0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Holger Damgaard
Foto: Holger Damgaard

Da fodboldekspressen for første gang afgik mod Stockholm

I dag bruger fodboldfans ofte formuer på at følge deres hold. Men i fodboldens barndom var det endnu ikke blevet almindeligt, at fodboldtilhængere rejste med til udebanekampene. Men for næsten præcis 100 år siden, fik et nystiftet dansk fodboldmagasin en god ide.

FOR ABONNENTER

Der er lagt op til et fodboldbrag, når Danmark og Sverige i morgen, lørdag, tørner sammen i den første af to play-off kampe om kvalifikation til næste sommers EM-slutrunde. Og det er et brag, der næsten præcis markerer 100 årsdagen for den første landskamp, hvor danske fodboldtilhængere i stort tal drog udenlands for at støtte nationens drenge på fodboldbanen. Mens første verdenskrig rasede uden om Skandinavien, begav 1.000 danske fodboldtilhængere sig ud på den lange og usikre rejse til Stockholm.

Umiddelbart kan det virke paradoksalt, at det var under en verdenskrig, hvor miner og ubåde gjorde farvandene rundt om Danmark usikre, at fænomenet med fodboldrejser opstod. Kun et par måneder før landskampen havde man i København mærket suset fra Den Store Krig, da en britisk u-båd stødte på grund ved Saltholm – og her blev angrebet af tyske krigsskibe. Halvdelen af den britiske besætning blev dræbt, den anden halvdel interneret i København, fordi de havde krænket neutralt territorium. Hvorfor var det lige midt under verdenskrigen, at fodboldrejserne begyndte?

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts