Amalie Kestler er vært for Politikens politiske podcast.
Foto: Thomas Borberg

Amalie Kestler er vært for Politikens politiske podcast.

Podcast

Podcast: Hvordan når Danmark sine klimamål?

Dansk energipolitik er et varmt tema på Christiansborg. Til efteråret skal regeringen lande et nyt forlig og i sidste uge kom Energikommissionen med en rapport om fremtidens energipolitik. Formand for Klimarådet og professor på Københavns Universitet, Peter Birch Sørensen, og Politikens energi- og klimajournalist, Ellen Ø. Andersen, diskuterer vindmøller, klima og den danske energisektor med Amalie Kestler i denne uges politiske podcast.

Podcast

Der skal blæse nye vinde i dansk energipolitik. Sådan lød budskabet fra regeringens Energikommission, der i sidste uge afleverede en rapport om fremtidens energipolitik til energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

I rapporten anbefaler kommissionen blandt andet, at statsstøtten til grøn energi drosles ned og udfases over tid, og at den grønne energisektor bliver mere konkurrencedygtig, hvis Danmark skal nå sit mål om blive uafhængigt af fossile brændstoffer inden 2050.

Ministeren har selv kaldt rapporten for »sød musik i sine ører«, og anbefalingerne i rapporten vil spille en stor rolle, når regeringen til efteråret skal forhandle et nyt energiforlig med Folketinget.

Ifølge formand for Klimarådet og tidligere overvismand i Det Økonomiske Råd, Peter Birch Sørensen, er der god grund til at være optimistisk stemt over for Energikommissionens anvisninger. Han mener, at rapporten giver et langsigtet bud på, hvordan Danmark bedre anvender den klimavenlige energi på en optimal måde.

»Vi har tidligere været fokuseret på, hvordan vi skal producere grøn energi, men der har manglet et blik for, hvordan den grønne energi, som kun bliver billigere, også bliver effektivt udnyttet«.

Det indebærer noget gambling omkring, hvordan energipriserne udvikler sig

Politikens energi- og klimajournalist Ellen Ø. Andersen fremhæver bl.a. kommissionens fokus på forskning, som kan gøre en stor forskel for den grønne energisektor.

Energikommissionen anbefaler, at midler til forskning inden for grøn energi skal hæves til mellem 800 millioner og 1 milliard kroner årligt.

»Det årlige bidrag til forskning inden for grøn energi sætter fingeren på et ømt punkt - både for denne regeringen og for tidligere regeringer«, mener hun.

»Der har slet og ret manglet en plan for forskningen«.

Lyt til programmet her eller abonner i iTunes. Og skriv endelig dine  kommentarer eller ideer til andre emner til Amalie Kestler ved at trykke her.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce