Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: JENS DRESLING

Kapitel 1: Operation Daggert

»Det her var ikke endnu en sag om homegrown-terrorister. Det var ikke bare et spørgsmål om unge danskere med en fjern inspiration fra al-Qaeda. Såvel efterretninger som efterforskning viste, at der var direkte forbindelse til folk, som man kunne beskrive som ledende medlemmer af al-Qaeda«

Kære læser,

Politiken valgte søndag at bringe manuskriptet til bogen 'Syv år for PET' skrevet af Politiken-journalist Morten Skjoldager som et særtillæg.

Vi gjorde det ikke for at overtage bogmanuskriptet fra forlaget People’s Press. Vi gjorde det, fordi vi mener, at fogedforbuddet mod bogen satte grundlæggende principper for pressefriheden på spil: forlags og mediers ret til at trykke en tekst uden først at skulle have den godkendt af myndigheder eller andre magtinstanser.

Fogedforbuddet blev nedlagt alene på bogens bagsidetekst, der delvist oversolgte produktet. Efterretningstjenesten gjorde sig dermed til publicistisk kontrolinstans uden at dokumentere sin mistanke. Hvis vi ikke reagerer på det, kommer vi i en situation, hvor vi fremadrettet har en efterretningstjeneste, der på et løst grundlag kan gøre krav på at gennemlæse mediers journalistik inden offentliggørelse. Hvad enten den så udkommer på bog eller i en anden form. Det har vi et andet ord for, nemlig censur.

Nu har PET opgivet at forfølge fogedforbuddet, og derfor kan bogen frigives og forhåbentlig danne baggrund for en væsentlig samfundsdebat om dens reelle indhold.

Politiken trækker på den baggrund de elektroniske udgaver af særtillægget tilbage.

Christian Jensen

Ansvarshavende chefredaktør

Læs mere:

Læs mere

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce