0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
EHRBAHN JACOB
Foto: EHRBAHN JACOB

Atombunkeren i Rold Skov

Dybt inde i en kalkstensbakke i Nordjylland ligger Koldkrigsdanmarks kronjuvel: en kolossal atombunker, hvorfra landet skulle styres under tredje verdenskrig. Krigen blev øvet i kæmpemæssige Nato-krigsspil, som fortsat er hemmelige, men øjenvidner fortæller her om Sjællands fald og atombomber over Jylland.

FOR ABONNENTER

Kalenderen viser 1987. Poul Schlüter er statsminister, kartoffelkuren iværksat, og folk går og bekymrer sig om eftervirkningerne af atomulykken i Tjernobyl sidste år. I februar lander en chartret flyvemaskine i Aalborg Lufthavn, og spidsen af Danmarks statsadministration bevæger sig sammen med militære topfolk og rådgivere til en ventende bus. De er på en hemmelig opgave.

Meldingen lyder, at russerne har overskredet grænsen til Norge, og nordmændene kæmper mod de fremrykkende styrker. Det trækker op til den endelige konfrontation mellem øst og vest – måske den tredje verdenskrig, som man i årtier har frygtet.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere