Kæmper. Jytte Andersen nåede at bestride tre ministerembeder i hendes 34 år lange politiske karriere.

Kæmper. Jytte Andersen nåede at bestride tre ministerembeder i hendes 34 år lange politiske karriere.

Fødselsdage

Arbejderen der blev minister

Tidligere Arbejds-, By- og Bolig- samt Ligestillingsminister Jytte Andersen fylder 70 år i dag.

Fødselsdage
FOR ABONNENTER

Forhenværende minister Jytte Andersens (S) beskrivelse af eget liv og virke adskiller sig en hel del fra de cand.- eller stud.scient.noget-titler, der dominerer de fleste nuværende ministres cv'er.

70-års fødselaren har ingen universitetsstudier at prale af, men skriver om sin realeksamen, sin elevplads på et kontor, sin ansættelse hos Jensen Tæpper og nogle år som medhjælper i en gardinforretning.

Der står ikke noget om DSU, som de fleste af de nuværende folketingsmedlemmer er rundet af.

I stedet oplyser Jytte Andersen, at hun blev politisk aktiv, da hun var sidst i 20'erne via en sekretærpost i den lokale vælgerforening. Hun kom i Folketinget i 1979 på et yderligt mandat, da statsminister Anker Jørgensen (S) sikrede partiet et kanonvalg med 66 mandater.

Et par år senere blev hun partiets kandidat på Nørrebro/Nordvest, hvor Jytte Andersen selv voksede op - i Guldbergsgade.

34 år i politik
Totalt har hun været aktiv i lands- eller kommunalpolitik i 34 år, herunder 8 år som minister. Jytte Andersen var arbejdsminister i 1994, da Poul Nyrup Rasmussens (S) regering gennemførte en omfattende arbejdsmarkeds- og uddannelsesreform.

Det var også dengang, jobrotationsordninger blev gennemført med succes, og hvor der blev gennemført forældreorlovs- og sabbatordninger.

I 1998 blev Jytte Andersen flyttet over i By- og Boligministeriet, hvilket ifølge eget udsagn gjorde hende »en kende forbeholden«. Men, tilføjer hun, det var en »utrolig spændende udfordring«.

Arbejder fra fødsel
Det blev ikke sunget over fødselarens vugge, at hun skulle havne på flere af landets fineste kontorer. Hendes mor var alene om forsørgelsen.

Opvæksten beskriver Jytte Andersen som rigtig god, men også »præget af megen tristhed, fortravlethed og bevidsthed om lav status. Dengang var der ikke delebørn, men uægte børn, og jeg var et af dem«.

Hun nåede også at blive ligestillingsminister, inden hun takkede af fra Folketinget. I flere år har Jytte Andersen boet på Holmen. Samtidig har hun et sommerhus på Anholt. Hun svømmer året rundt i vandene ved Holmen og på Helgoland på Amager og nyder sine to børnebørn.

Desuden er hun formand for Folketeatrets bestyrelse og medlem af komiteen Nøbu, der støtter arbejdet for børn og unge på Nørrebro.

navne@pol.dk

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce