Foto: Sunday Alamba/AP Photo/AP

Han hjælper Afrika ved at tjene penge på - og til - afrikanerne

Den dansk it-investor Kresten Buch er ikke i Afrika for at redde kontinentet, men for at tjene penge. Til sig selv og til lokale it-iværksættere, der alle skal love at efterleve ånden i en helt særlig 80’er-film.

De fleste firmaer har et par magasiner liggende, som besøgende kan fordrive tiden med at se på, mens de venter i receptionen. Softwareacceleratoren 88mph i Nairobi har et skrog af en gammel bil stående.

I venteposition, placeret i en sofa med udsigt til receptionisten og bilvraget, som er lappet sammen af rustne blå, røde og hvide plader, kan man så sidde og fundere over, hvorfor skroget er placeret netop her.

For ellers er der ikke noget hverken gammeldags eller udrangeret over 88mph. Det store lyse rum, som strækker sig på begge sider af vraget og receptionisten, er holdt i bedste rå newyorkerstil med hvidkalkede vægge og enkle kontormøbler.

Unge mennesker, de fleste afrikanere, men også en del europæere og indere, sidder enten dybt koncentreret ved deres laptops eller har samlet sig i klynger, hvor de taler dæmpet og intenst sammen. Hele foretagendet syder af en dynamisk aktivitet, og umiddelbart passer det udrangerede køretøj slet ikke ind i billedet.

Og det gør det så alligevel.

For er man filmkender, kan man se, at bilvraget er DeLorean-modellen, der blev brugt som tidsmaskine i science fiction-filmklassikeren ’Back to the Future’ – på dansk ’Tilbage til fremtiden’ – fra 1985. Det er også derfra, sætningen »When you hit 88 miles per hour shit starts happening« kommer. I fordansket version: »Når du rammer 142 kilometer i timen, begynder store ting at ske«.

Den sætning er 88mph’s strategiske ledetråd. Det forklarer danske Kresten Buch, da han forpustet kommer ind ad døren og undskylder forsinkelsen.

»Uanset hvor i verden man er, sætter man ikke penge i konkrete værdier, når man investerer i tech-innovation. Man køber derimod tid til et team, der forsøger at udføre en ide. Ligesom i ’Back to the Future’ handler det om at komme så langt som muligt med den tid, man har. 88mph hjælper start-ups i Afrika med at give den fuld gas for at få tingene til at lykkes«, siger Kresten Buch.

Gode ideer giver penge

Han er grundlægger af og direktør for 88mph. Han er forsinket, fordi han netop er fløjet ind fra Cape Town, hvor 88mph også har en afdeling. Og mens han fortæller og viser rundt i Nairobi-lokaliteterne, som strækker sig over en helt tredje etage på et af byens hovedstrøg, Ngong Road, står det klart, at 88mph for længst har passeret farten fra den ikoniske film.

88mph er en krydsning mellem en såkaldt venturekapitalgruppe og et inkubationscenter for mobil- og internetbaserede afrikanske start-ups, som Kresten Buch forklarer:

»Vi skyder kapital ind i entreprenante tech-folks gode ideer og hjælper dem samtidig med at udvikle ideerne til gode forretninger. 88mph tjener, hvis ideerne lykkes, hvis de fejler, har vi mistet vores penge«.

Den danske forretningsmand gør ikke noget for at skjule, at han er i Afrika for at tjene penge, men understreger samtidig, at han ved at investere i den digitale udvikling også er med til at talentudvikle og sætte gang i det lokale afrikanske iværksættermiljø.

For unge talenter indenfor it- og mobilteknologi er der nok af i Afrika. Hvem af dem, det bedst kan betale sig at investere i og få til at løfte sig, afgør 88mph ved hjælp af to årlige ansøgningsrunder, som foregår online. 88mph stiller ikke krav til, hvilken type produkter eller serviceydelser de små opstartende virksomheder skal handle med. Men de skal have en klar forretningsplan og kunne demonstrere, at der er et markedsbehov for netop deres ydelse. På baggrund af personlige interviews med de bedst kvalificerede ansøgere beslutter 88mph, hvem det bedst kan betale sig at gå videre med.

Foto: OLESEN PETER HOVE

»De start-ups, vi mener er investeringsmodne, får et gratis forløb på tre måneder med rådgivning fra erfarne iværksættere og et startindskud på mellem 50.000 og 500.000 kroner. Typisk varer startpengene 8-9 måneder, og hvis de på det tidspunkt ikke er begyndt at tjene penge, har ideen og folkene bag den bare ikke været gode nok«,siger Kresten Buch. Han trådte selv sine barnesko som succesfuld it-iværksætter i Danmark med fodboldsitet bold.dk. Siden han åbnede i Nairobi i 2011, har han investeret i 19 kenyanske start-ups.

En af dem er www.booknow.co.ke, der er en online portal for køb af busbilletter til langdistancerne som Nairobi-Mombasa eller Nairobi-Kampala, hovedstad i nabolandet Uganda. Stifterne Francis Gesora og Michael Nguru havde set et hul i markedet til en digital løsning, hvor man som passager ikke behøver stille sig fysisk op i køen og købe sin billet ved busterminalen nede i byen, men kan nøjes med at booke og betale online med mobilpenge.

’Føl rytmen’ på swahili

En anden er af de iværksættere, som 88mph støtter, er musiktjenesten www.mdondo.co.ke. Det er en internetbåret distributionskanal a la Spotify for lokal afrikansk musik. Siden lanceringen i 2012 har sitet opnået 150.000 brugere, og antallet vokser fortsat med mellem 200 og 300 brugere om dagen. Da Samsung lancerede sin mobilmodel Galaxi Music i Kenya i 2013, markedsførte mobilgiganten blandt andet denye model på, at den havde Mdondo-appen installeret, og at der var gratis musik en hel måned.

24-årige danske Martin Møller er en del af holdet bag Mdondo, som betyder ’føl rytmen’på swahili. Han startede egentlig som praktikant i seks måneder hos 88mph, men blev så bidt af energien på Nairobis iværksætterscene, at han valgte at blive, da han fik chancen for at arbejde fuld tid med www.mdondo.co.ke.

»Det er svært at finde et job i Danmark med lige så store udfordringer og muligheder for at prøve sig selv af som it- iværksætter som i Kenya«, siger Martin Møller.

Indtil videre tegner en håndfuld af Nairobi-start-ups’ne lovende, fortæller Kresten Buch, men endnu bedre ser det ud i Cape Town, hvor selskabet apexpeak.com har rejst knap 13 millioner kroner, efter at 88mph i 2013 satte den første kapital i dem. Apex Peak hjælper mindre firmaer med likviditet, når en opgave er udført, og fakturaen er sendt af sted, men endnu ikke er blevet betalt.

»Apex har simpelthen spottet et stort hul i markedet, og det bliver de nu belønnet for af investorer, der også tror på ideen«, siger Kresten. Han forklarer, at mangel på likviditet for mindre firmaer er en kæmpe udfordring i Afrika, fordi kreditorer har det med at trække betalingsfristerne ud, og banklån bare ikke er en mulighed, når der er lavvande i kassen, fordi renterne er for høje og kan være helt op til 27 procent.

Kresten Buch og 88mph’s næste skridt er så Nigeria, hvor 88mph netop har indgået en partnerskabsaftale med den lokale nigeriansk it-inkubationsvirksomhed L5 Lap.

På 88mph’s hjemmeside ligger der allerede en udførlig beskrivelse af de kriterier, der skal til for at slippe igennem 88mph’s nåleøje som investeringsegnet nigeriansk start-up. Ud over info om ejerforhold, eventuelle juridiske udeståender og budgetkrav er det også en betingelse at se filmen ’Back to the Future’ og erklære sig enig i, at det er den fedeste film, der nogensinde er lavet.

»Så ved de nye start-ups, hvad de kan forvente. Speederen skal i bund, og så er det bare fuld fart frem«, siger Kresten Buch.

Publiceret 23. maj 2014

Redaktionen anbefaler:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce