Pressemødet i Det Hvide Hus i 1986, hvor præsident Ronald Reagan præsenteded højesteretsdommer Antonin Scalia (til venstre). Nu er den konservative dommer død i en allder af 79 år.
Foto: Ron Edmonds (arkiv)/AP

Pressemødet i Det Hvide Hus i 1986, hvor præsident Ronald Reagan præsenteded højesteretsdommer Antonin Scalia (til venstre). Nu er den konservative dommer død i en allder af 79 år.

Dødsfald

Nekrolog: Scalia trak gennem 30 år USA til højre

Den spydige højesteretsdommer blev et ikon for USA's konservative med sine angreb på homoægteskaber, fri abort og Obamas sundhedsreform

Dødsfald
FOR ABONNENTER

Han var næsten ligeså foragtet på den amerikanske venstrefløj, som han havde rockstjernestatus blandt USA’s konservative, højesteretsdommer Antonin Scalia, der døde lørdag, 79 år gammel. Det konservative USA har mistet en af sine stærkeste stemme i kampen mod progressive reformer og kulturændringer fra sundhedsreformen Obamacare til homo-ægteskaber. Hans død sender USA ind i et politisk og juridisk vakuum.

Hvis Scalia afløses af en liberal dommer, vipper flertallet til venstrefløjen for første gang 1980’erne. Det kan få indflydelse på skæbnen for Obamas klimaplan, der forleden fik det gule kort de fem konservative højesteretsdommere, mens venstrefløjen stemte imod. Men også når det gælder kontrol med skydevåben, immigration, retten til abort og en stribe andre kontroversielle spørgsmål, hvor retten har været delt næsten lige over, kan Scalias død få afgørende betydning.

Scalia var det længstsiddende og mest højreorienterede af højesterets ni medlemmer.

Han var berømt og berygtet for sine syrlige og sarkastiske retskendelser, der hudflettede og hånede de, der var uenige.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

For abonnenter

Forsiden