Foto: Andrea McCallin/AP Photo

Kermit i panikalderen - kaldt svin på nettet

Kermit og Miss Piggys offentlige brud har fået vrede folk til tasterne på de sociale medier. Især da det blev kendt, at Kermit har udskiftet det hyldede feminist-ikon Miss Piggy med en ny, yngre og slankere kæreste.

Ikke sjældent har hun langet ham en arm- og hårsvingende lussing. Han har ofte offentligt fornægtet hendes tilnærmelser. Hun har det med at forsvinde med mandlige gæstestjerner som Roger Moore og Christopher Reeve, der siden kommer tilbage med skjorten uden på bukserne, brillerne på sned og strithår.

Trods problemerne har de alligevel været kærester i 40 år. Men for en måneds tid siden annoncerede Miss Piggy og Kermit, at de nu gik hver til sit. På sin facebookside skrev Kermit: »Efter lange overvejelser og en hel del øffen har Miss Piggy og jeg taget den svære beslutning at afslutte vores kærlighedsforhold«. Og det lige op til, at en ny omgang af det gode, gamle og afholdte Muppet Show fik premiere 22. september på amerikanske ABC.

Som ved alle andre skilsmisser blandt kendte og kongelige vakte parrets beslutning om at skilles enorme følelser på nettet.

»Jeg har mistet troen på monogami«, skrev Time på Twitter, med link til en rundspørge, hvor folk reagerer på nyheden. Da det yderligere kom frem, at årsagen til Kermit og Miss Piggys forholds opløsning var en yngre og slankere gris ved navn Denise, gik nettet amok. Bruddet blev udråbt til at være vor tids Brad Pitt/Jennifer Aniston-brud og blev sågar sammenlignet med det britiske kongehus:

»Det er bare, fordi Piggy & Kermit var Diana & Charles for mig. Denise er Camilla«, tweeter Summer Dawn med henvisning til Lady Diana og prins Charles, der ikke levede op til forskriften om at leve lykkeligt til deres dages ende sammen, fordi han var og forblev forelsket i Camilla.

Feministisk vredesbølge

Den erklærede feminist-blogger Jezebel fra New York skriver under et billede af Denise:

»Kan du se den her gris? Hende på billedet, som sutter på sin kuglepen, som var det et dunkende 6-8 cm langt stykke filt? Det, min ven, er Denise. Og jeg har for nylig fundet ud af, at hun er den so af en homewrecker, Amerikas elskede frø Kermit har forladt Amerikas endnu mere elskede Miss Piggy for. Og jeg vil gerne vide, hvem fuck hun tror, hun er«.

Hurtigt blev der på Twitter dannet et hashtag, som tydeligt viser, hvis side man er på, nemlig #TeamPiggy. Det er primadonnaen Piggy, de fleste identificerer sig med, og den nye starlet og frøen selv, man skuffes over.

Miss Piggy modtog i juni den feministiske pris Sackler Center First Award, en pris, som tidligere er uddelt til kvindelige koryfæer som den afroamerikanske forfatter Toni Morrison og den første kvindelige højesteretsdommer, Sandra Day O’Connor. Miss Piggy fik prisen for at »inspirere piger til at være dem, de er«, og den blev overrakt af feministikonet Gloria Steinem.

Mange feminister har dermed taget Miss Piggy til hjertet, og de amerikanske aviser udråber reaktionen på Kermits exit som feministisk vrede, baseret på tusindvis af tweets i stil med @jaysburyparks:

»Jeg er så stolt af Miss Piggy, som er ude og slås og tale for feminisme, mens Kermit gør hvad? Opfører sig som et røvhul. #TeamPiggy«.

Kermit får en hård bekomst. Han bliver både dømt til tydeligvis at være i panikalderen, et klassisk liderligt mandesvin og samtidig et eksempel på den værste, vatnissede mandetype, der ikke kan klare en rigtig kvinde. Han bliver både kaldt pædofil og sammenlignet med Woody Allen. Kermit lægger frøskind til det hele.

Kulturel skam

Men hvorfor flipper folk ud over to tøjdukker, der i et pr-stunt annoncerer, at deres fiktive forhold er slut?

Den amerikanske psykolog Art Markman fra University of Texas at Austin forklarer det med, at Miss Piggy og Kermits forhold i lighed med andre kendte som Ben Afflecks, Tiger Woods’ og Monica Lewinsky-affæren legitimerer en følelsesmæssig reaktion, vi ikke ellers tillader os at have.

»Du tillader dig at have følelser, der måske ville være meget upassende, hvis din bror forlader sin kone, som du aldrig har brudt dig om. Det er måske ikke så ’pænt’, men det er meget menneskeligt. Hvis du tænker på, hvad vi læser bøger om, ser teaterstykker om, hører opera og musik om – det er alt sammen indgåelsen og opløsningen af forhold. Det er så stor en del af vores kollektive kultur, og det betyder så meget for os«, siger han til Salon.com.

Den danske kultursociolog Emilia van Hauen mener, at grunden til, at man reagerer så heftigt på kendtes skilsmisser, er, at de afspejler ens egen angst for at blive forladt.

»Værst er det, som når det i Miss Piggys tilfælde er til fordel for en anden, som måske har en social status, man ikke kan hamle op med. Som ungdom«, siger hun. De vrede reaktioner kan også afspejle en angst, man har for selv at stå som skurk, hvis man løber sur i sit forhold og forelsker sig i en anden.

Skilsmissen var i 1970’erne og 1980’erne mere stigmatiserende, end den er i dag, hvor det er mere almindeligt, og hvor der er stort fokus på at holde konfliktniveauet nede. Alligevel opleves skilsmissen i dag som et stort nederlag og en livskrise, fortæller Mai Heide Ottosen. Hun er sociolog, seniorforsker og programleder ved SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd – og hun har forsket i, hvor godt man føler sig inkluderet i samfundet, alt efter hvilken familiær status man har.

»Der er en bred accept af, at man kan leve på mange måder, men på trods af det lever kernefamilieidealet stadig. En langtidsholdbar kæreste og nogle børn, det er det, de fleste gerne vil have«, siger hun. Når det så alligevel i mange tilfælde ender med, at forholdet ikke holder, og man går fra hinanden, er det en livskrise – af mange grunde.

»Det er hårdt at sige farvel til en fælles historie og til idealet. De fleste står ved alteret og har en forestilling om, at det skal være permanent. Så det er både et ideal og en drøm, der brister. Det afspejler sig også i, at mange føler sig marginaliserede, når de lader sig skille. De føler måske, at de ikke får lige så mange invitationer som før«, siger Mai Heide Ottosen. Desuden viser hendes og andres forskning, at børn trives bedre i kernefamilier, hvilket er endnu en grund til at føle sig som skurk, hvis man forlader forholdet.

Kermit fik tæsk

Emilia van Hauen mener, at samfundets oftest negative syn på skilsmisser er et stort problem, fordi det gør en svær situation sværere.

»Hvis følelserne ikke længere er der, kan det at blive i ægteskabet i længden medføre langt flere problemer for alle – også børnene, som ikke lærer, hvad et forhold baseret på kærlighed er. Der er folk, som ender med at blive små, grimme, misundelige, tykke og dårlige af at blive i et ægteskab«, siger hun.

I den offentlige debat om Kermits forhold er der kun ganske få, der tager ham i forsvar. Det undrer Emilia van Hauen. Især fordi alle ved, at Miss Piggy ikke var bleg for at svinge ham en lussing i ny og næ.

»Han er ikke en alfahan. Han er den sociale han. Når han vælger at gå fra et undertrykkende forhold, bliver han skurk. Han vil have en, der anerkender og respekterer ham, fuldstændigt som man ville ønske det for en kvinde med en voldelig mand. Det er interessant, at man ikke forsvarer ham«, siger van Hauen.

Hun kalder de hadske tweets om Kermit for diskriminerende.

»Hvis en kvinde forlader en mand til fordel for en yngre, bliver hun oftest set som ’sej’, når en mand gør det, er han klam og i panikalderen. Hvorfor er den forskel socialt acceptabel?«.

Leder af rådgivningscentret Vold Mod Mand Morten Kjær Egebjerg oplever, at de fleste mænd har svært ved at forlade forhold, til trods for at deres koner er voldelige.

»Det, vi oftest oplever, er, at manden enten har så meget fokus på familiens helhed eller børnenes pris ved et split, at han ikke vil gå, men hellere urealistisk håbe, at det bliver bedre. Eller også at han simpelt hen ikke klassificerer det passerede som vold, før han konfronteres af for eksempel en rådgiver, når han er gået helt ned personligt«, skriver han i en mail til Politiken. Og Kermit er ikke alene. En undersøgelse fra Ministeriet for Ligestilling og Statens Institut for Folkesundhed viser, at 10.000 mænd med dansk statsborgerskab årligt udsættes for vold fra en tidligere eller nuværende partner.

Ifølge Emilia van Hauen sker bruddet ofte først, når manden finder en ny kæreste, om der er vold i forholdet eller ej.

»Indtil da er mandens ansvarsfølelse og skam over at bryde ægteskabet ofte for stor«, siger hun.

Men noget medhold får Kermit trods alt på Twitter. Som fra Karen Attiah:

»Miss Piggy var voldelig. Kermit fortjener bedre. Det er ikke meningen, kærlighed skal gøre ondt«.

Helt i muppernes ånd

På en måde er historien om Piggy og Kermits brud godt forankret i Muppet-ånden, som altid har været at kommentere og gøre grin med Hollywoods traditioner og former. Det mener blandt andre Todd VanDerWerff, kulturredaktør fra Vox.com. Han har set på forløbet, hvor Kermit og Miss Piggy har holdt pressekonferencer, begge tweeter, sladderen frigives kontrolleret, der bliver sendt fælles meddelelser til pressen, mens der også udsendes et drys følelsesladede udmeldinger fra hver part. Fuldstændig efter skabelon, ligesom kendisserne Ben og Jennifer og alle de andre. Der bliver skrevet utallige artikler, Piggy og Kermit optræder på talkshowet Jimmy Kimmel Live. Pressen og de sociale medier er i kog.

Lisa Henson, datter til Muppet Shows skaber, afdøde Jim Henson, mener, at forløbet har været helt i hendes fars ånd og en god optakt til de nye shows, der via et nyt format giver plads til, at dukkerne mellem scenerne fortæller i bedste mockumentary-stil om deres følelser direkte til kameraet.

Trekantsdramaet, som fik liv på de sociale medier uden for showets sendetid, lever således videre, når kameraet i første afsnit zoomer ind på et skænderi mellem Piggy og Kermit gennem en sprække i garderobedøren.

Det hele er en del af værket.

Publiceret 1. oktober 2015

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce