Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Komet. Morten Skov Christiansen er LO-formand i Storkøbenhavn, men på LOs kongres kan han stryge i ledelsen for selve LO i en alder af blot 33 år.
Foto: Anders Skjoldjensen (arkiv)

Komet. Morten Skov Christiansen er LO-formand i Storkøbenhavn, men på LOs kongres kan han stryge i ledelsen for selve LO i en alder af blot 33 år.

Økonomi

Nyt LO-håb: »Slips det bliver nok aldrig mig«

33-årige Morten Skov Christiansen står på spring til at få en af fagbevægelsens absolutte topposter på LO’s kongres om godt en uge.

Økonomi

Morten Skov Christiansen kommer på cykel med sine papirer i en stopfuld computertaske i cowboybukser og skjorten ude af bukserne under vindjakken.

På cykelværkstedet Baisikeli på Vesterbro falder han hurtigt i snak med cykelsmed Poul Schultz. Netop cykelværksteder er en vigtig del af forklaringen på, at blot 33-årige Morten Skov Christiansen er på spring til at sikre sig en toppost i LO på kongressen sidst i oktober.

»Slips bliver nok aldrig mig. Jeg har det bedst, hvis jeg kan falde lige ind på en arbejdsplads. I bagagerummet på min bil ligger der altid en hjelm og et par sikkerhedssko, hvis det skulle være nødvendigt for at komme ind på en arbejdsplads«, siger Morten Skov Christiansen, der for mindre end et år siden blev valgt som formand for LO i Storkøbenhavn.

Han er virkelig en god organisator, der kan tale til unge mennesker

For et års tid siden stod han som faglig sekretær i Dansk Metal i Hovedstaden for en kampagne, der skulle få tegnet overenskomster med de københavnsk cykelværksteder. Der var stort set ikke nogle cykelmekanikere som var medlem af Dansk Metal, og der var langt mellem overenskomstaftalerne om løn- og arbejdsvilkår på værkstederne.

FIRE SKARPE

»Vi tog ud på cykelværkstederne og talte med cykelsmedene. Det nytter ikke noget at sidde inde på kontoret og forsøge at få fat i folk via internettet eller lave reklamekampagner. Vi skal have den personlige kontakt«, siger Morten Skov.

30 aftaler om løn

Cykelværkstedet Baisikeli er et ud af godt 30 cykelværksteder, hvor der det seneste år er lavet overenskomst. Normalt laver Metal i hovedstaden mellem tre og fem nye overenskomstaftaler om året.

Poul Schultz blev uddannet cykelsmed for fem år siden og var ind til sidste år ikke medlem af en fagforening, men er nu medlem af Dansk Metal.

»Der er aldrig nogen, som har spurgt mig om, jeg ville være medlem af en fagforening. Jeg har aldrig rigtigt vidst, hvad de kunne gøre for mig. Det fandt jeg ud, da der kom en fra fagforeningen«, siger Poul Schlultz, der glæder sig over, at der er pension inkluderet i overenskomsten:

»Jeg er typen, der bruger de penge, som jeg tjener, så jeg ville aldrig få sat penge af til pension selv. Måske får jeg også en gang brug for juridisk hjælp fra fagforeningen. Det har jeg ikke tænkt så meget på tidligere, men nu er jeg blevet far for et par år siden. Det har gjort mig lidt mere ansvarlig«.

Fagbevægelsen kæmper med faldende medlemstal, så derfor er historien om cykelværkstederne en populær succeshistorie. For 15 år siden var fire ud af fem danskere medlem af en fagforening, mens det nu er hver tredje dansker, som står uden for fagforeningerne. Og særlig de ufaglærte og faglærtes forbund under LO har mistet tusindvis af medlemmer.

Metalformandens opfindelse

Morten Skov Christiansen kan endnu ikke være sikker på, at der bliver en plads til ham i LO’s topledelse, når der skal stemmes om posterne på LO’s kongres i Aalborg 27. oktober. Det står og falder med, at den valgte ledelse bliver udvidet fra fire til fem. På forhånd har store forbund som HK og FOA givet udtryk for skepsis overfor udvidelsen. Det er Dansk Metal, som har stillet forslaget, og Morten Skov Christiansen er forbundsformand Claus Jensens ’opfindelse’.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg har kendt Morten Skov, siden han var ungdomskonsulent her i forbundet. Han er virkelig en god organisator, der kan tale til unge mennesker«, siger Claus Jensen, der fremhæver indsatsen for at organisere cykelmekanikere.

LO har ellers hidtil skåret ned på antallet af kongresvalgte. Ved kongressen i 2007 blev den valgte ledelse skåret ned fra seks til fire. Før da havde der været en formand og næstformand plus fire LO-sekretærer, men de seneste otte år har der blot været valgt to LO-sekretærer. På den seneste kongres i 2011 var der oveni købet et forslag om at nedlægge næstformandsposten, så den politiske ledelse blot ville være på tre personer. Det forslag faldt imidlertid. Forslaget er nu, at der vælges en 1. næstformand og tre andre næstformænd.

»Nu skal vi den anden vej. Det har også hele tiden ligget i kortene, at vi skulle drøfte om, der det var det rigtige med fire valgte personer i LO’s ledelse. Det må vi nu erkende er for lidt«, siger Claus Jensen, der fremhæver uddannelse, dagpenge og frihandelsaftale, som opgaver, der kræver stor bevågenhed.

Ender Morten Skov Christiansen, der for godt 10 år siden blev uddannet elektromekaniker, så i LO’s ledelse, er det en lynkarriere i ordets egentlige betydning.

»Det er altid gået hurtigt for mig. Jeg har grebet de chancer, som der bød sig. Jeg kan stadig huske, hvordan benene rystede under mig, da jeg som 19-årig skulle holde min første tale på et stormøde for lærlinge i Odense. Hvis jeg havde tænkt for meget over det, havde jeg aldrig fået talt, og så havde jeg måske ikke været her i dag«, siger Morten Skov Christiansen.

En politisk alliance

Privat bor den faglige komet sammen med folketingsmedlem Stine Brix fra Enhedslisten. Selv er han socialdemokrat.

»Vi har et fortroligt rum, hvor der ikke slipper noget ud fra«, siger Morten Skov .

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Tilbage på cykelværkstedet er den en ene ejer af Baisikeli, Niels Bonefeld, glad for lønaftalen.

»Tidligere brugte vi meget tid på at diskutere løn, men nu er der ikke så meget diskussion efter, at der lavet overenskomst. Nu ved alle, hvad de skal have«.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Thomas Flensburg, Arbejdsmarked eller Økonomi, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce