Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Henrik Rehr
Foto: Henrik Rehr

Boguddrag: Gavrilo Princip - manden, der ændrede et århundrede

»Henrik Rehr udfolder i sit sort-hvide drama - med tyk streg under sort! - et teknisk mesterskab, der løfter og udfolder den skæbnesvangre fortælling til et dybt fascinerende historisk drama«, skriver Kim Skotte i sin anmeldelse af ny tegnet roman.

FOR ABONNENTER

Sjældent i verdenshistorien har udtrykket 'En gnist antændte krudttønden' givet så god mening, som da den 19-årige bosnier og serbiske nationalist Gavrilo Princip 28. juni 1914 i Sarajevo trådte frem fra menneskemængden og skød den østrig-ungarske tronfølger Franz Ferdinand og dennes hustru.

Skuddene udløste Første Verdenskrig, som kom til at koste 15 millioner mennesker livet og ændrede Europakortet dramatisk. I dag, 100 år efter attentatet, lever man på Balkan stadig med efterveerne af den store krig, for eksempel i Kosovo, hvor kristne serbere og muslimske bosniakker flere steder kun kan bo i nærheden af hinanden under opsyn af en FN-styrke.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden