Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: Miriam Dalsgaard/Miriam Dalsgaard

Interview: »Var Glistrup lykkedes med sin politik, var der ikke behov for Nye Borgerlige«

Nye Borgerlige vil indstille alle integrationsprojekter i Danmark og om nødvendigt udsende udlændinge til torturstater, forklarer højrefløjens nye, fremadstormende partiformand Pernille Vermund, der puster nyt liv i et politisk program, der minder om Fremskridtspartiets.

En sød duft af blomsten ’uægte jasmin’ breder sig i den tunge varme bag Pernille Vermunds gule bindingsværkshus i Snekkersten.

Bevoksningen omkring terrassen er akkurat så vild uden at være voldsom og bindingsværket så rustikt, men stadig velholdt, at det næsten indbyder til en billedreportage i et boligmagasin. Men dette interview handler ikke om de seneste boligtrends. Så langtfra.

Det handler om en af de nye politiske aktører på den borgerlige fløj. Den selvsikre partiformand Pernille Vermund, der er blevet kendt for at ville sende flygtninge ud til lande med tortur, for en bredspektret kritik af islam som religion og ikke mindst for at gå efter statsministerposten, selv om hendes parti Nye Borgerlige endnu ikke er berettiget til at stille op til Folketinget.

»Jeg har ikke et stort behov for at være i politik. Det er ikke et designerprojekt. Jeg mener oprigtigt, at vi bliver nødt til at få løst de her udfordringer. Jeg er ikke ude for at fiske noget, men de, der er enige, må følge med mig«, siger hun.

Hvem skal være statsminister?

»Jeg tager gerne ansvaret. Hvem skulle jeg ellers pege på? Vi vil jo gerne have mest mulig indflydelse for de mandater, vi får.«

Pernille Vermund er først sent blevet vækket som politisk menneske. I 2008 blev hun opfordret til at stille op for Det Konservative Folkeparti til byrådet i Helsingør, fordi der ifølge en partikollega »manglede fyld på stemmesedlen«. En begrundelse, der triggede hende, fik hende på stemmesedlen og sikrede hende et mandat i kommunalbestyrelsen. To år efter forlod hun igen politik. Først ved det seneste folketingsvalg fik hun igen blod på tanden og overtog Helsingør-borgmester Benedikte Kiærs (K) plads som folketingskandidat.

Vermund havde ambitioner om at føre partiet i retning af en mere nationalkonservativ linje, men blev slået på målstregen af sin partikollega Mette Abildgaard. Få måneder efter stiftede hun Nye Borgerlige. Ifølge Pernille Vermund skete det en torsdag aften i efteråret 2015 efter en »anstændig mængde vin« i medstifter Peter Seier Christensens sofa.

»Vi savnede et parti, som førte klassisk konservativ værdipolitik og borgerlig økonomisk politik. Er vi et protestparti, så er vi en aktiv, arbejdende protest«, siger hun.

Partiet kombinerer en liberal økonomisk politik med en udlændingepolitik, der ifølge Vermund strammer skruen en tand mere end Dansk Folkeparti. Derved slutter det sig til paletten af partier omkring Dansk Folkeparti, som kæmper for at blive opstillingsberettigede til næste folketingsvalg. På otte måneder har Nye Borgerlige samlet 1.400 medlemmer, seks byrådsmedlemmer og 13.600 underskrifter sammen og dermed overhalet konkurrenterne i Danskernes Parti og Dansk Samling.

De har opbygget en fortælling om en ny strømning i dansk politik, men nærstuderer man Nye Borgerliges politiske program, er der klare lighedspunkter med et tidligere succesrigt protestparti.

Se pressemøde med Nye Borgerlige fra 22. september

Kilde: Ritzau

Fremskridtspartiets stifter, Mogens Glistrup, gjorde brug af mange af de samme ingredienser, da han dannede sit parti tilbage i 1972. Glistrup skrev blandt andet om indvandrere, at »Danmark kun undtagelsesvis skal modtage indvandrere, for eksempel hvis de på forhånd har en aftale om ansættelse«. En formulering, der går igen i Nye Borgerliges principprogram med formuleringen »Vi vil (...) kun modtage indvandrere, der kommer med et arbejde på hånden og kan forsørge sig selv«.

Nye Borgerlige og Fremskridtspartiet er desuden enige om at begrænse adgangen til statsborgerskab, udsende kriminelle indvandrere, reducere den offentlige sektor, sænke skatterne for erhvervslivet, rydde ud i miljøregler og »konkurrenceforvridende« tilskud til landbruget samt afvikle fiskeriets kvotesystem.

Pernille Vermund erkender, at de to partier på det lange stræk minder om hinanden. Hun fortæller, at Nye Borgerlige er opstået, fordi der i hendes optik fortsat er et behov for at mindske den offentlige sektor og gennemføre et endeligt opgør med de internationale konventioner.

»Var Glistrup lykkedes med sin politik, var der ikke behov for Nye Borgerlige«, siger hun.

Nye Borgerlige har blandt andet markeret sig ved at foreslå, at udlændinge, som har boet i Danmark i årevis, men som ikke kan forsørge sig selv, får maksimalt to år til enten at skaffe sig et arbejde eller planlægge deres udrejse. Samtidig mener hun, at Danmark skal være klar til at hjemsende flygtninge, også til lande, der er kendt for at udøve tortur.

Men hvordan vil I helt konkret sende dem tilbage?

»I virkeligheden tror jeg, at ret mange af dem vil søge asyl andre steder. Og ellers må de følges til grænsen eller til lufthavnen«.

Vil du så føle et personligt ansvar for en situation, hvor en udsendt person bliver udsat for tortur?

Islam er svært integrerbar med en demokratisk levevis

»Det vil jeg ikke føle et personligt ansvar for. Der er masser af områder og lande, som har rigtigt ubehagelige måder at behandle deres borgere på. Hvis vi skulle tage ansvar for alle de mennesker, så ville vi ikke kunne lave andet. Vi siger til gengæld, at hvis man er personligt forfulgt, så kan man ikke være i sit nærområde. Så når vi har fået styr på nærområderne og Danmark igen har overskud, så kan vi tage et antal kvoteflygtninge, som vi selv vælger ud«.

Er menneskerettighederne i højere grad et problem end en lyksaliggørelse?

»Vi skal sikre, at vi i vores straffelov får indskrevet, at dansk straffelov står over menneskerettighedskonventionen. Vi tror på, at menneskerettighederne skaber gode vilkår for mennesker rundt omkring i verden, men vi tror også på, at vi som danskere er bedst til at vurdere, hvad der er den rigtige løsning for vores land«.

Du skriver i et debatindlæg, at »vi har truslen fra islam, som spreder sin voldelige vækkelse ud over kontinentet«. Mener du, at islam som religion er voldelig?

»Ja, det er den. Det er en voldelig religion, og Koranen er fyldt med vold og blod. Det er ret makabert«.

Men er islam som sådan et problem for vores land?

»Islam er et problem, når den bruges som en lovreligion. De mennesker, der sætter islam over demokratisk vedtaget lov, er et problem.«

Kommer det ikke an på, hvordan man fortolker islam, om det er foreneligt med demokratisk levevis?

»Det gør det bestemt«.

Du siger, du ikke kritiserer personer, men de muslimer, som fredeligt dyrker islam, kan vel føle, at du direkte går imod dem som personer, fordi du kritiserer det, de opfatter som en fredelig religion. Hvad tænker du om det?

»Jeg kritiserer ikke nogen personer. Sådan er det også, når vi diskuterer politik. Vi skal lade være med at være så ømfindtlige omkring religion, vi skal kunne kritisere den uden at behøve være bange for, at nogle mennesker føler sig stødt«.

Hvis I bliver valgt til Folketinget, er I så klar til at vælte en blå regering?

»Nej, det vil vi ikke. Vi har et ufravigeligt krav, som vi vil stille for at bakke op om en blå regering. Det er at udtræde af flygtningekonventionen og stoppe al asylbehandling i Danmark og sikre, at det foregår i nærområderne«.

Er der noget, hvor du her efter lanceringen har tænkt, at du gav den for meget gas?

»Jeg tænkte forleden, at det er ærgerligt, jeg ikke har holdt stien helt ren. Blandt andet da jeg kaldte Zenia Stampe for spejlblank. Det skabte rigtig meget debat. Jeg synes, man skal være ordentlig over for hinanden«.

Publiceret 26. juni 2016

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce