Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Brooke Palmer/Netflix
Foto: Brooke Palmer/Netflix

Bill Skarsgård: Man skal glemme sit udseende

Han spiller en ung vampyr, der overtager familiens imperium i Netflix-serien ’Hemlock Grove’. Endnu en af skuespilleren Stellan Skarsgårds sønner er i gang med at skabe sig en international karriere.

Bill Skarsgård har samme livstrætte og sultne fremtoning som en junkie i Netflix-serien ’Hemlock Grove’, hvor han spiller hovedrollen, Roman Godfrey.

Bleg, med øjne som tekopper og så fyldige og sensuelle læber, at det næsten er intimiderende, dalrer han rundt og ryger smøger foran sin highschool og forstår ikke, hvorfor sex ikke rigtig gør det for ham. Medmindre pigen har menstruation. Da han finder ud af, hvad han er, hader han sig selv for det.

Han er upir, hedder det, i ’Hemlock Grove’, som lige har haft premiere på sin anden sæson. Og det kan oversættes til vampyr.

Nu sidder Bill Skarsgård i T-shirt på et hotelværelse i Stockholm med udsigt over skærgården og ser anderledes svensk og kernesund ud.

»Roman indeholder helt sorte og hvide sider, som er i krig med hinanden. Det kommer der nogle heftige scener ud af og en karakter, som det er sjovt at spille«, siger han.

Bill Skarsgård debuterede i 2000 som 10-årig i den svenske tv-serie ’Pappa polis’ og thrilleren ’Järngänget’ samme år. I 2010 fik han sit gennembrud i rollen som en autistisk dreng i filmen ’I rummet findes ingen følelser’, en rolle, som fik ham nomineret til en Guldbagge, det svenske svar på en Bodil-pris.

Samme år spillede han hovedrollen, Martin, i filmen ’Himlen är oskyldigt blå’, som er baseret på en virkelig hændelse i 1975, hvor politiet optrevlede en stor narkoring i Stockholms skærgård. I lange skjorteflipper og fuld af teenagehormoner forsøger Martin at gøre sig fri af sin fars alkoholisme, lader ham slå sig i ansigtet for at beskytte sin mor og finder en anden faderskikkelse i en excentrisk rigmand, der viser sig at være forbryder.

Desuden spillede han en hovedrolle i den svenske storfilm ’Simon och ekarna’ fra 2011 om Anden Verdenskrig.

Han har også været model for H&M og har et stort antal teenagepiger, som følger ham på Facebook og Twitter. Men Bill Skarsgård tænker ikke over sit udseende:

»Det går galt, hvis man som skuespiller tænker på at se godt ud i stedet for at være nærværende og leve sig ind i rollen«, siger han.

Bill Skarsgård er ikke uddannet skuespiller. Som søn af den verdenskendte skuespiller Stellan Skarsgård er han nærmere født ind i filmens verden, ligesom sine to ældre brødre, Alexander og Gustav Skarsgård, som selv er i gang med hver sin internationale skuespillerkarriere. Stellan Skarsgård har tidligere sagt, at han aldrig giver sine sønner råd, at det er bedre, at de klarer sig selv, og Bill Skarsgård tager sine egne beslutninger, fortæller han.

Trangen og det destruktive

Efter de to store filmroller i Sverige tog han til USA for at søge job. Han havde ingen penge og havde lånt penge til rejsen, men allerede efter seks uger fik han rollen som Roman Godfrey i ’Hemlock Grove’. Da han ringede hjem til sin far, lød responsen »Fuck off!«.

I ’Hemlock Grove’ sætter Bill Skarsgård en cigaret mellem sine blodige læber.

Roman vil meget hellere være almindelig teenager end flå struben ud på pigerne og holde sulten stangen ved grådigt at rive blodigler af en gammel mand, der opdrætter dem på sin overkrop under skjorten. Spørgsmålet er, hvad han gør, når trangen bliver for stærk. I glimt i serien forestiller han sig, hvordan han bider en hals over og spytter brusken ud i et blodbad, der ophidser ham, lige så meget som det skræmmer ham.

Bill Skarsgård fortæller, at han har ladet sig inspirere af både narkomaner og selvmordstruede fra virkelighedens verden for at spille vampyren, der hader sig selv og det, han må gøre.

»Man skal få det til at føles, som om det her menneske findes«, siger han.

At serien foregår i et parallelunivers med overnaturlige væsner hjælper historien og forstærker konflikter, som andre mennesker også har, mener han.

»Alle har impulser eller ting, man gør, som man ville ønske, man ikke gjorde. Det kan være bittesmå ting som at svare kort og komme til at virke uhøflig eller ligeglad. I serien er den slags impulser løftet til det ekstreme, men jeg tror alligevel, at folk kan relatere til det«, siger Bill Skarsgård.

Han har aldrig selv dyrket horror- og splatterfilm, men han mener, at blod og vold kan være gode virkemidler på film.

»Det kan virke meget stærkt. Og hvis man vil have, at nogen bliver slået i hovedet eller skudt, så skal det gøres, så det ser ubehageligt ud, for det er ubehageligt i virkeligheden. Jeg har aldrig brudt mig om, at man gemte det«, siger han.

Hans far, Stellan Skarsgård, har spillet med i seks Lars von Trier-film, og hans bror Alexander var med i ’Melancholia’. For Bill Skarsgård ville det være »vildt fedt« at få lov at arbejde sammen med den danske instruktør.

»Jeg synes, han er en af verdens bedste instruktører. Men allerhelst ville jeg gerne finde min egen Lars von Trier«.

»En ung instruktør, som man kunne opbygge et samarbejde med som det, far og von Trier har haft. Eller Tim Burton og Johnny Depp, Robert De Niro og Scorsese. Jeg kan godt lide ideen om at udvikle sig sammen i karrieren«, siger han og smiler, hvilket han virkelig sjældent gør i ’Hemlock Grove’. Her er det teenageangst og lord Byronsk melankoli, når ikke det er blodtørst og strubebid.

Men i et langt serieforløb som ’Hemlock Grove’ opstår der også et godt samarbejde, selv om der er skiftende instruktører af afsnittene.

». Det er fedt. Men at to finder hinanden som far og Lars, kan lide hinanden, har det rigtig sjovt, når de arbejder sammen, og laver virkelig gode ting, det håber jeg også vil ske for mig«, siger Bill Skarsgård.

Publiceret 25. juli 2014

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce