0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jørn Villumsen
Foto: Jørn Villumsen

Hvad sker der lige for Frankrig?

Fredag begynder EM i fodbold i et land med oversvømmelser, strejker, terrortrusler og stor strid om fransk identitet. Det franske fodboldlandshold symboliserer det hele.

FOR ABONNENTER

Kældrene under Louvre, det parisiske museum med verdens største besøgstal, undgik akkurat oversvømmelse i sidste uge. Men vandet i Seinen steg faretruende, og Louvre turde ikke andet end at lukke for publikum og slæbe tusindvis af kostbare genstande op i sikkerhed. Natten til lørdag steg præsident François Hollande personligt ned og hjalp til i museets underverden, hvor en hær af professionelle og frivillige kæmpede for bringe etruskisk, romersk og islamisk kunst på det tørre.

Franske præsidenter har meget at se til, forfatningen gør dem til landsfædre i en størrelsesorden, som blev skræddersyet til general de Gaulle. Efterfølgerne har sjældent fyldt tøjet ud, ej heller Hollande. Han gør, hvad præsidenter skal gøre, men hans popularitet står lige så lavt, som vandet i Seinen står højt. Zlatan Ibrahimovic, den skrydende svenske fodboldspiller, sagde forleden i et særpræget interview med dagbladet Le Monde, at præsidenten bare skulle komme til ham, så skulle han nok hjælpe med at få populariteten op. Zlatan har ellers ikke selv været nogen særlig populær spiller hos Paris Saint-Germain, som han nu forlader. Pariserne kunne ikke helt appreciere, at svensken kaldte Frankrig et »lorteland«, pays de merde.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Læs mere