0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nybyggeren: »Hvor stærkt vi end fyrer, har vi ondt ved at holde varmen«

De kom til et land, hvor de ikke kunne sproget, måtte bryde jorden fra bunden og bo i primitive tørvehuse, isolerede og ensomme langt ude på prærien. De 300.000 danskere, der udvandrede til Nordamerika mellem 1850 og 1920, var ofte fattige landarbejdere, der måtte begynde helt forfra i deres nye nybyggerliv. Journalist og forfatter Ole Sønnichsen har i syv år researchet udvandrernes skæbne gennem breve, dagbøger og erindringsnotater i arkiver i USA, Tyskland, England og USA, og nu kommer bøgerne om ’Rejsen til Amerika’ i en samlet udgave. Politiken bringer et uddrag af bogen, der udkommer på Gyldendal 19. oktober.

FOR ABONNENTER

Sommeren kom til prærien med en knastør, faretruende varme. Og en dag eksploderede himlen i et uhyggeligt uvejr med torden, lynild og en orkanagtig storm, der tilsammen farvede dagen lige så mørk som nat.

»Lørdag aften efter en glødende dag brød uvejret atter løs, bragende torden og gnistrende lyn rundt om hele horisonten, øsende regn og ud på natten hagl, der trommede på taget, som om huset var blevet bombarderet. Udmattede af angst og mangel på søvn sov børnene omsider ind. Ligesom det ene uvejr hørte op, begyndte det andet«, skrev Johanne Frederiksen i et brev hjem til Danmark kort efter.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden