0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

En læk af 11,5 mio. dokumenter fra et advokatfirma, Mossack Fonseca i Panama, afslører, at en lang række toppolitikere, rigmænd og andre har oprettet offshore-selskaber i skattely i landet. Kilde: politiken.tv / John Hansen

Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nordea kulegraver alle offshore-forretninger

Tre dages afsløringer har rystet Nordens største bank så meget, at alt samarbejde med advokatfirmaet Mossack Fonseca afvikles hurtigst muligt, og alle andre relationer til selskaber i skattely skal undersøges.

Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Nordea er nu så presset af afsløringerne fra de lækkede Panamapapirer, at storbanken tager endnu et skridt for at imødekomme voksende kritik fra kunder, aktionærer og politikere: Alt samarbejde med advokatfirmaet Mossack Fonseca er slut, og alle andre relationer til skattelylande skal kulegraves.

Der oprettes ikke nye forretninger med Mossack Fonseca, og alle eksisterende relationer skal i samråd med bankens kunder afsluttes hurtigst muligt. Det vil formentlig være overstået i løbet af måneder, siger Jonas Torp, talsmand for Nordea i Luxembourg.

:

Samtidig bredes renselsesmanøvren ud til også at omfatte samtlige andre kunders relationer til offshore- eller skattelyselskaber. De skal kulegraves i et samarbejde mellem banken i Luxembourg og Nordea-koncernens såkaldte compliance afdeling.

Et par hundrede selskaber

Der er tale om et par hundrede offshoreselskaber, som vedrører et lidt mindre antal kunder, da nogle har flere selskaber, oplyser Jonas Torp.

»Hvis vi støder på ting, som ikke burde være der, vil vi gå til myndighederne i Luxembourg med det«, siger Jonas Torp.

:

Det omfattende skridt kommer efter en storm af kritik, kombineret med krav fra myndighederne i Sverige og Luxembourg om, at Nordea skal redegøere for de afsløringer, som siden søndag aften har fyldt medierne i Danmark, Norge, Sverige og Finland.

Vil ikke være i gråzone

»Vi har sådan set gennemgået alt tidligere, så vi har været sikre på, at alt var i orden. Men med de ting, vi har set i medierne om relationerne mellem Mossack Fonseca og nogle af deres kunder, må vi konstatere, at firmaet befunder sig i en gråzone, hvor Nordea ikke ønsker at være, og som vi ikke vil associeres med«, siger Joans Torp.

:

Burde I ikke selv have set, at Mossack Fonseca opererer i en gråzone?

»Det kan man mene. Men i den kontakt vi har haft med dem, har det været vores opgave at sikre, at alt var lovligt. Nu kan vi se, at det er mere broget«.

Jonas Torp siger, at eventuel skatteunddragelse ikke kan koste de nordiske lande ret meget.

:

»Færre end 10 af de kunder, som har offshoreselskaber hos os, har bopæl i et af de nordiske lande. Så selv hvis man forestillede sig, at de faktisk unddrager sig skat, kan det ikke blive til beløb, som vælter velfærdssamfundet«, siger han.

»Nordea har fået blå mærker«

Nordeatalsmanden siger, at skadevirkningerne af stormen mod banken ikke kan gøres op.

»Det gør da indtryk, når kunder og andre reagerer. Der er et blåt mærke hist og pist, og der er ingen tvivl om, at vi må gøre os fortjent til omverdenens tillid igen«, siger Jonas Torp.

Nordea, Nordens største og Danmarks næststørste bank, er blandt 543 banker i hele verden, som har haft samarbejde med Mossack blandt dem, der har fået oprettet flest selskaber for bankens kunder.

Kun fem banker i verden har i dag flere aktive offshoreselskaber hos Panamafirmaet end Nordea, afslørede Politiken søndag.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden