0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Mads Nissen
Foto: Mads Nissen

En millionbys nedstigning til ebolaens kaos

Ebolasmitten er ikke under kontrol i millionbyen Freetown. Antallet af smittede i Sierra Leones hovedstad er på over 1.000, og manglen på sengepladser betyder, at de syge går frit omkring eller venter i hjemmet, hvor de smitter videre.

FOR ABONNENTER

En ung kvinde slæber sig ud af et baghus. Engang var hun smuk og rank, nu er blikket flakkende og tomt, hun vakler på fødderne. Halvvejs oppe ved den ventende ambulance må hun sætte sig ned. Nej, hun falder. Det er, som om luften, styrken og viljen i et pust forlader kroppen. Hun har smerter, har kastet op, haft diarré og uforklarlige blødninger – alt sammen tegn på, at ’den store orm’, som det uforholdsmæssigt lange ebolavirus kaldes, har et fast greb om den unge mors indre organer.

I sidste øjeblik, før kroppen møder jorden, bliver Isata Mansaray støttet af sin mand og en anden fra huset. Med hænder uden handsker og bararmede i kortærmede T-shirts holder de om Isata, der vakler videre mod den hvide og blå ambulance. Var det lige der, da ægteparret rørte ved hinanden, at ’ormen’ gik fra kone til mand? Eller er det sket for længst nede i huset for enden af gyden, mens Isata ventede på et andet menneskes død eller mirakuløse helbredelse, så ambulancen kunne hente hende til den ledige seng?

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu