0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Raqqa Media Center/ AP Photo/AP
Foto: Raqqa Media Center/ AP Photo/AP

Portræt af Islamisk Stat: Brutale krigere med sorte masker skaber rædsel

Politiken tegner et portræt af terrorgruppen, der fejer gennem Irak og Syrien, og som har skabt skræk og rædsel verden over med sin brutale fremfærd mod sine modstandere.

FOR ABONNENTER

Vi taler om dem over morgenbordet og ryster på hovedet. De er vanvittige. Galninge. Som genopstået fra en svunden tid opfører de sig som barbarer, der skærer halsen over på vestlige journalister iklædt orange fangedragter og lader de blodige hoveder med døde øjne ligge som trofæer på brystet af ligene. De tager irakiske soldater til fange og forklarer dem roligt, at om lidt skærer de deres hoveder af. Lidt senere hænger de selvsamme bloddryppende hoveder til skræk og advarsel spiddet på et gitterhegn i centrum af byen. De rekrutterer krigere ved at love dem en plads i paradiset, hvis de drager i hellig krig for Allah. Det er enhver muslims pligt. Og fjenden er alle dem, der i årtier har dræbt, undertrykt og udryddet muslimske befolkningsgrupper. Det vil i deres øjne sige os i Vesten.

De kalder sig Islamisk Stat. Deres varemærke er blevet en brutalitet, som sender chokbølger igennem Mellemøsten og Vesten og har fået USA's præsident Barack Obama til at love, at IS skal udryddes. Men hvor kommer Islamisk Stat fra? Hvad vil de? Hvorfor er de så brutale? Hvilken trussel udgør de? Og hvordan samler de opbakning, når de ingen nåde viser? Politiken tegner et portræt af forkortelsen IS, der på få måneder er kommet på alles læber.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere