Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Christina Sonet. Foto: AP

Doku-dramaet fortsætter

True crime-serien 'Making a Murderer' fra Netflix diskuteres vidt og bredt, og seriens virkelige mennesker nyder helte- og skurkestatus. Og så har serien affødt en støttesang i rapform.

Steven Avery har begået røveri. Han har mishandlet dyr. Han har siddet i fængsel for drabsforsøg og en grov voldtægt, som han godt nok ikke havde begået og siden også blev frikendt for. Efter 18 år bag tremmer. Han lever sammen med sin store familie på samfundets bund i den amerikanske delstat Wisconsin, da han på ny bliver mistænkt i en brutal sag om drab på en ung fotograf, Teresa Halbach, og det ender med, at både han og hans mentalt tilbagestående nevø, Brendan Dassey, bliver idømt livsvarigt fængsel. Brendan med mulighed for prøveløsladelse i 2048, Steven uden mulighed for nogen form for prøveløsladelse.

Steven Averys historie ville næppe være kendt uden for hans hjemstavn, Manitowoc County i Wisconsin, hvis ikke det var for Netflix-serien ’Making af Murderer’. Her rulles hans kamp mod retsvæsenet op i en 10 timer lang tv-serie, hvor seriens mange fans hurtigt har udnævnt Avery og hans advokater, Dean Strang og Jerome Buting, til helte, og sagens anklagere, Ken Kratz og Thomas Fallon, til skurke og repræsentanter for det store stygge retssystem.

Og Steven Averys historie har i dén grad formået at vække den amerikanske retfærdighedssans. Det kan blandt andet måles i det massive efterspil, serien har haft især på internettet, hvor fans har hyldet Avery og hans advokater, chikaneret ’skurkene’ og forsøgt at frembringe nyt i efterforskningen på egen hånd. ’ Steven Avery’ scorer toppoint over tidens mest googlede emner.

Serien skabere, Moira Demos og Laura Ricciardi, har med andre ord opnået det, der har været deres selverklærede mål med serien: at skabe fokus på det amerikanske retssystems fejlbarlighed og på, hvor dårligt stillet borgere fra det nederste samfundslag er rent retssikkerhedsmæssigt.

»De fattige taber. De fattige taber hele tiden«, som Steven Avery selv siger.

Smag for mord

’Making a Murderer’ blev lanceret kort efter to andre true crime-megasucceser, podcasten ’Serial’ og HBO’s ’The Jinx’, der har efterladt publikum med en glubende appetit på mere true crime, flere mord og mere sofadetektivarbejde.

For dem er serien en oplagt lækkerbisken. Historien om en én gang uskyldigt dømt mand, der i sit livtag med retsvæsenet har alle odds imod sig. Et emne, hvis kompleksitet kan aflæses direkte af den tvetydige titel: Ligesom det kan gøre en mand til morder at være uretfærdigt indespærret i 18 år, kan man så skabe en morder ved at fabrikere beviser mod en uskyldig person fra samfundets nederste lag? Mange mener, at Avery og hans mentalt retarderede nevø er uskyldige.

De fattige taber. De fattige taber hele tiden

Familiens skæbne har forarget flere hundredetusind seere i en sådan grad, at de har bedt Det Hvide Hus om at benåde Steven Avery og lade ham slippe for sin livstidsdom.

På to separate digitale underskriftsindsamlinger i USA har i alt over 500.000 mennesker i skrivende stund tilkendegivet, at de mener, at Steven Avery bør løslades, fordi behandlingen af ham var uretfærdig og beviserne mod ham fabrikeret.

Det Hvide Hus har dog allerede meldt ud, at der ikke bliver tale om en benådning af Avery – og heller ikke nevøen Brendan Dassey for den sags skyld. Præsidenten kan nemlig kun benåde fanger, der har forbrudt sig på den føderale lovgivning og sidder i et af USA’s 11 føderale fængsler, og altså ikke i sager, der ikke når højere op end den enkelte delstat.

Netdetektiver

Flere hjemmedetektiver har desuden igangsat en efterforskning på internetforummet Reddit, der har en side dedikeret til ’Making a Murderer’ med over 42.000 brugere tilknyttet.

Her deler brugerne retsdokumenter fra sagen, diskuterer lignende sager, gennemgår bevismaterialet og diskuterer motiver. Blandt andet har en bruger transskriberet samtlige retsmøder i Brendan Dasseys sag, mens en anden forsøger at samle beviser for, at anklagerne i sagen har forbrudt sig mod statens Wisconsins etiske regelsæt for advokater.

They didn't do it, they didn't do it

Brendan Dasseys halvbror Brad Dassey, der betegner sig selv som en »kristen indierapper«, har også givet sit besyv med for at sikre, at retfærdigheden kommer til at ske hyldest. Han har lagt et rapnummer med titlen ’They didn’t do it’ ud på nettet. Deri synger han blandt andet:

»They didn’t do it, they didn’t do it.
Come to your senses, everything is just foolish.
Things clearly show that it was just a joke
Cops were only there just to prod and poke«.

Sangen er i skrivende stund afspillet mere end 57.000 gange på Brad Dasseys SoundCloud-profil.

Kritik af neutralitet

Anklageren i den næsten 10 år gamle sag, Ken Kratz, har siden premieren på ’Making a Murderer’ kritiseret filmskaberne for at have undladt at fortælle seerne om afgørende bevismateriale, der taler imod Averys uskyld.

Det drejer sig blandt andet om dna-materiale fundet under kølerhjelmen på Teresa Halbachs bil, der viste sig at være sved fra Steven Avery. Ken Kratz påpeger desuden det mistænkelige i, at Steven Avery ringede til Teresa Halbach gentagne gange med skjult nummer. Begge dele fortælles ikke i serien.

Laura Ricciardi afviser dog Ken Kratz’ beskyldninger, ligesom Averys forsvarer Dean Strang ikke mener, at det bevismateriale, der ikke tages med i dokumentaren, havde stor betydning. Og Ken Kratz er ikke den eneste, der har påpeget, at ’Making a Murderer’ i større eller mindre grad skævvrider sandheden med dramaturgiske virkemidler.

En blogger på det amerikanske onlinemedie The Verge, Kaitlyn Tiffany, påpeger, at folkene bag ’Making a Murderer’ lader anklager Ken Kratz indtage rollen som seriens ultimative skurk, som om dokumentarserien var et stykke fiktion. Ifølge Kaitlyn Tiffany iscenesætter serien Ken Kratz som syndebuk for et helt retssystem, der ikke fungerer.

Steven Averys forsvarer Dean Strang, der fremstilles som ’Making a Murderer’s ultimative heltefigur, nyder derimod en status, der er de færreste forsvarsadvokater fra Wisconsin forundt. På de sociale medier sender kvinder og mænd over hele verden digitale kærlighedserklæringer til advokaten. Strang siger selv i et interview med mediet Refinery29, at han vil bruge det momentum, serien har givet ham personligt, til at påpege de større problemstillinger, der rækker ud over Avery-sagen.

Publiceret 14. januar 2016

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce