0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Drik europæisk luksus til maden

I denne måneds luksustest er alle vinene europæiske med streg under Frankrig.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
MIRIAM DALSGAARD
Foto: MIRIAM DALSGAARD
Vinguide - dyr
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Vinguide - dyr
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Frankrig, dette - rimeligvis verdens vigtigste - vinland leverer hele 6 af de 10 vine i denne test, og de går lige fra en stålsat og knivskarp chablis til et tordenbulder af en rhône-vin. Resten af vinene giver også en god diversitet, så man bør kunne finde den rette vin til en given ret.

For at begynde med de hvide er der to køligt, slanke og ret syrerige vine – chablis og pouilly fumé – som vil gøre sig til enkle og friske retter. Gerne salater med enten skaldyr, fisk eller fjerkræ. Eller til hvid fisk uden for meget tilbehør eller for rig en sauce.

Det er ikke så svært at kombinere vin og mad: let til let, slankt til slankt, friskt til friskt, fyldigt til fyldigt, krydret til krydret osv. I hvert fald som grundregel. Man søger med andre ord at finde samme tone og struktur i maden, som findes i vinen.

En gang imellem er det sjovt at lave nogle kontrapunktiske indslag og f.eks. tage en ret frisk og cool vin til at skære igennem over for en intens og måske fed ret. Men som regel står man sig ved at lade mad og vin være i fase med hinanden.

Rige fyldige retter til månedens vin
Den østrigske drue grüner veltliner har både i de slanke, rene og syrerige og i de mere rige, fede og fyldige udgaver ofte et delikat grønt, lidt urteagtigt præg. Således også i Bründlmayers ret heftige bud på druen. Generelt vil jeg anse denne drue for at være en af de bedste til grøntsager – netop fordi den har denne urtede grønne tone.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce

Læs mere