0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Fra bogen: ’BZ – Du har ikke en chance – tag den’/Heine Pedersen
Foto: Fra bogen: ’BZ – Du har ikke en chance – tag den’/Heine Pedersen

Peter Øvig: Jeg har vristet BZ-historien ud af hænderne på nogle få magtfulde

Inderkredsen af bz'ere ville ikke være med i Peter Øvigs bog. Det kom de alligevel.

FOR ABONNENTER

Hvad skal vi dog med endnu en historierevisionist? og PØK er – mig bekendt – en populistisk selviscenesætter af værste skuffe (..). Hvad angår resten af verdens behov for at forstå, hvad som skete, kan de få fingeren«. Det gik voldsomt for sig på de gamle bz’eres facebooksider, da de for et par år siden havde fået nys om, at Peter Øvig Knudsen gik med planer om at skrive en bog om den københavnske bz-bevægelses historie. Med navns nævnelse citerer forfatteren flittigt fra de offentlige facebookdebatter i sin nye bog. »Fuck den klamme højreorienterede sensationsrytter«, lyder et af de andre korte, men bestemte, indlæg på det sociale medie.

I arbejdet med bz-bevægelsens historie mødte Øvig, allerede inden han selv havde besluttet sig for at skrive bogen, så stor modstand, især i inderkredsen af bz’ere, de såkaldte ’tjekkere’, at han måtte bryde med en række af sine journalistiske praksisser og principper:

»Reelt stod valget mellem at opgive at skrive en bog om BZ på grund af begrænsningerne i kildegrundlaget – eller at skrive en bog, som inddrog netop dette problem og dermed selve arbejdsprocessen i teksten«, skriver Øvig selv i sit omfattende forord til bogen.

Næsten 150 sider i den historiske bog er derfor optaget af et nutidsspor, om møder, med citater fra e-mails, facebookdebatter og udvekslinger, der drejer sig om, hvorvidt, i hvilket omfang, hvordan eller overhovedet om kilder vil medvirke i bogen.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden