0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

Nekrolog: Piet van Deurs elskede at bringe etnografer og arkæologer på glatis

Piet van Deurs var en institution i Danmarks Radio. Med sin formidling og oprigtige interesse for historie gjorde han danskerne klogere på vores fælles fortid. Han blev 87 år.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mik Eskestad
Foto: Mik Eskestad
Dødsfald
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Dødsfald
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

»Hvad er det?«, blev et begreb - en national talemåde - man i høj grad forbandt med journalisten og tv-værten Piet van Deurs gennem de mange år, hvor han på forbilledlig rolig vis formidlede det historisk stof i DR tv.

Alle steder og perioder i danmarkshistorien var han på færde i med sin lavmålte, men alligevel insisterende og engagerende facon - og fortælleglæde- der skaffede hans programmer meget høje seertal fra begyndelsen af 1970-erne. Han opsøgte Guldkysten i Ghana, vikingeskibene og dronning Margrethe for at aflokke steder og personer gode og seriøse historier. Han lavede tv-serier, quizprogrammer og montager om fortiden. Og ufatteligt meget mere. Ægte folkelige og fagligt baserede fortællinger for danskerne. Nu er Piet van Deurs død. Han blev 87 år.

Jan Piet Schønheyder van Deurs var født på Frederiksberg og havde tillige baggrund fra Sorø Akademi og Krogerup Højskole, da han som 18-årig kastede sig over journalistikken. Han blev elev på Østsjællands Folkeblad i Køge, fortsatte siden til Holbæk Amts Venstreblad og Helsingør Dagblad, før han i 1958 fik job i Danmarks Radio som programsekretær i TV-aktualitetsafdelingen. Siden bestred han flere poster i DR-regi, men var fra 1973 igen i marken som en veloplagt og nysgerrig journalist. Piet van Deurs blev pensioneret fra DR i 2001.

Piet van Deurs’ største hit var formentlig spørgeprogrammet ’Hvad er det?’, hvor han lod to hold eksperter gætte tid, anvendelse og findested på oftest ganske mærkværdige remedier eller genstande fra de historiske gemmer i ind- og udland. Med sin prunkløse fremtoning, med sit smukke sprog og dybe røst morede det tydeligvis van Deurs at bringe etnografer og arkæologer på glatis, når de skulle udlægge - eller gætte - hvad deres studievært havde fundet frem.

Piet van Deurs spredte sig vidt. Normannerne og vikingerne stod hans hjerte nær. Også når de drog på krigeriske togter ud i Europa. Det samme gjaldt fascinationen af danefæ. Men han var også optaget af Anden Verdenskrig, af kronjuvelerne og af centrale skikkelser i danmarkshistorien som Viggo Kampmann, P.V.Glob, Thorvald Stauning og Jeppe Aakjær. Han stod for programmer som 'Tøm kommodeskuffen’, ’Det forsker de i’, ’Spillet om magten’ og ’Årets fund’, ligesom han tog fat på mulige historiske justitsmord på bl.a. Corfitz Ulfeldt og Struensee. Alt sammen omsat til de særlige van Deurske tv-beretninger med deres særlige underfundigheder og personlige form. Meget af den indsamlede viden blev siden omsat til både bøger og foredrag.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce