Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Tessa Ormenyi/AP

Voldtægtsoffer: Alt inde i mig blev stille. Jeg har stadig ikke ord for den følelse

En ung kvindes beretning om en voldtægt på Stanford University har udløst et ramaskrig i USA. Aldrig før har man set eller hørt så indgående - og hårrejsende - en beskrivelse af et seksuelt overgreb.

»Den 17. januar 2015 var en stille lørdag aften. Jeg sad derhjemme. Min far lavede noget mad, og jeg sad ved middagsbordet sammen med min yngre søster, der var på besøg i weekenden. Jeg arbejdede fuldtid, og det nærmede sig min sengetid. Jeg planlagde at blive hjemme, se noget tv og læse, mens min søster gik til fest med sine venner. Så besluttede jeg at tage med, fordi det var min eneste aften med hende, og fordi jeg ikke havde noget bedre at lave, så hvorfor ikke. Der var denne her dumme fest ti minutter fra mit hus. Jeg ville tage med, danse som et fjols, og gøre min lillesøster forlegen. På vejen derhen jokede jeg med, at de bachelorstuderende fyre nok ville have bøjler på. Min søster drillede mig, fordi jeg havde taget en beige cardigan på til et frat party (studenterfest, red.), lige som en bibliotekar. Jeg kaldte mig selv ’ big mama’, fordi jeg vidste, at jeg ville være den ældste der. Jeg lavede fjollede ansigter, lod mine skuldre falde ned og drak spiritus - for hurtigt – fordi jeg ikke havde indset, at min alkoholtolerance var blevet væsentligt lavere, siden jeg selv gik på universitetet«.

Sådan indleder en i dag 23-årig kvinde det åbne brev, hun under domsafsigelsen i en af de mest opsigtsvækkende voldtægtssager i nyere tid i USA, læste op – direkte henvendt til sin overgrebsmand.

Det 12 sider lange brev, den unge kvindes detaljerede gennemgang af overgrebet, og sagen i sig selv har udløst et ramaskrig i USA. Overgrebet på den unge, anonymiserede kvinde, som i amerikanske medier kaldes Emily Doe, har desuden sat gang i en større debat om samtykke i voldtægtssager i landet.

Sagen tager sit udgangspunkt på det prestigiøse Stanford University i Californien.

Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ/AP

Her var den unge kvinde taget til en fest afholdt af Kappa Alpha-broderskabet på universitetets område. Hun drak for meget og fik et black out. Hvornår vides ikke.

Men det, vi ved, er, at senere på natten opdagede to svenske studerende, der tilfældigt cyklede forbi, en anden studerende, Brock Allen Turner, i gang med at begå seksuelt overgreb på Emily Doe. Turner lå oven på kvinden, som var delvist afklædt og havde en alkoholpromille på tre gange det tilladte. Hun var ikke ved bevidsthed.

Overgrebet skete bag en affaldscontainer uden for den bygning, hvor Kappa Alpha-festen havde fundet sted.

De to svenskere har siden beskrevet, at Brock Allen Turner lå ’frådende’ oven på kvinden, hvis bh var revet af. Og at Turner, da han blev opdaget, forsøgte at flygte. Han blev dog tacklet af en af de svenske studerende. Og kort efter blev han anholdt.

Emily Doe fortalte i retten, da hun læste op af sit brev, hvad der videre skete, da hun kom til bevidsthed igen:

»Det næste, jeg husker, er, at jeg ligger på en båre på en hospitalsgang. Der var indtørret blod og bandager på mine håndrygge og min albue. Jeg tænkte, at jeg måtte være faldet og være blevet taget til et kontor på universitetet. Jeg var meget rolig og spekulerede på, hvor min søster mon var henne. En betjent forklarede mig, at jeg var blevet overfaldet. Jeg var stadig rolig og var sikker på, at han talte til den forkerte person. Jeg kendte ikke nogen til denne her fest. Da jeg endelig fik lov til at bruge toilettet, trak jeg ned i hospitalsbukserne, de havde givet mig, og skulle til at trække mine trusser ned. Men jeg følte ingenting. Jeg husker stadig følelsen af mine hænder, der rørte min hud, og det, at jeg ikke fik fat i noget. Jeg kiggede ned, og der var ingenting. Det tynde stykke stof, den eneste ting mellem min vagina og alt andet, manglede. Alt inde i mig blev stille. Jeg har stadig ikke ord for den følelse. For at holde min vejrtrækning i gang, tænkte jeg, at politifolkene måtte have brugt en saks og klippet trusserne af for at finde beviser«.

En detaljeret gengivelse af et seksuelt overgreb

Voldtægtssagen fra Stanford har været et stort samtaleemne i USA i de seneste måneder, selv om overgrebet altså fandt sted i begyndelsen af 2015.

Det er der mange grunde til.

Foto: Santa Clara County Sheriff's Office/AP Photo/AP

Dels, at overgrebsmanden, Brock Allen Turner, er en talentfuld atlet inden for blandt andet svømning. Han nævnes endda som så god en svømmer, at han ville kunne gøre sig ved fremtidige OL.

Dels, at Emily Does brev er blevet et centralt element i sagen ved at være en af de mest nuancerede og detaljerede gennemgange af et seksuelt overgreb nogensinde.

Dels det faktum, at Turner, da han blev stillet for en dommer 2. juni og havde udsigt til at blive idømt 14 års fængsel for voldtægten, endte med at få en straf på seks måneders fængsel. Med mulighed for tre måneders prøveløsladelse ved god opførsel.

Dels, at den amerikanske vicepræsident Joe Biden har blandet sig i voldtægtsdebatten.

Dels at over 1,2 millioner mennesker har skrevet under på en underskriftindsamling mod dommeren i sagen, Aaron Persky, fordi han tilsyneladende udstedte en urimeligt lav fængselsstraf til Turner, som ellers blev kendt skyldig af et enigt nævningeting.

Dels et andet opsigtsvækkende brev, som Dan Turner, faderen til Brock Allen Turner, offentliggjorde under sagen.

Heri skriver faderen, at en fængselsstraf vil være en hård dom for »en handling på 20 minutter«.

»Brocks liv er for evigt forandret af begivenhederne 17. og 18. januar. Han vil aldrig igen være sit glade og positive jeg. Hver eneste vågne minut skal han bruge på bekymring, angst, frygt og depression. Man kan se det i hans ansigt, den måde han går på, hans svækkede stemme, hans mangel på appetit (...) Det faktum, at han nu vil være registreret som seksuel overgrebsmand resten af hans liv vil for altid ændre, hvor han kan leve, opholde sig, arbejde, og hvordan han vil være i stand til at interagere med mennesker og foreninger (...) Brock kan gøre så mange positive ting som bidragyder til samfundet, og han forpligter sig fuldstændig til at oplyse andre studerende om farerne ved alkoholforbrug og seksuel promiskuitet«, lød det fra faderen, som ikke en eneste gang i sit brev nævnte offeret for sønnens overgreb.

Samtykkedebat i flere lande

Brevet fra Dan Turner udløste et ramaskrig på sociale medier i USA. Og har sat gang i en større debat om samtykke i voldtægtssager.

Det samme er sket herhjemme, hvor den spektakulære Herfølge-sag har fyldt meget i medierne de seneste måneder. Debatten i kølvandet på den sag handler især om, at unge mennesker skal lære, at det er de facto voldtægt, hvis man har sex med en, der ikke kan stille sig til nødværge.

For skal kvinder sige klart nej for at undgå at blive voldtaget? Også hvis de eksempelvis er berusede og omtågede?

Foto: D. ROSS CAMERON/AP

Der er en række fællestræk ved den amerikanske og den danske sag. I begge tilfælde har de unge kvinder, der er blevet voldtaget, mistet bevidstheden og været påvirkede af alkohol. I begge tilfælde har de deltaget i en fest i selskab med deres søstre.

I Herfølge-sagen blev tre unge mænd i sidste uge dømt for gruppevoldtægt af en 17-årig pige i 2014 i en busk. Retten i Roskilde havde ellers i april afgjort, at der ikke var tale om voldtægt, da de tre unge mænd havde samleje med den dengang 17-årige pige, der var stærkt påvirket af alkohol. Dengang lød forsvaret, at pigen efter drengenes opfattelse havde indvilliget i samleje.

Nu har Østre Landsret så fundet, at pigen befandt sig i en tilstand, hvor hun ikke kunne modsætte sig handlingerne. De tre anklagede unge mænd er idømt henholdsvis seks og otte måneders ubetinget fængsel

Mandag i denne uge erklærede Socialdemokraterne, de Radikale og SF så, at de i et fælles udspil foreslår at få ændret lovgivningen herhjemme, så seksuelle handlinger uden samtykke kan straffes under voldtægtsparagraffen.

»Når vi kan høre, at der i konkrete sager rejses diskussion om, hvilket tøj pigen havde på, eller hvordan hun dansede, så har vi som samfund et problem«, siger S-formand Mette Frederiksen til Berlingske.

Både Socialdemokraterne, De Radikale og SF mener, at det er voldtægt, hvis en kvinde ikke aktivt siger ja til at have samleje.

En lignende debat har man tidligere set i blandt andre Tyskland og Norge.

I Norge har man siden 2000 kunnet blive dømt for uagtsom voldtægt. Landet bliver derfor ofte fremhævet som et foregangsland for de personer, der ønsker uagtsomhed indført i straffelovens paragraf om voldtægt.

Men reelt set har det vist sig, at den ændrede lovgivning i Norge ikke har ført til, at flere er blevet dømt.

Derfor er det ikke en holdbar løsning at indføre uagtsom voldtægt i lovgivningen, mener flere eksperter, heriblandt Trine Baumbach, der er lektor i jura på Københavns Universitet.

»I Norge er der sket det i praksis, at de grove forsætlige voldtægter nedkriminaliseres til uagtsomme voldtægter. Ser man på seksualforbrydelsers historie i Danmark har der været samme tendens til i praksis at nedkriminalisere. Der er derfor grund til at frygte, at det samme vil ske, hvis man kriminaliserer uagtsom voldtægt. Så i retspraksis vil uagtsom voldtægt være det forkerte spor«, lød det fra Trine Baumbach i april i år.

Brev læst af mere end 15 millioner mennesker

Emily Does 12 sider lange brev – som helt præcis er på 7.244 ord – er i skrivende stund blevet læst af over 15 millioner mennesker.

Udover beskrivelserne af hvad der skete, da den unge kvinde vågnede op på et hospital, fortæller hun i brevet også, at hun holdte voldtægten hemmelig for sine nærmeste, indtil hun en dag læste om overgrebet i en nyhedsartikel.

Hun beskriver videre, at Brock Allen Turner ændrer forklaring undervejs. At han i retten fortæller, at hun har givet samtykke til at være sammen med ham den nat i januar 2015 på Stanford Universitys område. Og at han endda på et tidspunkt fortæller juryen, at han har givet hende orgasme, da han begik overgrebet på hende.

»Jeg tænkte til at begynde med, at det her på ingen måde ville ende med en retssag; der var vidner, der var snavs på min krop, han løb, men blev fanget. Jeg tænkte, at han ville indgå et forlig, undskylde, og at vi så begge kunne komme videre. Men i stedet fik jeg at vide, at han havde hyret en magtfuld advokat, sagkyndige vidner og private efterforskere, der skulle forsøge at finde detaljer om mit privatliv til at bruge imod mig, finde smuthuller i min historie for at destruere mig og min søster, for at vise at dette seksuelle overgreb i virkeligheden var en misforståelse, skriver Emily Doe.

I midten af juni, godt to uger efter at Brock Allen Turner blev dømt skyldig i at voldtage en bevidstløs person og at trænge ind i en beruset person, besluttede 18 kvindelige medlemmer af den amerikanske kongres sig for på skift at læse hele Emily Does brev op som del af en høring om den herskende voldtægtskultur i USA.

Vicepræsidenten i USA, Joe Biden, henvender sig også direkte til den unge kvinde.

»Jeg kender ikke dit navn. Men dine ord har brændt sig ind i min sjæl. Du er blevet svigtet af en kultur på vores universiteter, hvor en ud fem kvinder bliver voldtaget - år efter år efter år. En kultur, der promoverer passivitet. Der opfordrer unge mænd og kvinder til at vende det blinde øje til«, skriver vicepræsidenten blandt andet.

Oveni det har overgrebet på Emily Doe resulteret i et forslag om en lovændring i Californien, så man fremover vil sikre, at personer, der findes skyldige i lignende voldtægtssager, vil blive idømt fængsel i minimum tre år.

Seneste nye udvikling i sagen er, at Stanford Universitys ledelse har rundsendt en skrivelse til alle universitetets studerende om en ny alkoholpolitik, der betyder, at spiritus nu er forbudt til fester på universitetets område.

Samt at dommeren Aaron Persky har trukket sig fra en anden retssag om seksuelt overgreb.

Emily Does identitet er fortsat hemmelig. Ordene i hendes brev kan dog fortsæt læses. Det afrundes sådan her, hvor hun henvender sig til unge kvinder i hele verden:

»I de nætter, hvor du føler dig alene, er jeg med dig. Når folk tvivler på dig eller mistror dig, er jeg med dig. Jeg har kæmpet for dig hver dag. Så du må aldrig stoppe med at kæmpe. Jeg tror på dig«.

Kilder: The Guardian. Buzzfeed. The Atlantic. The Observer. The Los Angeles Times. The New York Times. National Review. The Wall Street Journal.

Publiceret 24. august 2016

Læs mere

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden

Annonce