0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
ADRIAN JOACHIM
Foto: ADRIAN JOACHIM

Sølvbjerget der kan kollapse, hvert øjeblik det skal være

I næsten 500 år har arbejdere gravet sølv og andre metaller ud af det kegleformede bjerg El Cerro Rico - Det Rige Bjerg - i Bolivia. Det har fået ’Bjerget’ til at synke 400 meter, og de klaustrofobiske minetunneler har udhulet Bjerget så meget, at det ifølge eksperter risikerer at kollapse. Alligevel fortsætter arbejderne med dynamitten, mens myndighederne vender det blinde øje til. For selv om Bjerget dræber, giver det også en af verdens højest beliggende byer sit eksistensgrundlag. Så længe Onkel - Bjergets djævel - er venligt stemt.

FOR ABONNENTER

Langt inde i Bjergets minegange går Adrián Torrojón hen til et lille alter.

Luften bærer fugt med sig. Små vanddråber klæber til klippeloftet over hans hjelm. Han stikker en hånd, hvis fingernegle er kulsorte, ned i sin lærredssæk og trækker en håndfuld blomster op, som han sætter i to vaser på alteret. Så tænder han to små hvide stearinlys og slukker sin pandelampe.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden