0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Den danske sangerinde Jada fik Stjernedrysprisen for sine både modige og skrøbelig popsange.

Navne
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kronprinsparret uddelte priser til sangerinder, etniske minoritetskvinder og udsatte unge

Operasangerinden Elsa Dreisig har her til aften modtaget Kronprinsparrets kulturpris. Den Sociale Pris går i år til den sociale indsats Bydelsmødre.

Navne
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Hvert efterår begiver kronprins Frederik og kronprinsesse Mary sig hjemmefra for at hylde fire danske kunstnere og socialt anlagte institutioner med gode, gedigne checks som en anerkendelse af de pågældendes virke i form af Kronprinsparrets Priser.

Her til aften blev årets priser uddelt i Odeon i Odense, og Kulturprisen på 500.000 kr. gik til den danskfranske operasanger Elsa Dreisig, mens Kronprinsparrets Sociale Pris på samme beløb blev overrakt den sociale indsats Bydelsmødre.

Samtidig modtog sangeren Jada, eller Emilie Molsted Nørgaard, Kronprinsparrets Kulturelle Stjernedryspris, og den socialøkonomiske virksomhed Frak blev betænkt med stjernedrysprisen for nytænkning inden for det sociale arbejde.

Status som stjernedrys udløser 100.000 kr. til hver af modtagerne.

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Elsa Dreisig modtager Kronprinsparrets Kulturpris

Vindere styrker minoritetskvinder

Om Elsa Dreisig hed det, at når hun »udfolder sit sangtalent, rammer hendes vokal publikum med en renhed, der både vidner om sanselig melankoli, kunstnerisk overskud og alsidighed«.

Elsa Dreisig regnes for et af de helt store danske operatalenter med et internationalt gennembrud, der udfoldes på musikverdenens prestigiøse scener.

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Kronprinsparrets Sociale Pris gik til indsatsen Bydelsmødre

Bydelsmødrene, der drives af Fonden for Socialt Ansvar, og som selv primært har etnisk minoritetsbaggrund, hædres ifølge kronprinsessen »fordi de hver dag er med til at løfte og styrke minoritetskvinder, og fordi den måde, de griber udfordringer an på, både er vellykket, nytænkende og betydningsfuld«. Bydelsmødrene taler 54 forskellige sprog og repræsenterer 41 forskellige nationaliteter over hele landet.

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

FRAK modtager prisen.

Et skub væk fra gaden

Om Frak hedder det, at »drenge og piger, der lever på kanten af samfundet i udsatte byområder i København, har ofte brug for et skub for at komme væk fra gaden og ind i et fritidsjob. Det skub giver Frak«, der siden 2014 har haft kontakt med 462 unge fra udsatte boligområder i København. De unge bliver hjulpet ind i et arbejdsfællesskab, hvor de løser store og små opgaver for Fraks kunder.

Jada fik sin pris for »med sine sange at åbne for et popunivers, der gennemsyres af både mod og skrøbelighed. Samtidig har Jada modet til at vise sig som et helt menneske, der hviler i sig selv. Dette fokus på nærvær og menneskelig tilstedeværelse vidner om en befriende ny åbenhed inden for popgenren, som især gør indtryk på unge mennesker«, hedder det om sangeren, der indtil videre har tre udgivelser med sig i bagagen – senest denne sommers ’I Cry A Lot’.

Prisen var en bryllupsgave

Kronprinsparrets Priser var Bikubenfondens bryllupsgave til Frederik og Mary i 2004.

Formålet med prisuddelingen er at synliggøre og anerkende den ekstraordinære præstation inden for dansk, grønlandsk og færøsk kultur og socialt arbejde.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden