Prepperne tror, at alting bryder sammen lige om lidt

Luke King bor ude i ørkenen i det sydlige Arizona. I årevis har han brugt stort set alle sine penge på mad og automatvåben. Luke King er prepper og overbevist om, at samfundet bryder sammen lige om lidt. Se Lasse Rahbeks tv-portræt af en mand, der er beredt på at forsvare sig til det sidste.

I 1998 skete noget i Danmark, som mange stadig husker, men ingen rigtig har kunnet give en fornuftig forklaring på. Knap en halv million privatansatte gik i strejke, blandt andre de chauffører, som kører varer ud til butikkerne – og danskerne begyndte at hamstre bagegær. Ikke bare nogle få skøre kugler og ikke bare et par pakker af produktet eller tre. Men titusindvis af mennesker. Og gær i kassevis.

Måske et tegn på, at der inden i mange af os bor en prepper.

Preppers er et oprindeligt amerikansk fænomen, som i dag har aflæggere i mange lande. Ordet ’prepper’ er afledt af ’to be prepared’ – at være forberedt. Preppere er mennesker, som tror, at atomkrigen eller den ultimative naturkatastrofe eller den totale computernedsmeltning eller det globale finansielle sammenbrud eller et ustoppeligt virusangreb eller lidt af det hele indenfor en overskuelig fremtid vil få samfundet til at kollapse. Og at det er op til den enkelte at forsvare sig og sin familie mod de horder af andre overlevende, som vil hærge rundt i jagten på mad, rent vand, medicin og andre fornødenheder.

Der er meget at frygte

I århundreder har ideen om det store sammenbrud i form af en dommedag været en del af den åndelige bagage hos flere kristne trosretninger. Blandt andre tror mormonerne, det hurtigst voksende trossamfund i USA, at dommedag, Armageddon, er nær. Derfor pålægges medlemmerne af Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige, som er mormonkirkens egentlige navn, at samle et forråd af dåsemad og korn, så man kan overleve, når alle de ikke-rettroende er gået til grunde.

Men også andre end religiøse mennesker er overbeviste om, at verden, som vi kender den, står foran et snarligt sammenbrud. Den store depression, der fulgte efter børskrakket i 1929, smadrede fra den ene dag til den anden millioner af menneskers tilværelse. Og mens depressionen især i Nordeuropa styrkede tanken om velfærdssamfundets nødvendighed, forstærkede den i USA blot erkendelsen af, at enhver er sig selv nærmest.

Det er blevet helt tydeligt, at hvis det værste sker, kan regeringen ikke sørge for alle

Den tanke er ikke blevet mindre fremherskende blandt mange amerikanere ovenpå det finansielle kollaps i 2008. Læg dertil frygten for det helt store terrorangreb, med for eksempel atom- eller kemiske våben. Samt den kendsgerning, at naturkatastrofer som tyfoner og tsunamier beviseligt er blevet både hyppigere og voldsommere gennem de seneste årtier.

King Luke er klar til nedsmeltningen

På den baggrund er det måske ikke så mærkeligt, at et website som SurvivalBlog.com har 300.000 besøg om måneden. Manden bag sitet er James Rawles, tidligere officer i den amerikanske hærs efterretningstjeneste, som bor et hemmeligt sted vest for Rocky Moutains. Her har han samlet basale fornødenheder nok til at kunne klare sig i tre år, hvis det skulle blive nødvendigt.

»Det er blevet helt tydeligt, at hvis det værste sker, kan regeringen ikke sørge for alle. Den erkendelse er blevet mere og mere udbredt«, har han sagt til den britiske avis The Daily Telegraph.

En af James Rawles meningsfæller er Luke King. Han er en ældre herre, som bor i ørkenen i det sydlige Arizona. I mange år har Luke King – eller King Luke, som hans venner kalder ham – brugt stort set alt, hvad han har tjent, på våben og på at bygge et efterhånden enormt forrådslager op. Politikens Lasse Rahbek har besøgt manden, der er overbevist om, at USA står foran den store nedsmeltning. På den ene eller anden måde.

Er Luke King bimlende sindssyg? Eller har han en pointe? Døm selv.

Se filmen fra Arizona

Publiceret 5. december 2013

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce