Jakkesættet er sort, skjorten hvid. Rundsavene på albuerne er skarpe, og lysten til at tale højt, skabe synlige resultater og arbejde længe er en selvfølge. Sådan kan egenskaberne for ’den gode leder’ i dansk erhvervsliv anno 2016 opsummeres.
Det oplever Birgitte Baadegaard, der er uddannet fra CBS og de seneste 14 år har arbejdet som outplacementkonsulent og karrierecoach for både mænd og kvinder med ambitioner. Hun mener, at måden, man i Danmark tænker ledelse på, er helt forfejlet. Og hun giver den stereotype opfattelse af, hvad en god leder er, store dele af skylden for, at kvinder blot besidder 26 procent af topposterne i dansk erhvervsliv.
»Hvis kvinder skal gøre karriere, skal vi opføre os som ’minimænd’ og agere ud fra præmisser, der er skabt af mænd for mænd. Men det fungerer bare ikke for ret mange kvinder«, siger Birgitte Baadegaard.
Hun mener, der er brug for et paradigmeskifte i dansk erhvervsliv, hvis det erklærede mål fra politikerne om at få flere kvinder helt til tops skal lykkes. For som det er i dag, er det kun en helt bestemt type kvinder, der får de jobs og har det godt i dem, siger Birgitte Baadegaard.
For hende er det påfaldende, hvor mange ’superkarrierekvinder’ der går i jakkesæt. Men selv om påklædningen er den mest umiddelbart synlige tendens, er den langtfra den mest problematiske, mener hun. Det er det til gengæld, at det stort set er umuligt at passe en toplederstilling og have et rigt familieliv på samme tid. Eller at det i mange virksomheder er et must at være synlig på en helt bestemt måde for at komme i betragtning til magtfulde positioner.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind