0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Joachim Adrian
Foto: Joachim Adrian

Dronningen er færdig med en helt særlig opgave

For snart to år siden bestilte slotskirken i Wittenberg i Tyskland et nyt alterforhæng hos dronning Margrethe i anledning af den protestantiske kirkes forestående 500-års jubilæum. Slotskirken var selve epicenteret for reformationen, da teologen Martin Luther i 1517 slog sine 95 teser op på kirkedøren. Dronningen tog opgaven på sig, og flere hundrede timer senere er opgaven nu løst.

FOR ABONNENTER

Allernederst i det ene hjørne af de to farvemættede, syede baner er der broderet er meget lille rødt ’M 15’. Det står der helt diskret og bærer ikke reelt vidnesbyrd om det meget omfattende stykke håndarbejde i den forfinede petit point-teknik,der ligger bag værket. De to broderede baner udgør sammen med et midterstykke med en såkaldt Luther-rose det nye alterforhæng, et antependium, der er bestilt af slotskirken i Wittenberg i delstaten Sachsen-Anhalt i Tyskland, hvor man er på vej til at fejre 500-året for reformationen. Bag M’et gemmer sig Danmarks statsoverhoved.

Fra sommeren 2015 og kort ind i det nye år arbejdede dronning Margrethe intenst med antependiet.

»Det har været fantastisk at få lov til at arbejde så specielt et sted. Smigrende at blive spurgt! Reformationen er ikke bare vigtig, men også interessant og spændende. Derfor har det virkelig sagt mig noget at løse denne opgave«, siger dronningen.

Slotskirken i den sydøsttyske by har en helt central position i kirkehistorien og i hele den vestlige verden gennem de seneste 500 år. Det var her, teologen Martin Luther (1483-1546) i 1517 slog sine 95 radikale teser om handelen med aflad op på kirkedøren som et led i opgøret med den altdominerende og magtfuldkomne katolske kirke. Denne symbolske og dramatiske handling vandt hurtig opbakning og førte til dannelsen af de første protestantiske kirkesamfund i de daværende tyske stater. I de følgende år tog denne udvikling fart, så reformationen efterhånden fik afgørende indflydelse på den europæiske historie. Reformationen gennemførtes i Danmark af Christian III i 1536.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden