Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

En læk af 11,5 mio. dokumenter fra et advokatfirma, Mossack Fonseca i Panama, afslører, at en lang række toppolitikere, rigmænd og andre har oprettet offshore-selskaber i skattely i landet. Kilde: politiken.tv / John Hansen

Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nordea kulegraver alle offshore-forretninger

Tre dages afsløringer har rystet Nordens største bank så meget, at alt samarbejde med advokatfirmaet Mossack Fonseca afvikles hurtigst muligt, og alle andre relationer til selskaber i skattely skal undersøges.

Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nordea er nu så presset af afsløringerne fra de lækkede Panamapapirer, at storbanken tager endnu et skridt for at imødekomme voksende kritik fra kunder, aktionærer og politikere: Alt samarbejde med advokatfirmaet Mossack Fonseca er slut, og alle andre relationer til skattelylande skal kulegraves.

Der oprettes ikke nye forretninger med Mossack Fonseca, og alle eksisterende relationer skal i samråd med bankens kunder afsluttes hurtigst muligt. Det vil formentlig være overstået i løbet af måneder, siger Jonas Torp, talsmand for Nordea i Luxembourg.

:

Samtidig bredes renselsesmanøvren ud til også at omfatte samtlige andre kunders relationer til offshore- eller skattelyselskaber. De skal kulegraves i et samarbejde mellem banken i Luxembourg og Nordea-koncernens såkaldte compliance afdeling.

Et par hundrede selskaber

Der er tale om et par hundrede offshoreselskaber, som vedrører et lidt mindre antal kunder, da nogle har flere selskaber, oplyser Jonas Torp.

»Hvis vi støder på ting, som ikke burde være der, vil vi gå til myndighederne i Luxembourg med det«, siger Jonas Torp.

:

Det omfattende skridt kommer efter en storm af kritik, kombineret med krav fra myndighederne i Sverige og Luxembourg om, at Nordea skal redegøere for de afsløringer, som siden søndag aften har fyldt medierne i Danmark, Norge, Sverige og Finland.

Vil ikke være i gråzone

»Vi har sådan set gennemgået alt tidligere, så vi har været sikre på, at alt var i orden. Men med de ting, vi har set i medierne om relationerne mellem Mossack Fonseca og nogle af deres kunder, må vi konstatere, at firmaet befunder sig i en gråzone, hvor Nordea ikke ønsker at være, og som vi ikke vil associeres med«, siger Joans Torp.

:

Burde I ikke selv have set, at Mossack Fonseca opererer i en gråzone?

»Det kan man mene. Men i den kontakt vi har haft med dem, har det været vores opgave at sikre, at alt var lovligt. Nu kan vi se, at det er mere broget«.

Jonas Torp siger, at eventuel skatteunddragelse ikke kan koste de nordiske lande ret meget.

:

»Færre end 10 af de kunder, som har offshoreselskaber hos os, har bopæl i et af de nordiske lande. Så selv hvis man forestillede sig, at de faktisk unddrager sig skat, kan det ikke blive til beløb, som vælter velfærdssamfundet«, siger han.

»Nordea har fået blå mærker«

Nordeatalsmanden siger, at skadevirkningerne af stormen mod banken ikke kan gøres op.

»Det gør da indtryk, når kunder og andre reagerer. Der er et blåt mærke hist og pist, og der er ingen tvivl om, at vi må gøre os fortjent til omverdenens tillid igen«, siger Jonas Torp.

Nordea, Nordens største og Danmarks næststørste bank, er blandt 543 banker i hele verden, som har haft samarbejde med Mossack blandt dem, der har fået oprettet flest selskaber for bankens kunder.

Kun fem banker i verden har i dag flere aktive offshoreselskaber hos Panamafirmaet end Nordea, afslørede Politiken søndag.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden