0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Plus En: Kan man føde uden smerte?

Det at sætte et barn i verden er typisk forbundet med store fysiske smerter, indlæggelse på et hospital og måske også hjælp fra en epiduralblokade. Men behøver det være sådan? Denne uges episode af ’Plus En’ handler om den smertefrie fødsel.

Miriam Dalsgaard/Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard/Miriam Dalsgaard

Mor til to, Elisabeth Frederikke Vollquarts Kiss, havde under sin første fødsel de værst tænkelige smerter, hun brækkede sig hele tiden og havde det elendigt. Men da hun skulle føde anden gang begyndte hun at træne til at gennemgå en smertefri fødsel. Det lykkedes hende at træne sig op til nærmest ikke at kunne mærke fødslen overhovedet, nemt, rart og smertefrit. Hun fødte sin yngste datter på toilettet i sin lejlighed.

Plus En
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Plus En
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På film er fødsler lig med blodige lagener, fostervand der vælter ud mellem benene og skrigende kvinder, der taler grimt til deres kærester, når der kommer en ve. Det er nemlig den fortælling, vi har om fødsler, i hvert fald i vores del af verden: At føde er noget, der gør hamrende ondt, og sådan er det bare. Men måske behøver det ikke at være sådan?

Elisabeth Frederikke Vollquarts Kiss (i daglig tale Kiss) havde en forfærdelig førstegangsfødsel, og da hun blev gravid igen, forberedte hun sig ved hjælp af et program, der lover en smertefri fødselsoplevelse, hvis man laver særlige vejrtræknings- og visualiseringsøvelser. Det endte med, at Kiss fødte sin datter på toilettet i sin lejlighed, næsten uden at mærke noget som helst. Sofie Raiser gik også efter en smertefri fødsel, men hun opnåede den ved hjælp af selvhypnotisering og en kæreste, der hjalp til ved at hviske mantra i hendes øre. Heller ikke hun mærkede nogen særlig smerte, udover at det »strammede lidt«.

Vært på Plus En, Hanne Budtz-Jørgensens fødsler endte begge to med morfin, epiduralblokade og kejsersnit. Og hun undrer sig over fænomenet ’smertefri fødsel’. For hvordan kan det lade sig gøre? Kan det lykkes for alle? Og handler det måske i ligeså høj grad om, hvordan vi forholder os til smerte?

I denne episode af ’Plus En - Politikens podcast om livet med børn’ undersø