Tredje runde af trepartsforhandlingerne begynder i morgen. Emnet er voksen - og efteruddannelse. Formanden for Dansk Metal, Claus Jensen, er gæst i Politikens podcast Kestlers Kaffeklub.
Arkivfoto: Jens Dresling

Tredje runde af trepartsforhandlingerne begynder i morgen. Emnet er voksen - og efteruddannelse. Formanden for Dansk Metal, Claus Jensen, er gæst i Politikens podcast Kestlers Kaffeklub.

Kestlers Kaffeklub

Podcast: »Du skal planlægge din efteruddannelse, som du planlægger din ferie«

Trepartsforhandlingerne begynder i dag. Formanden for Dansk Metal, Claus Jensen, er gæst i Kestlers Kaffeklub.

Kestlers Kaffeklub

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) håber i løbet af efteråret at lande en tredje trepartsaftale med arbejdsmarkedets parter. Forhandlerne mødes i dag i Statsministeriet til en ny runde, og denne gang gælder det et helt nyt system for voksen- og efteruddannelse.

Der er flere ting i spil. Parterne håber på at lave et mere enkelt system for efteruddannelse, og de vil også gøre op med en kultur, hvor efteruddannelse langt fra altid bliver taget. Undersøgelser viser nemlig, at mere end hver tredje medarbejder slet ikke oplever et behov for efteruddannelse.

Endelig er der selvfølgelig ikke mindst økonomien.

Efteruddannelse skal være totalt gratis

Formanden for Dansk Metal, Claus Jensen, er denne uges gæst i Kestlers Kaffeklub til en snak om fagbevægelsens og Metals ønsker til forhandlingerne. Hans udgangspunkt for forhandlingerne er, at det skal være helt gratis for både lønmodtagere og arbejdsgivere at efteruddanne medarbejdere.

»Det er et meget væsentligt element, fordi det har lagret sig i hovedet, at efteruddannelse koster penge. Men det skal vi have gjort op med. Det skal være totalt gratis,« siger han.

Der er mellem 2,5 og 3 milliarder offentlige kroner at forhandle om. Derudover er der også et ukendt beløb i Industriens Kompetencefond, men de penge skal ikke blandes ind i det her forhandlinger, siger Claus Jensen, der ikke vil sætte tal på beløbets størrelse.

Pressemeddelelsen fra regeringen om de kommende trepartsforhandlinger fremhæver særlig dem med ingen eller kort uddannelse. Er det overhovedet Metals medlemmer, som har rekordlav ledighed og i øvrigt er godt uddannet i forhold til flere andre i LO-familien?

Det er det bestemt, siger Claus Jensen. For efteruddannelse betaler sig altid og de virksomheder, der ikke prioriterer det, risikerer at halte bagefter.

»Med alle de medlemmer, jeg taler med, har jeg endnu til gode at høre nogen sige, at de ikke har holdt sommerferie i år, 'for det havde vi ikke tid til i virksomheden'. Men jeg har hørt det argument mange gange, når det kommer til efteruddannelse. Det skal vi have gjort noget ved,« siger han.

Regeringen har allerede lavet to trepartsaftaler. En i marts 2016 om integration af flygtninge og indvandrere og en i august 2016 om tilstrækkelig og kvalificeret arbejdskraft.

Hør podcasten her:

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  An image posted by Oscars show host Ellen DeGeneres (bottom row, 4th L) on her Twitter account shows movie stars, including Jared Leto, Jennifer Lawrence, Meryl Streep (bottom row L-3rd L), Channing Tatum, Julia Roberts, Kevin Spacey, Brad Pitt, Lupita Nyong'o, Angelina Jolie (top row L-R) and Bradley Cooper (bottom row, 2nd R), as well as Nyong'o's brother Peter (bottom row, R), posing for a picture taken by Cooper at the 86th Academy Awards in Hollywood, California March 2, 2014. The self-portrait tweeted by host DeGeneres and actors taken during Hollywood's annual Academy Awards ceremony on Sunday quickly became the most shared photo ever on Twitter. Picture taken March 2, 2014. REUTERS/Ellen DeGeneres/Handout via Reuters (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY PROFILE) ATTENTION EDITORS

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce