0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Mary Altaffer/Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.
Foto: Mary Altaffer/Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Essay: Det amerikanske valg blev afgjort af dem, der føler sig fremmede i eget land

Særlige rettigheder skal altid betales af nogen. Ny amerikansk forskning antyder, at valget blev afgjort af dem, det aldrig er synd for. Og som derfor altid skal tage regningen, skriver sociolog Henrik Dahl i dette essay om det amerikanske præsidentvalg.

FOR ABONNENTER

Granskningen af det amerikanske valgresultat har været i gang, siden resultatet forelå onsdag. Trump fik primært flertal blandt valgmændene, fordi det lykkedes ham at skabe en koalition mellem den hvide arbejderklasse og den hvide middelklasse i det gamle ’Produktionsamerika’ i Midtvesten. Her var der ifølge Confessore & Cohn i New York Times en afgørende andel vælgere, som i 2012 stemte på Obama. Men denne gang hellere skiftede parti, end de stemte på en demokrat, de ikke kunne identificere sig med.

Forenkler man tingene en anelse, kan man sige, at det 20. århundrede på den måde vandt en snæver sejr over det 21. århundrede. Vestkysten med sine drømmefabrikker og it-virksomheder, i forbund med det nordøstlige USA – der er hjemsted for den højprofitable del af den gamle økonomi – tabte knebent til de nedkørte produktionsregioner midt i landet. Vestkysten og det nordøstlige USA, hvor omkring halvdelen af verdens 25 bedste universiteter ligger, måtte se sig besejret af det intellektuelt mere jævne, industrielle Amerika.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu