0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen

Dom over shaman og hans jungledrik

Medicinmand er som den første dansker blevet idømt straf for at importere den psykedeliske planteblanding ayahuasca. Ceremonier med indtag af væsken kan hjælpe mod depression og spiseforstyrrelser, siger han. Landsretten siger, at ayahuasca er ulovlig - med en dom, der vækker international opsigt, fordi den kan ramme et stigende antal brugere af væsken.

FOR ABONNENTER

Tobaksblade, sang og et psykedelisk plantebryg er hans redskaber i junglen og til ceremonier i danske stuer. Men der er tale om en medicinmand i uvante rammer. Både med de seneste to års jævnlige besøg i retssale og her, hvor han står og venter blandt ladcykler og brummende busser ved en café på Vesterbro i København. Han ryger rulletobak og er iført grøn regnjakke og cowboybukser. Han har et stort ar, der strækker sig over hele hans bare isse, og hovedet er vendt ned mod en telefon, der næsten forsvinder i hans ru hånd. Han er træt, fortæller han. Træt efter den faldulykke, der har kostet ham arret på hovedet, og træt af den dom, han har opgivet at ændre udfaldet på.

»Ja, jeg er lidt fucked over den situation, jeg står i. Min dom betyder jo, at jeg ikke længere kan lave ceremonier i Danmark«, siger han.

Jan Hansen er som den første i Danmark blevet dømt i en sag om det psykedeliske plantebryg ayahuasca. Landsretten har idømt ham seks måneders betinget fængsel, fordi han har importeret 25 kilo af den brune og klæbrige drik fra Peru til Danmark. Dommen lægger vægt på, at han ikke er tidligere straffet, og at han har »gode personlige forhold«, men også, at han har importeret en væske, som indeholder det ulovlige, euforiserende stof DMT. Tilmed i en mængde, »der svarer til tre til 600 doser LSD«, som det lyder i en analyse fra Retskemisk Institut, der har haft svært ved at afgøre, præcis hvor euforiserende ayahuascaen er.

I første omgang modtog Jan Hansen en dom i byretten på seks måneders fængsel, men den blev omstødt i landsretten. Derfor skal han nu udføre 120 timers samfundstjeneste og må ikke fortsætte sin praksis med at lave ceremonier, hvor han bruger traditionelle peruanske traditioner med musik, sang og indtagelse af ayahuasca.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden