Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Det tidligere Dong Energy hedder nu Ørsted. En kapitaludvidelse i Dong i 2014 skabte en del oprør i de danske politiske partier og endte blandt andet med et SF trådte ud af regeringen.
Foto: Joachim Adrian

Det tidligere Dong Energy hedder nu Ørsted. En kapitaludvidelse i Dong i 2014 skabte en del oprør i de danske politiske partier og endte blandt andet med et SF trådte ud af regeringen.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Overblik: Det har staten tidligere solgt af dansk infrastruktur

Ørsteds frasalg af Radius ser ikke ud til at ske lige foreløbigt på baggrund af den politiske uenighed. Men tidligere har der været mere enighed, når det gjaldt salg af danske infrastrukturer.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som det ser ud lige nu, er der ingen udsigt til et salg af det danske el-netværk, som leverer strøm til 1,2 millioner danskere i primært hovedstadsområdet. I weekenden blev det klart, at Socialdemokratiet og SF ikke var enig i den salgsproces som Ørsted og regeringen ellers var i fuld gang med.

Det er ikke første gang, at der har været snak om salg af hele eller dele af bærende dansk infrastruktur. Igennem årene har staten flere gange solgt sine andele i danske virksomheder, som leverer uundværlige tjenester for danskerne.

TDC - tidligere Tele Danmark

I 1997 valgte regeringen under Poul Nyrup Rasmussen at sælge sin del af statens aktier i det danske telefonnetværk Tele Danmark til det amerikanske Ameritech og resten til Tele Danmark selv. På baggrund af salget blev selskabet fuldt ud privatiseret, og Tele Danmark havde dermed ejerskab over både forretningen med tjenester og den danske infrastruktur i form af kobbernettet.

Kobbernettet er der, vi får meget af vores internet fra og vores forbindelse gennem fastnettelefoner.

Staten fik 25 milliarder kroner ud af salget, som primært skulle dække gæld.

Det danske kobbernet bruges i dag af flere private teleudbydere.

Københavns Lufthavne

I 2005 og 2009 under en Venstre-ledet regering købte den australske investeringsbank Macquaire over 50 procent af aktierne i Københavns Lufthavne. Det gav Macquarie kontrol med lufthavnen og dens udvikling. Kastrup Lufthavn er den største og eneste internationale lufthavn for danskerne, så den har karakter af monopol.

Da Macquarie kom til begyndte lufthavnen at være omfattet af en hel del renoveringer.

Den danske stat ejer 39,2 procent af Københavns Lufthavne, som staten endnu ikke har haft intentioner om at sælge.

Macquaries andel på 57,7 procent af Københavns Lufthavne blev solgt til ATP og OTPP (Ontaria Teachers Pension Plan, et canadisk selskab) i 2017.

Dong Energy - nuværende Ørsted

I januar 2014 besluttede den socialdemokratiske regering sammen med Venstre og Konservative at frasælge aktier i Dong Energy til private investorer. Det blev gjort på baggrund af en fortælling om, at Dong manglede kapital.

ATP, PFA og den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs købte aktier for samlet 11 milliarder kroner. Med det frasalg ejede staten 58,8 procent i stedet for 81.

Goldman Sachs købte aktier for cirka 8 milliarder kroner og fik dermed en ejerandel på 18 procent.

I 2015 beslutter et politisk flertal, at Dong skal børsnoteres, og det sker endeligt i 2016. Dongs værdi steg markant på kun to år. Fra at ligge på cirka 31,5 milliarder kroner i 2014 til i 2016 at ligge på mere end det dobbelte.

Der var en livlig politisk debat i forbindelse med salget og i tiden efter. Der var interne stridigheder i SF, som endte med at forlade regeringen i 2014.

Goldman Sachs har i dag frasolgt alle sine aktier i Dong Energy med en god fortjeneste.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden