0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Fra bogen/privatfoto
Foto: Fra bogen/privatfoto

BZ: Ni år der rystede København

Peter Øvigs bog er en dramatisk beretning om 1980’ernes største ungdomsbevægelse – og en fortælling om en journalists kamp med genstridige kilder, der vil beholde historien om sig selv for sig selv.

FOR ABONNENTER

Du har ikke en chance – tag den’. Med sloganet fra 80’ernes kultfilm ’Christiane F. – i morgen er det slut’ som undertitel tager Peter Øvig Knudsen i sin nye bog læserne med på en sær rejse op gennem 80’ernes København med årtiets mest spektakulære ungdomsoprørere, bz-bevægelsen, som omdrejningspunkt.

Gennem 600 sider opruller Øvig – der har baseret sin nærmest dramadokumentariske beretning på samtaler med et hav af mundtlige og et mindre ocean af skriftlige kilder, dagbøger, artikler, politirapporter, film, e-mail- og facebookkorrespondancer – historien om bz-bevægelsens storhedstid, så man følger udviklingen, nærmest fra uge til uge, fra hus til hus.

Begyndende med et møde mellem en lille flok forpjuskede teenagere i en toværelses på fjerde sal i Rådmandsgade, hvor ’Initiativgruppen for et Ungdomshus’ på Nørrebro blev stiftet en september eftermiddag i 1981, til de spektakulære ni dage i efteråret 1986, hvor den militante BZ Brigade under barrikader og svingende anarkistfaner kontrollerede et halvt boligkvarter på Østerbro under de største gadeuroligheder i København siden folkestrejken, hvorefter bevægelsen imploderede, mens den mest ideologisk funderede del af bevægelsen fortsatte ud ad en venstreekstrem tangent med afbrændinger af benzinstationer, direkte organisatorisk samarbejde med den tyske terrorgruppe Rote Armee Fraktion og etablering af det sekteriske AntiFascistisk Aktion til følge.

’Vi vil ikke bare have kage, vi vil have hele bageriet’, ’Ungdomshus nu’, under den slags paroler lykkedes det på ganske kort tid at mobilisere en tusindtallig skare af unge fra brede miljøer i Storkøbenhavn til demonstrationer og besættelser af nedlagte fabrikker.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden