Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling
Arkivfoto: Jens Dresling
Kestlers Kaffeklub
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Podcast: »Du skal planlægge din efteruddannelse, som du planlægger din ferie«

Trepartsforhandlingerne begynder i dag. Formanden for Dansk Metal, Claus Jensen, er gæst i Kestlers Kaffeklub.

Kestlers Kaffeklub
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) håber i løbet af efteråret at lande en tredje trepartsaftale med arbejdsmarkedets parter. Forhandlerne mødes i dag i Statsministeriet til en ny runde, og denne gang gælder det et helt nyt system for voksen- og efteruddannelse.

Der er flere ting i spil. Parterne håber på at lave et mere enkelt system for efteruddannelse, og de vil også gøre op med en kultur, hvor efteruddannelse langt fra altid bliver taget. Undersøgelser viser nemlig, at mere end hver tredje medarbejder slet ikke oplever et behov for efteruddannelse.

Endelig er der selvfølgelig ikke mindst økonomien.

Efteruddannelse skal være totalt gratis

Formanden for Dansk Metal, Claus Jensen, er denne uges gæst i Kestlers Kaffeklub til en snak om fagbevægelsens og Metals ønsker til forhandlingerne. Hans udgangspunkt for forhandlingerne er, at det skal være helt gratis for både lønmodtagere og arbejdsgivere at efteruddanne medarbejdere.

»Det er et meget væsentligt element, fordi det har lagret sig i hovedet, at efteruddannelse koster penge. Men det skal vi have gjort op med. Det skal være totalt gratis,« siger han.

Der er mellem 2,5 og 3 milliarder offentlige kroner at forhandle om. Derudover er der også et ukendt beløb i Industriens Kompetencefond, men de penge skal ikke blandes ind i det her forhandlinger, siger Claus Jensen, der ikke vil sætte tal på beløbets størrelse.

Pressemeddelelsen fra regeringen om de kommende trepartsforhandlinger fremhæver særlig dem med ingen eller kort uddannelse. Er det overhovedet Metals medlemmer, som har rekordlav ledighed og i øvrigt er godt uddannet i forhold til flere andre i LO-familien?

Det er det bestemt, siger Claus Jensen. For efteruddannelse betaler sig altid og de virksomheder, der ikke prioriterer det, risikerer at halte bagefter.

»Med alle de medlemmer, jeg taler med, har jeg endnu til gode at høre nogen sige, at de ikke har holdt sommerferie i år, 'for det havde vi ikke tid til i virksomheden'. Men jeg har hørt det argument mange gange, når det kommer til efteruddannelse. Det skal vi have gjort noget ved,« siger han.

Regeringen har allerede lavet to trepartsaftaler. En i marts 2016 om integration af flygtninge og indvandrere og en i august 2016 om tilstrækkelig og kvalificeret arbejdskraft.

Hør podcasten her:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Jens Hjalte Løgstrup

Hvad er det, der er rød som en Ferrari og kører på skinner?  En skinnecykel mellem Allingåbro og Randers

Nye grønne vaner eller grøn likør?  Læserne kommer med deres bedste tip til Midt- og Østjylland

Siden nonnerne forlod slottet i kølvandet på et mystisk dødsfald, er det blevet omdannet til pensionat og hotel

Morten Langkilde

Tag på underjordisk safari i Jylland