Foto: Finn Frandsen (arkivfoto)

Danmarks nyeste religion og verdens nudelagtige oprindelse

Kan man tage en religion alvorligt, hvis tilhængere bærer pirattøj og tilbeder en klump spaghetti med kødbolleøjne? Nej vel. Men der er alligevel masser af alvor i det, der hedder Kirken for det Flyvende Spaghettimonster.

Hvorfor sidder de der mænd i et mødelokale med dørslag på hovederne? Det er det første spørgsmål, jeg stiller mig selv, da jeg tirsdag klikker ind på facebooksiden for landets nyeste religiøse bevægelse. Næste spørgsmål lyder: Hvorfor er nogle af mændene klædt ud som pirater? Der er endda en piratkvinde på et af billederne.

Der kan ikke herske to meninger om, at det ser latterligt ud. Og mon ikke det er hensigten? Ellers ville man vel også have valgt et andet navn til sin religion end: Kirken for det Flyvende Spaghettimonster i Danmark.

Men er det hele bare spøg og skæmt, spørger jeg kirkens danske talsmand, Jakob Farian Krarup, da jeg et par dage senere fanger ham på en telefonforbindelse, der jævnlig afbrydes, fordi han sidder i et tog mellem Aalborg og Aarhus.

»Nej, det kan man bestemt ikke sige«, svarer han.

Vores profet Bobby Henderson har valgt denne gud - en stor klump pasta med øjne af kødboller - for at vække en naturlig skepsis. For så er der da i hvert fald én religion, der vækker skepsis

»Vores profet Bobby Henderson har valgt denne gud – en stor klump pasta med øjne af kødboller – for at vække en naturlig skepsis. For så er der da i hvert fald én religion, der vækker skepsis«.

Jakob Farian Krarup blev i lørdags kåret som kirkeoverhoved på den stiftende generalforsamling i Odense. I første omgang er det en forening. Inden året er omme, skulle det gerne være en statsgodkendt trosretning.

Og indtil videre går det strygende. Siden generalforsamlingen er Kirken for det Flyvende Spaghettimonster blevet bestormet med henvendelser og tæller allerede cirka 300 medlemmer, oplyser Jakob Krarup.

Han har taget mellemnavnet ’Farian’, så man kan kalde ham pastor Farian, hvilket rimer smukt med pastafarianer, som er betegnelsen for en, der dyrker pastaguden.

Hvem er Bobby Henderson?

For at finde en forklaring skal vi tilbage til 2005, da den amerikanske delstat Kansas vedtog at udvide skoleundervisningen i Darwins evolutionsteori med undervisning i intelligent design. Det vil sige den angiveligt videnskabelige teori om, at en begavet skaber må have haft en finger med i spillet, da verden blev til.

Denne hændelse fik en nyuddannet fysiker fra Oregon til at skrive et åbent brev til skolemyndighederne i Kansas.

Fysikeren hed Bobby Henderson. Det bekymrede ham, at eleverne kun skulle lære om en enkelt form for intelligent design. De burde have noget at vælge imellem, mente han. Og anmodede derfor formelt om, at man supplerede biologiundervisningen med en tredje skabelsesteori:

»Jeg og mange andre rundtomkring i verden er af den stærke overbevisning, at universet blev skabt af et flyvende spaghettimonster ...«, skrev Henderson, som truede med at lægge sag an mod Kansas, hvis ikke de lagde hans teori ind i skoleskemaet.

Da myndighederne i Kansas ignorerede henvendelsen, lagde Bobby Henderson brevet på sin hjemmeside, venganza.org. Det fik hans brevkasse til at eksplodere. De fleste mails var fra folk, der støttede hans forslag. Blot 5 procent var, ifølge Henderson selv, fra folk, der ønskede ham ned i helvede.

Alverdens medier ringede. Advokater tilbød deres assistance. Websitet Boingboing.net udloddede en kvart million dollars til den, der kunne bevise, at Jesus ikke var søn af Det Flyvende Spaghettimonster. Skal man tro Bobby Henderson, blev mere end 10 millioner mennesker gunstigt berørt af gudens »nudelagtige vedhæng«.

Og Henderson sagde ja, da et forlag opfordrede ham til at forfatte et helligt skrift til det mirakuløst stigende antal pastafarianere. En religion var født.

Hvorfor pirater?

Jens Christensen bor på 2. sal på en stille vej i Næstved. Han er ingeniør og arbejder i et firma, der fremstiller udstyr til skibe. Og så er han pastor og næstformand for de danske pastafarianere.

På bordet i stuen ligger ’Gospel of the Flying Spaghetti Monster’. Ved siden af står en flaske rom. Jens Christensen skænker op i små glas og ifører sig så til ære for fotografen sin religiøse klædedragt: pirattøj.

»Det kan vel sammenlignes med, at man som kristen bærer et kors om halsen«, forklarer han. »Men man behøver ikke at klæde sig ud. Vi har ikke nogen dogmer ... Vi kommer ikke med svar. Kun med spørgsmål ...«.

Det lyder en anelse letkøbt?

»Jo, men vi har en gud, der ikke er perfekt. Han var jo fuld, da han skabte universet. Derfor gjorde han det også to gange ... Vores formål er at skabe dialog. At få en snak om, hvad vi vil med tilværelsen«.

Det flyvende spaghettimonster skabte verden for 5.000 år siden, og alle videnskabelige beviser – såsom dinosaurskeletter – på, at verden er betydelig ældre end det, er snedigt konstrueret af spaghettimonstret for at teste dybden af vores tro. Religionen fortæller ikke, hvordan man skal indrette sit liv. I stedet for kristendommens 10 bud har pastafarianerne 8 jeg-ville-foretrække-hvis-du-ikke-gjorde-det-her-forslag.

Et af dem lyder: »Jeg ville foretrække, hvis du ikke dømte folk på deres udseende, på hvordan de klæder sig, på hvordan de taler, på ... ja, bare opfør dig ordentligt, okay?«.

»Det er en meget rimelig religion«, sammenfatter Jens Christensen. »Og jeg ser ikke den store forskel på at tro på en kødbolle eller på en skægget herre ...«.

Men hvor kommer de her pirater ind i billedet?

»Piraterne er det udvalgte folk. Det er videnskabeligt bevist. Vi har 95 procent af vores dna til fælles med chimpanser. Men vi har 99,9 procent til fælles med pirater«.

Penisfutteral?

Jeg spørger i en mail religionshistoriker Mikael Rothstein, om han kan få øje på en kerne af alvor i pastareligionen? Han svarer ligeledes i en mail:

»Set udefra er pastafarianere jo ikke mærkeligere end så mange andre religiøse mennesker. Deres guddom er lige så rationel eller irrationel som Gud, Jehova, Allah eller Jahve. I det omfang spaghettireligionen provokerer, synes jeg faktisk, at provokationen skal tages alvorligt, for den viser, at religion er nærmest umuligt at håndtere juridisk, og at det altid er noget, som mennesker laver«.

Set udefra er pastafarianere jo ikke mærkeligere end så mange andre religiøse mennesker. Deres guddom er lige så rationel eller irrationel som Gud, Jehova, Allah eller Jahve

Men hvordan skal man tage mennesker alvorligt, der klæder sig ud som pirater og anbringer dørslag på hovedet?

»Hvordan skal man tage folk alvorligt, som går klædt i pibekraver fra 1600-tallet (præster), 12 meter turbanklæde (sikher), en slags forklæde med knuder i hjørnerne (visse jøder), penisfutteraler (folk på Papua Ny Guinea), fjerkvaster i ørerne (flere amazonindianske folk) eller skæg ned til maven (visse muslimer)? Det er kun konventioner, som bestemmer, hvad vi anser for normalt«, svarer Mikael Rothstein.

Og ingen kan jo bevise, at Det Flyvende Spaghettimonster er mindre virkeligt end alle mulige andre guder og mytologiske væsener, påpeger han.

»Faktisk kan man sammenligne den nye kulhydratbaserede guddom med de kristnes gud, for også han manifesterer sig som en blanding af mel og vand, nemlig som brød i nadverkulten. Jeg ved naturligvis godt, at folk opfatter spaghettireligionen som skør og kristendom som alvorlig, men det er et religiøst synspunkt ...«.

Religionshistorikeren henviser i øvrigt til forskning, der viser, at medlemmer af ’opfundne religioner’ får det samme ud af deres engagement som folk i konventionelle religioner.

Er han i familie med Søren Krarup?

Jeg kan ikke komme i kontakt med Bobby Henderson. På hans facebookside ser det ud til, at fysikeren, der blev profet, har søgt tilflugt på en stillehavsø. Han ser tilfreds ud.

Men jeg ringer så til Jakob Krarup, også kendt som pastor Farian, der befinder sig i morgentoget på vej til Aarhus, hvor han arbejder med at udvikle software til kræftforskning.

Han er vokset op i en familie, der gennem ti generationer har fostret præster til den danske folkekirke. Hans forældre var meget troende, fortæller Jakob Krarup. For 7 år siden, da han var 36 år, gik det op for ham, at han ikke havde taget selvstændigt stilling til, hvad det ville sige at være religiøs.

»Det gik pludselig op for mig, at de børn, der blev født ind i andre religioner, fik den samme historie, den samme vinderlottokupon, som jeg havde fået af mine forældre. Og de kan ikke alle sammen have ret«, siger Jakob Krarup.

Han var vokset op med troen som sit fundament og opdagede nu, at fundamentet var væk. Der var forskel på at tro og på at vide, indså han.

Det var netop Bobby Hendersons pointe, at man ikke skulle prøve at binde skolebørn noget på ærmet, der ikke kunne bevises. Man skulle ikke lyve for dem. Det var derfor, han opfandt Det Flyvende Spaghettimonster, som gør en dyd ud af at være i tvivl. Som altid er på Herrens mark.

»Bobby valgte denne gud for at vække børnenes skepsis«, siger Jakob Krarup. »Han smed en ekstra nudel i gryden ...«.

»Vi forsøger inderligt ikke at fornærme nogen«, går han videre, »men når vi nu har valgt så unik en gud og så unik en påklædning, kan jeg godt forstå, at folk tror, det er gjort med hån for øje. Men hvis folk skælder os ud, opdager de måske, at det er et spejl, vi holder op for dem. Og ved at så en tvivl om det, vi tror på, kan vi måske alle sammen blive lidt klogere ...«.

Opgøret med barnetroen og hans opdagelse af pastaguden har fået familien til at vende ham ryggen. Og jo, han er beslægtet med præsten og Dansk Folkeparti-politikeren Søren Krarup.

»Og det er ikke utænkeligt, at vi begge to er glade for, at vi kun er i familie langt ude ...«, siger pastor Farian.

Han rejser sig for at overdrage sit togsæde til en person med pladsbillet. Imens spørger jeg, om der også er noget i tiden, som kalder på en religion som pastafarianismen?

»Ja, Bobby har udtalt, at vi ikke er imod religion, men vi er imod fjollede ting, der bliver begået i religionens navn. Det kunne være at klippe i børns kønsdele. Eller at sprænge sig selv i luften på en markedsplads. Vi er imod alt det, der ikke er godt«.

Publiceret 29. januar 2016

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce