0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tage Christensen
Foto: Tage Christensen

Gestapos fange i et halvt år

I dag er det 70 år siden, den tyske besættelse af Danmark ophørte. I seks måneder i 1944 var læge, kommunist og modstandsmand Mogens Fog det hemmelige tyske politis fange. Hans dramatiske beretning er skrevet lige omkring Danmarks befrielse.

FOR ABONNENTER

Den 14. oktober 1944 havde jeg mange mødeaftaler. Som den sidste i rækken skulle jeg træffe redaktøren og lederen af De Frie Danske, redaktør Holbech og restauratør Mikkelsen, og havde lovet at komme mellem 15.30 og 16. Derfor var det med slet samvittighed, jeg kl. 16 ringede til direktør Mikkelsens telefon og meddelte, at jeg var forsinket, men ville være der i løbet af 10 minutter. En stemme svarede »Udmærket«. Jeg mente med sikkerhed at kunne genkende røsten, det var ikke Mikkelsen selv, men hans nære medarbejder, Palm Petersen – tænkte jeg. Derfor spurgte jeg ikke mere, men kaprede en bil.

Da den rullede op foran Gl. Kongevej 93, så jeg foran huset en høj lurvet person med begge hænder i lommerne. Et øjeblik fæstnede jeg opmærksomheden på ham, men da jeg havde betalt, var han forsvundet, og jeg skænkede ham ikke en tanke. Ved entrédøren standsede jeg; det aftalte tegn, en avis stikkende i brevsprækken, var der ikke. Det ærgrede mig, fordi det tidligere var glemt, og jeg måtte da ned på gaden til en telefon for at høre, om alt var i orden. Jeg tog et skridt hen mod trappen for at gå ned, men da det i forvejen var for sent, og jeg i telefonen med sikkerhed mente at have genkendt stemmen, ringede jeg signalet. Der blev fumlet længe med låsen, men det gjorde Mikkelsen altid; derfor flyttede jeg mig hen foran kighullet, så han kunne se, det var mig.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu