0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Mette Frederiksen vil hjælpe 38.000 personer med ny pension

Regeringens nye pensionsret for nedslidte kommer, ifølge flere kilder, til at omfatte 36-38.000 personer, men det er angiveligt kun en mindre del, der ventes at bruge ordningen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mads Nissen
Foto: Mads Nissen

Mette Frederiksen under 1. maj-talen i 2019. I baggrunden ses den danmarkskendte Arne.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det tilbud om en ny ret til tidlig pension, som regeringen præsenterer i dag i Horsens, vil omfatte 36-38.000 personer i 2022, og det er langt fra alle, der ventes at gøre brug af pensionen. Det fortæller flere kilder med kendskab til regeringens udspil.

Ifølge flere kilder ventes omkring 22.000 fuldtidspersoner at benytte den nye ordning fra 2022. Et vist antal lønmodtagere kommer fra andre ydelser, og for nogle efterlønnere vil det være mere fordelagtigt at vælge den nye pension end efterlønsordningen, oplyser flere kilder med kendskab til udspillet.

Som omtalt i Politiken ventes regeringen at ville tilbyde en samlet månedlig pensionsydelse på godt 13.000 kroner før skat til de lønmodtagere, der har passet deres arbejde i mindst 42 år.

Beløbet udgøres af folkepensionens grundydelse plus et tillæg. Der vil ikke ske en modregning af lønmodtagerens andre pensioner. Til gengæld er der sat et formueloft over ordningen, der udelukker personer med store private opsparinger.

Din anciennitet er afgørende

Pensionen er, ifølge flere kilder, opbygget som en anciennitets-trappe, der betyder, at de, der ved deres 61 års fødselsdag har været på arbejdsmarkedet i mindst 42 år, få ret til tidligere pension.

I så fald får man ret til et års tidligere pension. Har man henholdsvis 43 og 44 års anciennitet, skal man have ret til pension to og tre år inden man når den officielle pensionsalder.

Regnestykket opgøres først, når man er 61 år, og dermed skal man reelt være trådt ind på arbejdsmarkedet i en alder af 17, 18 eller 19 år, for at få den særlige pensionsret.

Perioder på barsel eller dagpenge får angiveligt lov at tælle med i regnskabet.

Flere fagforbund har tidligere ytret, at ydelsens størrelse burde nærme sig 15-16.000 kroner om måneden, men så langt går regeringen ikke. I alt er der afsat 3 milliarder kroner til ordningen, som blandt andet skal finansieres via nye skatter til finanssektoren, hvor banker og pensionsselskaber ifølge flere kilder kan se frem til differentieret selskabsskat.

Også yderligere aktiebeskatning skulle være på bordet.