Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

En 4 meter høj spilledåse med overraskende, musikalske indslag

Eksperter har brugt 10 år på at restaurere verdens mest ekstravagante spilledåse. Museumskritikeren har taget musikkritikeren med på Rosenborg Slot for at lytte til vidunderet, der fra i dag kan ses på slottet.

FOR ABONNENTER

Rosenborg Slots nye stjerne er et såkaldt musikskab fra 1757, bygget af møbelsnedkeren C.F. Lehmann på bestilling fra Frederik V. Gennem de seneste 10 år har to konservatorer fra Kongernes Samling arbejdet på at restaurere det opulente stykke rokokokunst, der oprindelig blev skabt til spisesalen på Christiansborg Slot. Men i dag er det altså Rosenborg, der kan fremvise Lehmannskabet. Det 4 meter høje møbel er blevet installeret på slottets førstesal sammen med en lille særudstilling, der kalder på hele to sæt kritikerøjne – og kritikerører.

Marie Carsten Pedersen (MCP): »Når du er med her, Thomas, så er det, fordi det ikke bare er en kulturhistorisk udstilling. Det er også musikhistorie og faktisk en decideret musikoplevelse. For det særlige ved det her møbel er, at det kan spille af sig selv. Eller rettere, det kunne det. For hele det mekaniske indre er så ramponeret, at det ikke har været til at redde«.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden