Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Joachim Adrian

Venligboerne-medstifter: »Jeg ved sgu ikke, hvordan det hele er gået så hurtigt«

Hvad der begyndte som en håndfuld vendelboer, er nu blevet til den eksplosive folkebevægelse Venligboerne med mere end 75.000 medlemmer.

Et par brune hænder holder Mads Nygaard for øjnene.

»Kom, kom, jeg skal vise dig noget«, siger Mesghina Solomon fra Eritrea på et famlende dansk. Han fører Mads Nygaard hen over de lyse træbrædder i sin stue og forbi et lille bederum, som er afskærmet med et blondegardin. Stuen dufter sødt af krydderier.

»Nu går jeg ikke ind i noget, vel«, spørger Mads Nygaard.

Mesghina Solomon klukker, mens vendelboen og afrikaneren side om side klemmer sig gennem døren til lejlighedens smalle gang.

Cirkelinehuset

Seks timer tidligere slår Mads Nygaard så begejstret ud med hænderne, at bøllehatten på hans midaldrende hoved næsten bliver vippet af. Han står foran sit hjem tæt på Hirtshals.

»Velkommen til Cirkelinehuset«, siger han.

Det er et velvalgt navn. Huset er småt og mørkt som indersiden af en tændstikæske. Foran vinduerne blokerer bugnende bogreoler for noget af dagslyset. Nogle af bøgerne bærer Mads Nygaards eget navn. For 1 af de 46 jobs, som han har haft i løbet af sine 46 år, er forfatter, »og en ikke særlig succesrig en af slagsen«, siger Mads Nygaard.

En computer lyser op med Facebooks blå logo. »Kommandocentralen«, kalder stifteren af Venligboerne sin egen facebookprofil. Det var her, Mads Nygaard for mindre end et år siden mødte en håndfuld mennesker og startede gruppen ’Venligboerne Flygtningehjælp’ med formålet at få asylansøgere til at føle sig mere velkomne i det danske samfund.

I dag er bevægelsen eksploderet. Rigtig mange danskere har erklæret sig enige i gruppens mål om at bygge bro mellem danskere og tilkommere, og mellem 75.000 og 80.000 mennesker er blevet medlem. Bevægelsen har ingen direktør, og lokale Venligbo-grupper knopskyder på privates initiativ i en sådan fart, at 85 danske byer nu har en lokal filial.

Mads Nygaard stiftede venligboerne. Kom med ham ind i hans eget lille hovedkvarter. Kilde: Politiken

Asylansøgere og lokale borgere bruger facebookgrupperne som en måde at komme i kontakt med hinanden på. Hvad medlemmerne laver i den enkelte by, bestemmer de selv. Nogle spiser middag sammen, andre holder sprogcafeer eller går ture. »Det vigtigste er samtale mellem de lokale borgere og tilflytterne«, forklarer Mads Nygaard.

Det er et koncept, som også Storbritannien, Sverige, Norge og Østrig har taget til sig med Venligbo-grupper.

»Jeg ved sgu ikke, hvordan det hele er gået så hurtigt«, siger Mads Nygaard.

’Sunshine Room’

Venligboernes egen historie startede med en kaffemaskine sidste november.

»Der stod den«, siger Mads Nygaard. Han har netop kørt fra sit lille hus i Hirtshals til asylcentret Hyttebyen i Hjørring. Nu peger han på et tomt køkkenbord for at vise, hvor Venligboerne begyndte.

Kaffemaskinen var det første, den lille gruppe vendelboer blev enige om var en nødvendighed. For alle uanset nation elsker kaffe, og det måtte man kunne samles om. Vendelboerne havde oplevet, at bybilledet i Nordjylland var begyndt at ændre sig. Udlændinge flyttede ind på asylcentre, mens mange lokale jyder så skeptisk til udefra.

»Der manglede et sted, hvor de to grupper kunne mødes«, siger Mads Nygaard, som på det tidspunkt var ansat i asylcentret Hyttebyen. Ledelsen i Hyttebyen gav de frivillige Venligboere lov til at låne et gammelt opmagasineringsrum, som de døbte ’Sunshine Room’.

Mads Nygaard stiftede venligboerne. Tag med ham tilbage til det rum på et asylcenter, hvor det hele begyndte. Kilde: politiken.tv / Foto og redigering: Joachim Adrian

Det blev hurtigt en succes for Venligboerne. Snart begyndte både lokale nordjyder og asylansøgere at kigge ind og tale sammen. Men ledelsen i asylcentret mente, at den ansatte Mads Nygaard brugte »uhensigtsmæssigt meget tid på frivillige aktiviteter«, og i januar blev han fyret fra sit job nummer 45.

Røde Kors

I dag, mindre end et år efter ’Sunshine Room’s begyndelse, har Venligboerne indgået en aftale med Røde Kors’ syv danske asylcentre, om at de også skal oprette deres eget ’Sunshine Room’, der kan forbinde asylcentre og lokalsamfund over en kop kaffe.

Generalsekretæren for Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl, har kaldt Venligboerne for »noget af det bedste, der er sket for dansk integration nogensinde«. Enhedslisten har givet dem en pris på 10.000 kroner for at gøre en ekstraordinær indsats for at hjælpe folk, der er kommet til Danmark på flugt.

Mads Nygaard fortæller om Venligboernes fremgang i bilen på vej hjem til Mesghina Solomon. Jo mere engageret han bliver i samtalen, jo langsommere kører han. »Når asylansøgere og lokalbeboere snakker sammen, gør det danskerne mere trygge ved de nye medborgere. Samtidig føler asylansøgerne sig mere velkomne. Så jeg ved, at hvis flere bare snakkede med en asylansøger, ville de også invitere dem til Danmark med åbne arme«.

Når man ser, hvilket pres den massive flygtningestrøm lægger på Sverige, er det så ikke forståeligt, at nogle ikke ønsker den samme situation i Danmark?

»Situationen i Sverige har ikke ændret min holdning til flygtninge. Jeg tror på, at problemet kan løses, hvis folk bare taler noget mere sammen«, siger Mads Nygaard.

Han stopper bilen foran det hus, hvor eritreeren Mesghina Solomon bor. Knap er Mads Nygaards skosnuder nået inden for døren, før hans syn bliver forhindret af Mesghina Solomons hænder foran øjnene.

Vi er tilbage ved historiens begyndelse, og det er blevet tid til, at 34-årige Mesghina Solomon vil afsløre sin hemmelighed.

»Tadaaa«, griner han og fjerner hænderne fra Mads Nygaards øjne.

Det er en seng. Og den ser ganske almindelig ud.

»Neej, du har fået den?«, udbryder Mads Nygaard.

Sengen er blevet doneret af en fraktion af Venligboerne, som hedder ’Venligboerne giver væk’. Her kan asylansøgere efterspørge genstande og tjenester. Mesghina Solomon har også fået doneret et testel og en kommode, siden han i juli flyttede ind i huset.

Mads Nygaard stiftede venligboerne. Kom med ham til kaffe hos en af de allerførste flygtninge, han lærte at kende Kilde: politiken.tv / Foto og redigering: Joachim Adrian

Eritreeren giver Mads Nygaard kørselsvejledning i bilen på vej hen til det sted, hvor aftenens Venligbo-komsammen skal foregå. »Venstre«, »højre«, guider Mesghina Solomon, indtil Mads Nygaard parkerer bilen foran den røde murstensbygning, der fungerer som samlingssted for Frederikshavns Venligbo-gruppe.

Da Mads Nygaard træder ud af bilen, stormer en syrisk mand imod ham, mens han synger et gammelt Gnags-hit.

»Lige meget hvem du er, så velkommen her«, synger han med armene over hovedet og omfavner Mads Nygaard. Det er længe siden, at de har set hinanden. Mads Nygaard har brugt sin tid på at være fuldtidsfrivillig Venligbo og foredragsholder. Det er hans job nummer 46.

De to mænd går ind i et lokale, hvor cirka 40 mennesker fra hele verden sidder ved aflange borde. En pige, der endnu ikke er teenager, underviser tre syriske mænd i gloser, man kan bruge i supermarkedet. En ældre kvinde giver en highfive til Mesghina Solomon, fordi han netop har fået et dansk kørekort. Mads Nygaard står henne ved kaffeautomaten og kigger på den larmende forsamling.

»Når folk taler sammen, sker der magi«, siger han og retter på bøllehatten.

Publiceret 2. november 2015

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden

Annonce