Billig vin. I tre discountsupermarkeders faste sortiment - Netto, Fakta og Rema 1000 - valgte sommelier Henrik Levinsen ni vine under 60 kroner. Radio Boca faldt ikke rigtig i smag - den minder om en »svært overvægtig balletdanser«, mens den bedste, Château Bouteilley, mere er som en hyggelig morfar.
Foto: Finn Frandsen

Billig vin. I tre discountsupermarkeders faste sortiment - Netto, Fakta og Rema 1000 - valgte sommelier Henrik Levinsen ni vine under 60 kroner. Radio Boca faldt ikke rigtig i smag - den minder om en »svært overvægtig balletdanser«, mens den bedste, Château Bouteilley, mere er som en hyggelig morfar.

Vin

Guide: De bedste rødvine fra discountsupermarkedet

Find de gode flasker til højst 60 kroner fra Netto, Fakta og Rema 1000.

Vin

En stor del af vinsalget i Danmark foregår i de såkaldte discountbutikker, hvor man foran vinhylderne er overladt til sig selv og sin mavefornemmelse baseret på flotte etiketter, druetype og vinens oprindelsesland.

Men nu er der hjælp at hente fra sommelier Henrik Levinsen, der er udlært på Søllerød Kro og siden har tjent på bl.a. Noma og Pluto. I dag er han vinchef på Restaurant Gorilla i Kødbyen.

På trods af at han ikke giver meget for fine uniformer og befinder sig bedst blandt sine gæster iført shorts, T-shirt og kasket, er 27-årige Henrik Levinsen en anerkendt sommelier i det københavnske restaurantmiljø, hvilket man oplever, når man nævner hans navn til folk i branchen.

VINBARGUIDE

I sit daglige arbejde er han især inspireret af tendenserne på de moderne bistroer i Paris, hvor vine fra mindre producenter er populære. Derfor arbejder han tæt sammen med en række franske og italienske vinbønder, der især fokuserer på biodynamisk vin eller naturvin, og som han gerne besøger, når vinen skal vælges.

På grund af Henrik Levinsens viden om vin og ønske om at »pille vin ned fra piedestalen«, som han selv udtrykker det, har Spis&Bo bedt ham bruge sine raffinerede smagsløg på at vurdere en række vine, der normalt ikke serveres på restauranter, men som til gengæld udgør langt størstedelen af danskernes vinforbrug: supermarkedsvinen, som ifølge brancheforeningen Vin og Spiritus Organisationen i Danmark udgør 75-80 procent af det samlede detailsalg.

Vi bad ham vurdere 9 rødvine fra standardsortimentet i Netto, Fakta og Rema 1000, der alle ligger i prislejet 40 til 60 kroner.

Henrik Levinsen har prøvet at sætte sig i forbrugerens situation foran discountsupermarkedets hylder, hvor man – i mangel af en vinmedarbejder – vælger vin ud fra etiket, land, drue og produktionsform – økologisk eller konventionel. Han har derfor udvalgt flaskerne, så de afspejler en bred variation.

TENDENS

Dyrest er ikke altid bedst

Men inden vi kaster os over anmeldelsen, har Henrik Levinsen dog et ’opråb’ til os forbrugere. Selv om der i den nævnte prisklasse findes gode køb, håber han nemlig på en fredelig vinrevolution, hvor vi begynder at prioritere indholdet i glassene på højde med maden på tallerkenen.

»Vi er blevet bedre til at købe kvalitet, når vi køber ind, samt at tænke over, hvad vi putter i munden, så hvorfor er det, at vi sparer, når valget falder på, hvad vi skal skylle maden ned med«, spørger han.

Det betyder ikke, at den dyreste vin nødvendigvis er den bedste, forklarer Henrik Levinsen. Det er med vin som med æg fra burhøns kontra fritgående høns.

»Kvalitet koster lidt ekstra, og sammen kan vi hjælpe supermarkederne med at sætte mere kvalitet på hylderne, hvis vi efterspørger det. Jeg tror ikke, at der er én eneste købmand i det danske land, som ikke går med en lille vinkyperdrøm om at kunne forkæle sine kunder med dejlig vin. Men hvis det skal være en realitet, kræver det, at vi som forbrugere støtter op om projektet«, siger Henrik Levinsen, der oplever, at restaurantgæsterne går stadig mere op i mad, eksotiske køkkener, specielle udskæringer, vinproduktioner og nye smagsoplevelser.

»Derfor bifalder jeg det, hvis vi kan videreføre den efterspørgsel til vores supermarkeder og dermed udvide sortimentet til flere alsidige druesorter, miljøvenlige produktionsforhold og en kvalitet, der leverer flere enestående smagsoplevelser«, siger Henrik Levinsen.

OVER MIDDEL

Château Bouteilley 2012, Frankrig. Merlot, Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc. 13,5 procent

Dette er vinens svar på den hyggelige morfar. Hér mødes man af velkendte omfavnende dufte fra tidligere tider. Lige når man åbner flasken, dufter man noter af jordbund, stald, cigarkasse, cedertræ, vanilje og solbær. Det er den vin, der skiller sig mest ud i blandt de ni i testen her. Rent udviklingsmæssigt er den der, hvor denne vin peaker. Her får man for få penge lov til at smage en vin, der har fået lov til at udvikle sine aromaer, og som bærer præg af flaskelagring. Det man i vinens verden kalder tertiære aromaer. Det er en vin, som i glasset derfor virker ældre, end den er. Det er en god ting, da mange ønsker alderspræg til deres vin, men ikke selv vil have dem liggende længe i flere år. Vinen giver nogle smagsoplever, der normalt er svære at finde i supermarkedsvine.

Spise: Den vil gå godt til svamperetter og vildt samt til lysere kødretter med gris eller kalv.
Pris: 49 kroner i Fakta

Rosso Di Montepulciano 2012, Italien. Sangiovese og caniolo. 13 procent alkohol. Classic Toscana, lige ud ad landevejen.

Vinen dufter af solbær og hindbær og har et lidt støvet læderpræg i sine noter. Det er en intens vin med garvesyre og fin balance. Den ligger midt i spektret, hvor den har tannin med, uden at den flår tænderne ud. Selv om det ikke vælter ud med aromaer, har den rigtig fin balance, og de samme noter fra duften går igen i smagen. Det er en god italiensk vin til prisen, og den kunne sagtens stå til mere, end den koster.

Spise: Den vil gå godt til pastaretter, kalv og svinemørbrad.
Pris: 50 kroner i Netto

MIDDEL

Carmenere Reserva, 2013 Chile. 13,5 procent. Økologisk
.

Med denne vin er det lidt som med silikonebryster: Der er volumen, det er skægt i starten, og den har helt sikkert sine tilhængere, men den kan også hurtigt blive lidt kedelig og upersonlig, og et naturligt alternativ med karakter er at foretrække. Duftnoterne i denne vin kommer fra ribs, cedertræ, tobak og har en del varme over sig. Den har en lille smule garvesyre, men er ellers meget smooth og poleret i sin smag. Den har en fin koncentration og er en rigtig pleaservin – måske en smule anonym, men en vin, mange vil kunne lide. Det er en flaske, som folk kan åbne og sagtens vil kunne dufte nogle karakteristika ved. Man får en del smag får pengene i denne vin.

Spise: Den vil gå godt til farmors kødgryder som brændende kærlighed, millionbøf og andre retter i den stil.
Pris: 39 kroner i Fakta

Beaujolais-Villages 2013, Frankrig. Gamay 12 procent
.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Når flasken åbnes. mødes man af duftnoter af hindbær og lidt anis. Vinen har en god koncentration i druesmagen og en ganske elegant stil med fine tanniner, der klæder vinen. Dog savner den lidt syre og raffinement. Der er tendens inden for kommercielle Beaujolais-vine til at gå efter den helt varme og kogte frugtsmag, der hurtigt kan blive for tung og vammel. Sådan er den her ikke. Det er en god vin til prisen.

Spise: Vinen vil være god til lyst kød som kyllingeretter, men vil også kunne gå til fjervildt eller fladfisk som pighvar, slethvar og rødspætter.
Pris: 50,56 kroner i REMA 1000

Coto Mayor, 2011, Crianza Rioja Spanien. Tempranillo. 13 procent.

Rioja har længe kæmpet med et ry for støvede vaniljevine med et højt indhold af tanniner som følge af lang fadlagring på eg. Denne vin er da heller ingen undtagelse, men i kraft af at det er en crianza, der ’kun’ er pålagt to års lagring, hvoraf minimum seks måneder skal være på fad, er denne vin mindre domineret af brugen af fad og mere fokuseret på frugten. Duftnoterne er hindbær, jordbær og lidt vanilje. De samme aromaer går sig gældende sammen med lidt lakrids og peber. Den har fine tanniner fra fadlagringen, men er stadigvæk en smooth vin, hvor man kan smage, at druerne har fået varme. Den er meget blød og afrundet i smagen og vil være en vin, mange vil synes om.

Spise: Vinen passer godt til steak, simre- og gryderetter.
Pris: 50 kroner i Netto

Radio Boca Spanien. Tempranillo. 13 procent.

Vinen minder mig om en svært overvægtig balletdanser. Det kunne have været elegant og overraskende, men bliver i stedet kluntet, tung og ubalanceret. Den har duftnoter af hindbær, blåbær og sødlig vanilje. Smagsmæssigt er der en del restsødme, det vil sige, at det er en vin, som har fået godt med sol, og hvor alkoholen ikke er gæret helt ud. Det gør, at den får lidt mere karakter og krop, hvilket passer godt til de mange, der ikke bryder sig om syrlige vine. Den bliver dog lidt ’kluntet’ i smagen, så det er ikke en vin, alle kan drikke i større mængder. Men det er helt sikkert en vin til det yngre og feminine publikum, som godt kan lide det søde.

Spise: Den vil gå godt til braiserede retter som oksehaler og gulerødder i tomat for eksempel.
Pris: 45 kroner i Fakta

Baira Reserva 2011, Portugal. 13 procent.

Hér har vi klassens stræber. Den lidt anonyme med vandkæmmet hår, men som har rygrad, og som vil give de andre baghjul med tiden. Den er lidt tilbageholdende i duftene, hvor der dog kommer noter af lidt læder og ribs samt også lidt animalske duftnoter frem. Portugisisk rødvin har altid stået i skyggen af portvin, og denne vin er da også lavet på nogle af de samme druesorter, som bruges til portvin. Vinen her hører til i den slanke ende og er domineret af fine tanniner. Den smager af blåbær og er bundet godt sammen af garvesyren. Det er en vin, der sagtens kan ligge et par år, da den er lidt anonym nu, men med tiden vil få flere tertiære aromaer.

Spise: Denne vin kan godt klare, at man spiser kød med en god fedtmarmorering som en god bøf til. Vil også gå godt til lam.
Pris: 42,56 kroner i REMA 1000

Eagle Creek 2012, USA. Zinfandel. 14 procent.

Hér har vi klassens stærke sportsdreng. Mørk tannet, muskuløs og tillokkende for mange, men ved nærmere bekendtskab virker den overfladisk og uden dybde. Det sukkersøde førstehåndsindtryk skjuler ikke, at man i længden vil kede sig med i selskab. Vinen har duftnoter af brombær, jordbær, cedertræ og et præg af peber. Smagsmæssigt har den en del varme og en lidt sød syltetøjssmag. Det er med andre ord en typisk californisk supermarkedsvin med noter af hindbær og lakrids, men også med en ret høj koncentration af druesmag. Med det lave syreindhold er det en rigtig pleaservin, som mange vil have nemt ved at drikke. Den kan dog godt virke lidt fad og er også en lidt endimensionel vin. Men den er god til prisen inden for sin stil af vine.

Spise: Går godt til pastaretter som bolognese og lasagne.
Pris: 40,56 kroner i REMA 1000

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

UNDER MIDDEL

Drostdy-hof 2013, Sydafrika. Cabernet sauvignon. 14,5 procent.

Fair trade og økologisk. Dette er den usikre teenager, som virker lidt kejtet og ikke helt ved, hvilket ben den skal stå på. Den helt tydelige duft af cabernet sauvignon rammer, når flasken åbnes. Solbær, stikkelsbær og grønne noter af hvid peber og tomatstilk kommer frem. Smagsmæssigt virker det, som om vinen er høstet, før druen var fuldmoden, for at tilføre lidt friskhed. Men den smager grønt – det vil sige lidt urtet – og har et umodent præg over sig. Det er ikke en balanceret vin, og den smager af, at man bevidst fra vinproducentens side har forsøgt at gøre den friskere, end den er. Koncentration af vinen hænger ikke ved, og eftersmagen dør hurtigt i munden. Dog er det et plus, at den er økologisk.

Spise: Den vil gå fint til gris eller simreretter, hvor du gerne vil have en friskhed i vinen, der går ind og renser ganen. Pris: 55 kroner i Netto

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce