Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hvad er Det Store Bilager i København, der nævnes i forbindelse med en prins Christian?

Politikens Oplysning
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Ordet bilager kommer af det tyske 'Beilager' og er oprindeligt den ceremoni, at et nygift par lægger sig ved siden af hinanden i brudesengen. Det betyder også bryllup.

'Det Store Bilager' er navnet på den bryllupsfest, som Christian IV (1577-1648) holdt i 1634 for sin ældste søn, der også hed Christian og skulle giftes med prinsesse Magdalena Sibylla af Sachsen.

Det menes at være det flotteste kongelige bryllup, der er afholdt i Danmark. Vielsen foregik 5. oktober, men allerede i august ankom de første gæster. Alene brudens mor stillede med 532 personer og 479 heste. Festen varede i flere dage.

Den første sluttede med to timers fyrværkeri, der begyndte klokken tre om morgenen og indledtes med, at en gloende ilddrage gled ned ad en snor fra Kancelliets tag.

Aftenen efter var der atter taffel, hvor der bl.a. blev opført et syngespil med en syngende eunuk. På bryllupsfestens sidste dag var der turnering i fuld rustning på Gammel Torv og mad, vin og bal bagefter.

Udgifterne til festen ville svare til et stort millionbeløb i dag, og København stod på den anden ende i flere måneder. Prins Christian nåede aldrig at blive konge. I 1647 døde han undervejs til et kurophold i Böhmen.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden