Salat er sundt. Salat er godt. Sådan har det i årevis lydt.
Men ser man på næringsværdien af en salat bestående af iceberg, tomater og agurk, er der faktisk ikke særligt meget næring, da grøntsagerne mestendels består af vand og kun få vitaminer.
Bruger man derimod kål som base i salaten, får du markant mere sundhed for pengene. Ifølge ernæringsekspert Martin Kreutzer, der i mange år har været tilknyttet Institut for Human Ernæring på Københavns Universitet, kan du gøre din salat op til 10 gange sundere, hvis fintsnittet kål er basen i stedet for almindelig bladsalat.
Forklaringen er, at kål er en af de sundeste grøntsager du kan spise. Vitamin- og fiberindholdet er meget højt sammenlignet med andet grønt. De mange fibre skaber mæthed og er godt for tarmsystemet, og så indeholder nogle kåltyper nogle helt særlige sundhedsfremmende stoffer, også kendt som biterstoffer eller glucosinolater, der kan beskytte mod kræft.
Derfor er der masser af gode grunde til at finsnitte kålen og bruge den i salatskålen. Her er er tre opskrifter på sprøde kålsalater fra bogen 'Kålsalater & julce'.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage
Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.
Læs videre nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her