0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Lasse Bak Mejlvang
Foto: Lasse Bak Mejlvang

Psykisk syg dreng udvist efter 12 år i Danmark

Den 16-årige skizofrene Remzi blev udvist sidste sommer, fordi Justitsministeriet slog fast, at hans medicin kunne fås i Kosova. Men det er kun i teorien. EU’s menneskerettighedskommissær kritiserer Danmark for ikke at tage hensyn til barnets tarv i udvisningssager.

FOR ABONNENTER

Vi går ind på et apotek i provinsbyen Gjilan. Remzi Baftijari er ikke vild med det. Siden han sidste år blev udvist efter 12 år i Danmark med den begrundelse, at han nu kunne få det antipsykotiske præparat Abilify i Kosova, har han været på alle byens apoteker. Ingen af stederne har det. Et sted gider de ikke svare ham længere. Danmarks Radio har også vandret fra apotek til apotek i et forgæves forsøg på at opstøve Abilify. Fotografen, der har taget billederne til denne artikel, har boet med Remzi i 18 dage og besøgt 12 apoteker uden held. Nu er Politiken her, og vi vil også på apoteket. På det første har de aldrig hørt om præparatet. På det næste slår apotekeren præparatet op.

»Det forhandles ikke i Kosova«, siger han så. Begge apoteker ser nydelige og velassorterede ud. Det er mere, end man kan sige om Gjilan. En provinsby i Udkantseuropa. Slidt og beskidt uden at være en by, hvor folk ligger og dør af sult. Huset, hvor Remzi og hans farfar har lånt et værelse, er skævt og forfaldent, og værelset ligner huset, som ligner byen, som ligner landet. Her er nusset, lidt klamt, og sengetøjet trænger til at blive skiftet. Men man dør ikke af at bo her. Sådan nogenlunde har Remzi det også.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce