0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
US Army
Foto: US Army

Køletunnel. Søren Gregersen (tv.) og den amerikanske spejder Kent Goering vises rundt på Camp Century af en af basens officerer, kaptajn Arnold. I baggrunden en af de kasser, atomreaktoren blev transporteret til basen i.

Atombase under indlandsisen forgifter forholdet til Grønland

I 1960 havde USA’s hær en drøm om at opstille flere hundrede atommissiler under Grønlands indlandsis. Det skulle redde hærens anseelse over for rivalerne i flyvevåbnet og flåden, men endte med en fiasko. 50 år senere truer klimaforandringer med at blotlægge basen, og det har skabt en krise i rigsfællesskabet: Hvem skal betale for oprydningen efter fortidens synder? Grønland truer med at rejse sagen i FN.

FOR ABONNENTER

Søndag 22. oktober 1960 steg en mørbanket dansk spejder ud af et bæltekøretøj dybt inde på indlandsisen. Foran ham lå de mærkeligste fem måneder af hans liv.

18-årige Søren Gregersen fra Korsør var ankommet til Camp Century. Et bæltekøretøj havde kørt ham og en amerikansk jævnaldrende de 225 kilometer fra området ved Thulebasen ind på den grønlandske indlandsis. Temperaturen lå omtrent 25 grader under frysepunktet, og han var både spændt og alvorlig. Han hankede op i sit overlevelsesudstyr og sin dobbelte sovepose og gik ned ad en bred skrånende vej til en gigantisk halvcirkelformet åbning skåret ud i isen.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu