0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Os og alle vores rødder

Tusindvis af danskere søger i kirkebøger og krøllede skrifter for at udrede deres slægt. Samtidig sidder frivillige og tamper millioner af navne ind i kæmpe databaser. Det gør alt nemmere, men har også fået temperamenterne i miljøet til at koge.

FOR ABONNENTER

Uden for Henry Ammitzbølls vindue står majsmarkens afpillede stængler og forgår, og indenfor sidder han selv, en 69-årig tidligere skolelærer og arkivar, og finder vej til det for længst forsvundne: For snart 109 år siden tog hans farfar en tjans som tællingskommissær i nabosognet Hee Sogn ved Ringkøbing og skrev med spids pen og sirligt snirklede bogstaver en hel del af sognets indbyggere ned ved folketællingen i 1906.

»Jeg er godt tilfreds med ham. Han skriver så pænt, at jeg kan læse det tydeligt«, konstaterer Henry Ammitzbøll, hvis 6x-tipoldefar var borgmester i Odense i 1600-tallet. Farfaren har indført oplysningerne i de forskellige kolonner med stor grundighed, hvad absolut ikke alle gjorde. I sin søgen gennem bunker af kirkebøger og folketællinger er Henry Ammitzbøll stødt på mange ulæselige kragetæer. Nu sidder han med folketællingen fra 1906 og er nået til netop den side, hvor farfarens eget navn står. Gråt lys fra computerskærmen spejler sig i Henry Ammitzbølls stålbriller.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce