Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: EHRBAHN JACOB

Venstre-folk er trætte af partitoppens hån mod 'spelt-København'

Blandt Venstres topfolk er det blevet populært at rose det såkaldte Produktionsdanmark i provinsen og kritisere København. Men en række af Venstres borgmestre og folketingsmedlemmer synes ikke, at københavnerkritikken er så morsom igen.

Blandt Venstreregeringens spidser er det blevet populært at hylde Produktionsdanmark. Den del af Danmark, som laver rigtige fysiske produkter. Gerne fra den danske muld. Lars Løkke Rasmussen bruger begrebet, når han i valgkampen er i Skive. Og miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen bruger begrebet, når han forsvarer tilladelser til mere gødning på markerne.

Produktionsdanmark ses ofte som et modbillede til København, landets administrative center, hvor embedsmænd »sidder og bestemmer«. Hovedstadens navn bruges gerne af Venstrepolitikere som skældsord, når eksempelvis negative reaktioner på udflytningen af statslige arbejdspladser skal affejes eller landbrugspolitikken forsvares.

Venstres gruppeformand, Søren Gade, forklarede forleden, at landbrugspakken var så vigtig, fordi landbruget i årevis havde været prygelknabe for »speltsegmentet i København«.

Men så er opgøret med københavneriet heller ikke sjovere, mener en række Venstrepolitikere på Christiansborg og borgmestre fra hovedstadsområdet.

Folketingsmedlem Jan E. Jørgensen, der er valgt på Frederiksberg og havde valgsloganet ’Din storbystemme i Venstre’, bemærker, at ’københavner-bashing’ er populært i Jylland. Uanset om det er blandt hans egne partifæller eller andre. Det kan være, når partifællen Esben Lunde Larsen og andre fremhæver provinsen som »Produktionsdanmark«.

»Jeg så en undersøgelse om, at over 40 pct. af Danmarks bruttonationalprodukt bliver produceret i Region Hovedstaden, så det er vel også en slags produktion. Det er rigtigt, at vi ikke har så mange svinefarme, men så har vi så meget andet, og hvis Danmark ikke havde hovedstaden, så kunne man godt berede sig på at sætte levestandarden ned i resten af Danmark, og det skal man jo huske«, siger Jan E. Jørgensen og tilføjer:

»Man kan bare tage et udtryk som ’københavneri’ – at navnet på Danmarks hovedstad er et skældsord, er jo ret specielt. Danmark er ikke større, end at vi skal kunne se os i samme projekt. Det mener jeg også, at Venstre kan, men hvis man står på et møde på den jyske hede, kan det godt være, at man kan blive fristet til at komme med lidt kække bemærkninger«.

Foto: YTOURNEL PHILIP/Politiken-Tegning

Også Jakob Engel-Schmidt, der er valgt til Folketinget for Venstre i Lyngby, undrer sig over tendensen.

»Jeg ser ikke noget modsætningsforhold mellem Jylland og København, og jeg vil gerne advare imod, at folk taler det modsætningsforhold op. Det kommer ikke til at gavne nogen af parterne«.

Er der en tendens til det?

»Der er nok nogen, der kommer til at italesætte det i nogle tilfælde«, siger han.

Allerslev »bliver så træt«

Den økonomiske vækst i København er langt højere end i resten af landet, omkring 40 procent af Danmarks bnp skabes ifølge Danmarks Statistik i hovedstadsregionen, og cirka 85 procent af de udenlandske investeringer, der ender i Danmark, tiltrækkes til hovedstaden.

Samtidig viser flere internationale undersøgelser, at det globalt set er metropolerne, der driver den økonomiske fremgang på kloden. En analyse fra den amerikanske tænketank Brookings Institution viser eksempelvis, at nationaløkonomierne overalt i verden er dybt afhængige af, at de største byer klarer sig godt i den internationale konkurrence.

Københavns børne- og ungdomsborgmester Pia Allerslev er fra Venstre – og fra Jylland. Hun »bliver så træt«, når hun konfronteres med de mange københavnerkritiske citater fra partifæller.

»Min mor sagde altid til mig, at hvis man ikke kan finde noget pænt at sige om andre, så skal man lade være med at sige noget. Det er måske en meget god huskeregel for os alle sammen i forhold til at lade være med at få noget til at lyde forfærdeligt«, siger Pia Allerslev, der blandt andet har bidt mærke i fordømmelsen af de medarbejdere, som ikke har lyst til at flytte med deres statslige arbejdspladser fra hovedstaden til provinsen.

»At få det til at lyde som det mest forfærdelige i verden, at man tillader sig at sige, at jeg faktisk er rigtigt glad for at bo i København og ikke har lyst til at bo andre steder. Det synes jeg egentlig, er en menneskeret. Det synes jeg selv. Hvis der var snak om at flytte Københavns Rådhus længere væk, så ville jeg da også overveje, hvad jeg skulle«.

Venstres borgmester i Glostrup, John Engelhardt, har også bemærket tendensen til at tale hovedstadsområdet ned. Han undrer sig over Venstres milliarddyre udflytningsplan af 4.000 statslige arbejdspladser og mener, at »vi spilder offentlige midler ved at bruge så mange penge på at flytte relativt få arbejdspladser rundt«.

»Ligesom andre bemærker jeg, at der er en tendens til at tale hovedstadsområdet ned«, siger han, der heller ikke just er imponeret over gruppeformand Søren Gades kommentar om, at landbruget har været prygelknabe for speltsegmentet i København i årevis.

»Det må stå for egen regning og taler næsten for sig selv. Jeg har ikke hørt nogen som helst i hovedstadsområdet tale nedsættende om landbruget i de kredse, hvor jeg er. Jeg værdsætter det danske landbrug og hele den industri, som vi har omkring landbruget. Jeg har selv været ansat i ingrediensindustrien i en meget stor del af mit liv og har stor respekt for det, landbruget gør. Det er skruphamrende forkert«, siger Engelhardt.

Det kunne da godt være, at skinken har en større værdi for Danmark, for den sælger vi altså til nogle andre og får valuta ind

Venstrekollegaen Eik Dahl Bidstrup, der er borgmester i Dragør, har også bidt mærke i partifællers udtalelser om speltsegment og Produktionsdanmark.

»Det synes jeg selvfølgelig er uheldigt. Som regering har man jo ansvar for at binde hele Danmark sammen, og derfor synes jeg, det er fint, at man ønsker et helt Danmark og inddrager provinsen, men man skal jo ikke tale en konflikt op«.

Er der ministre, du har bidt mærke i?

»Jeg har jo set, at Esben Lunde Larsen har udtalt sig et par gange omkring det, og også Søren Gade. Men jeg har ikke selv vendt det med dem. Jeg ser det ikke som et stort problem, men som et obs-punkt, at der også er Venstrevælgere i københavnsområdet, som vi selvfølgelig også forventer, at vores ministre bakker op omkring«, siger Eik Dahl Bidstrup.

Ikast-borgmester: Vi lever af skinke, ikke caffelatte

I den anden ende af landet, nærmere bestemt Ikast-Brande, mener Venstre-borgmester Carsten Kissmeyer, at det til tider »er, ligesom om hovedstadsområdet betragter sig som centrum af Danmark og som der, hvor tingene sker«. Han tilføjer, at »det i meget, meget høj grad er Produktionsdanmark, der trækker eksporten«.

Og når du siger Produktionsdanmark, så er det?

»Jamen eksempelvis landbrug er det enkeltsegment, der trækker den største nettoeksport til Danmark overhovedet«, svarer han og fortsætter:

»Vi har jo haft til en tendens til at måle Danmarks velstand ved bruttonationalproduktet. Men en gang imellem, når jeg skal drille, så siger jeg, at i København har man mange cafeer og drikker en masse caffelatte, og hver gang vi drikker caffelatte, stiger bruttonationalproduktet. Men det kunne da godt være, at skinken har en større værdi for Danmark, for den sælger vi altså til nogle andre og får valuta ind«, siger Carsten Kissmeyer.

Et andet eksempel på den københavnerkritiske linje i Venstre kom, da erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen 14. marts gæstede Sønderjysk Landboforenings generalforsamling i Vojens. Flere hundrede medlemmer var mødt op for at høre om Venstre-regeringens planer for landbrugsområdet.

Lund Poulsen kvitterede for dirigentens ros til ministeren for at »have taget tæskene fra den almindelige sjællænder« for at have stået i front for regeringens plan for udflytning af statslige arbejdspladser til provinsen. Københavner-ironien var til at tage at føle på.

»Når jeg er rundt, oplever jeg, at så snart man passerer vest for Zoologisk Have, så er der meget stor opbakning til det«, sagde Troels Lund Poulsen til almindelig moro på generalforsamlingen.

Til gengæld måtte rige Nordsjælland stå for skud for en velplaceret ironisk bemærkning, da Poulsen argumenterede for regeringens ønske om at liberalisere landzonelovgivningen, så der kan bygges huse på mere end 250 kvadratmeter:

»Jeg kan ikke se, hvorfor vi skal sidde og bestemme på Christiansborg, hvor stort et hus man må bygge. Vi har ikke besluttet, at man i Nordsjælland kun må bo i et hus, der er 250 kvadratmeter«.

Jakob Ellemann-Jensen, Venstres politiske ordfører, mener, at man skal passe på med at »overfortolke« citater fra Venstre om københavneri.

»For det er der ikke nogen, der er tjent med. Og det synes jeg altså heller ikke kommer til udtryk«, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Ville du sige det samme, som Søren Gade fik sagt i sidste uge om, at landbruget har været prygelknabe for speltsegmentet i København i årevis?

»Jeg tror, jeg nogle gange udtrykker mig mindre farverigt, end Søren gør. Jeg tror nu ikke, at hans henvisning til spelt-segmentet gælder København og københavnere i al almindelighed«.

Rohde spøger i København

Venstretoppens tone over for hovedstadsområdet får ligefrem partiets tidligere politiske ordfører, Jens Rohde, der i dag er radikal og sidder i Europaparlamentet, til at overveje et comeback som folketingskandidat i hovedstaden for sit nye parti, der netop har mistet tidligere minister Manu Sareen til Alternativet. Et Rohde-kandidatur kunne blive en genopførelse af valgkampen i 2005, da han var Venstretoppens kandidat i København. Dengang var han i et så hårdt og brutalt opgør med venstremanden Martin Geertsen, at slaget blev døbt Søndre Slagmark.

»For nogle år siden kunne man næsten ikke tage afstand nok fra landbrug og det, Lars Løkke kaldte det brune Venstre. I dag går man så helt over i den anden grøft og kan ikke engang finde ud af at tale landbruget op uden at nedgøre alt, hvad der kommer fra byerne. Og det faktum gør, at det er lige før, man bliver fristet af at genskabe den gamle Søndre Slagmark ved at stille op i København«, siger Jens Rohde, men afviser at uddybe de overvejelser:

»Jeg har fået mange opfordringer mange steder fra, men jeg meldte mig ind og lovede mig selv, at min plan var ikke at have nogen plan. Det holder jeg indtil videre fast i«.

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce