Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Morten Fogde

Radio: Amerikansk mordserie suger lyttere til sig

Den amerikanske podcast-føljeton ’Serial’ om en over 15 år gammel mordsag slår rekorder og er hentet fem millioner gange på iTunes. Seriens succes kan ændre radiomediets fremtid og smitte af på dansk radio.

Nogen lyver.

Det er til gengæld også det eneste, der synes at ligge fast, når det gælder verdens for tiden mest aflyttede podcast-serie med titlen ’Serial’. Det er en føljeton, hvis omdrejningspunkt er en 15 år gammel mordsag i den amerikanske by Baltimore, og samtidig er det en serie, som med sin aktuelle popularitet kan få samme betydning for radio, som Netflix har fået for tv.

Foto: Syed Family/© Syed Family

Siden begyndelsen af oktober har producenterne bag det amerikanske program This American Life hver uge udsendt et nyt afsnit af ’Serial’. Og for hvert afsnit har journalisterne bag føljetonen gravet sig lidt tættere på svaret om, hvorvidt den morddømte Adnan Syed fortjener at sidde i fængsel på 15. år, eller om han er offer for et justitsmord, fordi hans tidligere ven løj, da han vidnede for politiet i Baltimore i 1999.

I morgen bliver afsnit 10 af ’Serial’ lagt ud på nettet. Forventningen er, at radioføljetonen bliver afsluttet inden jul. Serien er produceret på den usædvanlige måde, at ikke engang producenterne under forløbet har vidst, hvordan historien ville ende, og under journalisternes afdækning af den gamle mordsag er antallet af lyttere kun vokset og vokset. I forrige uge oplyste Apple, at ’Serial’ er hentet fem millioner gange som podcast på nettjenesten iTunes, hvilket er det højeste antal for nogen podcast overhovedet.

Chef på for Radio24syv og dokumentarist Mads Brügger følger serien tæt.

»Helt fundamentalt er det knusende god radio og vildt spændende«, siger han.

Mads Brügger mener, det vil være en helt oplagt tanke at forsøge at producere tilsvarende dokumentarserier i dansk radio, og det må meget gerne blive på Radio24syv.

»Man skal huske på, at folkene bag serien er fra This American Life, som er nogle af de dygtigste radiotilrettelæggere i verden, men det er da værd at tage handsken op og forsøge«, siger han.

En ny medievirkelighed

I USA har ’Serial’ allerede sat et markant aftryk på professionelle radiofolk.

»’Serial’ er the talk of radio town i USA lige nu«, siger film- og mediejournalisten Katrine Hornstrup Yde, der netop har deltaget på verdens vigtigste festival og konference for audiofortællinger, Third Coast, i Chicago.

»Hele branchen er ved at omstille sig til en ny medievirkelighed, hvor podcasts og radio on demand i stigende grad bliver den foretrukne måde at høre og skabe stærke audiofortællinger på. Det er samme skift i medieforbrug, som vi i det seneste år har set i tv-branchen, hvor serier som ’House of Cards’ og ’Game of Thrones’ har gjort streamingtjenesterne Netflix og HBO Nordic og nu også Amazon til dominerende distributører, skabere og udviklere af tv-seriegenren. Selv om podcasts har eksisteret i en del år, så er det først nu, at man for alvor ser en revolution inden for mediet«, siger Katrine Hornstrup Yde, som netop er blevet tilknyttet Politiken for at skrive om bl.a. film og tv.

Når Mads Brügger skal give et bud på ’Serial’s popularitet, nævner han, at lytteren ikke får nøglerne til fortællingen på forhånd.

»Som lytter har man følelsen af at være nær på opklaringen af en forbrydelse eller et justitsmord. Det gør, at man må være ekstremt opmærksom. Alt hvad der bliver fortalt, kan have svimlende betydning, og historien er diabolsk godt fortalt. Jeg har selv en faible for kriminaljournalistik, og historier af den karakter passer som hånd i handske til tidsforskudt lytning på podcast«, siger radiochefen.

Når ’Serial’ blev til en radioføljeton, skyldes det, at programmets tilrettelægger, Sarah Koenig, for et år siden blev kontaktet af kvinde, der kendte den morddømte Adnan Syed. Gennem 15 år havde hun kørt rundt med mordsagens akter i sit bagagerum, og hun havde talt om sagen med alle, hun overhovedet kunne få til at høre efter. Når hun henvendte sig til Koenig, skyldtes det, at journalisten på et tidspunkt som dagbladsjournalist havde skrevet en artikel om en Baltimore-advokat, som fik frataget sin bestalling. Det var netop denne advokat, som havde stået for forsvaret af Adnan Syed. Havde Koenig ikke mulighed for at se på sagen?

Foto: Woodlawn High School

Resultatet har kunnet følges de seneste to måneder. Første udsendelse handlede om Syeds alibi. Anden udsendelse om det kæresteforhold, som Syed havde haft til den myrdede Hae Min Lee. Politiets teori har været, at Adnan Syeds verden brød sammen, da Hae Min Lee afbrød forholdet. Andre aspekter af sagen har været sagens hovedvidne, teenageren Jay, der sagde, at Syed havde kvalt sin ekskæreste med de bare hænder. Jay fortalte hele sin historie til politiet, men andre blev slet ikke afhørt – eksempelvis det vidne, som aldrig blev kontaktet, og som kunne at fortælle, at hun faktisk havde set Syed på biblioteket i det tidsrum, hvor han skulle have myrdet sin ekskæreste.

Filmtilbud og andre serier

Producenterne af ’Serial’ har hele tiden fastholdt, at deres udgangspunkt for afdækningen af mordsagen har været det samme som lytternes. De har ikke, siger de, gemt løsningen på føljetonen oppe i ærmet for at holde spændingen til det sidste. Foreløbig hænger lytterne da også på, og det er langtfra entydigt, hvordan folk ude ved højttalerne bedømmer substansen i den mordsag, som er hele føljetonens omdrejningspunkt.

På den nyligt afviklede podcastfestival Third Coast i USA oplevede Katrine Hornstrup Yde, at en af arrangørerne bad forsamlingen om at række hånden op, hvis de mente, Adnan Syed var skyldig.

Det gjorde halvdelen. Den anden halvdel mente, han var uskyldig.

Lige så stejlt over for hinanden står de centrale udsagn i retssagen. Adnan Syed fastholder sin uskyld. Hans ven Jay har fortalt politiet, at han hørte Adnan tilstå, at han kvalte Hae Min Lee, og ifølge Jay gravede han og Adnan i fællesskab liget ned i Leakin Park i Baltimore. En af dem lyver. Men er det Adnan, som er blevet 34 år, mens han har siddet i fængsel. Eller er det Jay, som politiet har bygget sagen op omkring?

Med seriens aktuelle succes er de første tilbud om mulige filmudgaver indløbet, og succesen har også betydet, at producenterne har tænkt sig at fortsætte med en ny føljeton. Første sæson har været til gratis aflytning, fordi This American Life har haft en sponsor, og producenterne har med private donationer og endnu et sponsorat sikret, at også en kommende sæson bliver gratis at aflytte. Hvad næste emne bliver, er endnu ikke afsløret, men det bliver ikke en kriminalsag.

For dokumentaristen Mads Brügger kunne en dansk føljeton godt have en forbrydelse som omdrejningspunkt, og han mener, at det måske heller ikke er så vanskeligt at finde et egnet emne, som man kunne tro.

For fem år siden tilrettelagde han for tv en længere serie dokumentarprogrammer sammen med sin nuværende chefkollega Mikael Bertelsen. Serien handlede om en 59-årig italiensk EU-embedsmand, Antonio Quatraro, som døde under mystiske omstændigheder i 1993, da han styrtede i døden fra en høj bygning i Bruxelles. Sagen havde sit udspring i omfattende svindelsager i EU-systemet, og historien om Quatraro har stadig mystikkens skær over sig.

»Dengang vidste vi heller ikke noget om, hvad vi ville finde. Hvis det nu havde vist sig, at Quatraro bare var helt almindelig deprimeret og havde begået selvmord, havde vi haft materiale til et eller højst to programmer. Sådan en sag ville være oplagt til radio, og det er mange andre sager også, fordi man ikke som ved tv er så afhængig af, at der skal kunne skaffes billeder af alt det, man fortæller om«, siger Mads Brügger.

Publiceret 3. december 2014

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce