Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Lasse Kofoed
Opskrifter
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Opskrifter: Konditorens mest julede konfekt

Mikael Grønlykke skruer op for julen med brunkager i kiksekagen.

Opskrifter
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Hold kæft, hvor er det godt. Den skal vi altså have sat i produktion«. Mikael Grønlykke, mesterkonditoren bag chokolademærket Summerbird, er ramt af himmelfalden lykke over et af de stykker chokolade, han har skruet sammen til Politiken i år.

Det er en afart af den italienske gianduja, den blanding af chokolade og hasselnøddecreme, som stammer fra Torino, og som italienerne elsker.

OPSKRIFTER

»Men den har fået en ekstra juledimension inspireret af risalamande: mandler og kirsebær. Det fungerer rigtig godt«, siger han. Det er sandt; det er som en grovere, hårdere version af nougat, hvor syrligheden fra bærrene skærer igennem. Der er også et lille strejf af salt i konfektstykket.

»Jeg har ellers været meget modstander af at putte salt i chokolade, men jeg må indrømme, at jeg har flyttet mig lidt«, siger han.

OPSKRIFTER

Vi er i gang med at skære den store blok gianduja ud i skiver. Først med en knaldvarm kniv (dyppet i kogende vand og tørret af), der giver et smukt, lige snit. Men det ser for pænt ud, og resultatet skal nødig være for nydeligt. For Mikael Grønlykke kan bedst lide det rustikke og lidt bondske, når han laver hjemmekonfekt. Det må gerne være groft i munden, som da han i 2011 til Politikens læsere opfandt den ret så geniale ’middelalderkonfekt’ bestående af grofthakkede mandler og syltede appelsiner. Det må også gerne snaske lidt rundt i spiritus, som hans trøfler lavet med resterne fra julegløgg i 2012.

OPSKRIFT

»Men i år er konfekten det mest julede, jeg har lavet«, siger han. F.eks. svesker i rom; rom er i mange lande en klassisk julespiritus, der samtidig er en af de nemmeste stykker konfekt at lave, fordi det blot går ud på at hælde rom over nogle svesker og lade dem ligge så længe som muligt i en lukket beholder. Mindst en uge, gerne flere, og såmænd også i et år, hvis man har tålmodigheden og fremsynet til det. Så propper man marcipan ind i dem og ridser et mønster i marcipanen med en kniv, hvis man gider.

OPSKRIFT

Romlagen genbruges også i fyldet til ’trøfler med rom’, en fyldt chokoladekonfekt rullet i kakao.

Endnu mere julet er en kiksekage, der skæres ud i skiver eller små konfektstykker. Kiksekagen har det julede tvist, at de almindelige vaniljekiks er erstattet af brunkager.

OPSKRIFT

»Dem kan du lave selv. Men du kan også købe dem, for du kan efterhånden godt finde gode brunkager rundt omkring i specialbutikkerne«, siger han.

OPSKRIFT

Han laver til sidst en chokoladebrud med appelsin og nødder ved at hælde chokolade på en bageplade og vippe pladen rundt for at få chokoladen til at købe ud i hjørnerne. Resultatet er en smuk, pænt stor chokolade’sø’, som man kunne servere på bordet og lade gæsterne brække stykker af. Det er dog den eneste af konfektstykkerne, som kræver et vist håndelag. Men skal nemlig kunne finde ud af at temperere chokolade – altså smelte det på sådan en måde, at det bliver flot, blankt og får det rigtige knæk, når det hærder igen. Ellers bliver det noget fedtet stads.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

  • Du lytter til Politiken

    Vi holder sommerferie men...
    Vi holder sommerferie men...

    Henter…
  • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

    Henter…

    Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

  • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

    Henter…

    Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden