0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
AP Photo
Foto: AP Photo

Gentleman, junkie og litterært geni

For 100 år siden blev beat-generationens litterære overhoved William S. Burroughs født i en rig sydstatsfamilie. Og efter en karriere som studerende, skadedyrsbekæmper, narkohandler og mentalt opdagelsesrejsende endte han som ikon.

FOR ABONNENTER

»Jeg vågnede op efter sygdommen, da jeg var femogfyrre år gammel, rolig og tilregnelig og nogenlunde rask bortset fra en svag lever og det præg af at leve i lånt kød som er fælles for alle der overlever Sygdommen.«

Sådan lyder en af de mest berømte indledninger i verdenslitteraturen. Den er helt oppe at ringe på listen over kendte begyndelser sammen med Dickens »Det var den bedste tid, det var den værste tid«, fra romanen ’To byer’ og Hunter S. Thompsons »Vi var i nærheden af Barstow i udkanten af ørkenen, da stofferne begyndte at virke«, som kickstarter den sardoniske undergangsfortælling om ’Frygt og lede i Las Vegas’. Ophavsmanden til citatet er rigsmandssønnen William Seward Burroughs, opdraget som en vaskeægte southern gentleman, uddannet på privatskoler og Ivy League-universitetet Harvard, inden han lod sig synke ned på samfundets bund, hvor han fungerede som ufaglært alt-mulig-mand og gjorde sig de erfaringer, som skulle blive udgangspunktet for først hans spektakulære litterære debut ’Junkie’ og altså siden gennembruddet og hovedværket ’Nøgen Frokost’ fra1959, som ovenstående passus hidrører fra.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu