Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Utallige hængelåse i Verona fortæller en historie om kærlighed, ofte af den ulykkelige slags.
Foto: Preben Hansen

Utallige hængelåse i Verona fortæller en historie om kærlighed, ofte af den ulykkelige slags.

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En weekend i: I kærlighedens by kommer der hele tiden breve til 'Julie, Verona'

I norditalienske Verona blev der slidt hul på Julies højre bryst. Nu er der støbt en ny bronzestatue af Julie, og turister fra hele verden tager lystigt selfies, mens de holder om hendes skinnende højre bryst. Det giver held i kærlighed.

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ti amo Marina. Il tuo Stefano« – Jeg elsker dig Marina. Din Stefano – står der på muren ved Julies hus. Unge fra hele verden valfarter til Verona, der nu kalder sig ’Kærlighedens by’ takket være Shakespeares tragedie om Romeo og Julie. Shakespeare digtede videre på de blodige stridigheder mellem Julies Capuleti-familie og Romeos Montecchi-familie. De unge elskende måtte ikke få hinanden og endte med at begå selvmord ved hinandens side.

Kærlighed eller ej. Der er masser af andre grunde til at blive forelsket i Verona. Veronas centrum  er med på Unesco’s liste over verdens kulturarv, fordi den er et enestående eksempel på en by, der har udviklet sig gennem to årtusinder og alligevel formået at bevare og inkorporere de gamle bygninger og fæstningsmure i en moderne storby med 260.000 indbyggere.

Glem alt om bybusser, metro og cykelleje. Verona skal opleves til fods, og det er skønt at vandre rundt på må og få og lade sig overraske af tilfældige forretninger, cafeer, isbarer, vinbarer og bygninger med smuk arkitektur. Seværdighederne folder sig ud på stribe i de snævre gyder formet af middelalderen. Hist og her skrælles fortovene op for at vise romerske søjlerester, og andre steder bremses man totalt ved mødet med et næsten 2.000 år gammelt romersk amfiteater, Arena, med plads til 20.000 tilskuere.

Væggene i Julies Hus er overmalet med kærlighedsgrafitti – både med latinske og kyrilliske bogstaver.
Foto: Preben Hansen

Væggene i Julies Hus er overmalet med kærlighedsgrafitti – både med latinske og kyrilliske bogstaver.

FREDAG

1. Klokken 15: Arena og Piazza Bra

På Piazza Bra ligger cafeer og restauranter med elegante, farveafstemte markiser som perler på en snor, og alle med gæster ved de udendørs borde. Gæsterne har øjnene rettet mod det imponerende romerske amfiteater, Arena.

Arena blev bygget omkring år 100 og er i utrolig god stand. Ganske vist står kun fire af de yderste højtragende buer tilbage efter et jordskælv i 1183, men amfiteateret står stadig solidt med 74 romanske buer i to stokværk, der danner en ellipse på 138 x 109 meter. Arena er kun overgået af Colosseum i Rom.

Amfiteatret er ramme om sommerens operaforestillinger under åben himmel, hvor tilskuerantallet begrænses til 14.000 for at gøre plads til ’Carmen’, ’Madama Butterfly’ eller ’Aida’ på den store scene – sidstnævnte af komponisten Giuseppe Verdi er på programmet hvert eneste år.

Arena, Piazza Bra

2. Klokken 17: Shopping langs Via Mazzini

Gågaden Via Mazzini virker som en magnet på gøglere, gademusikanter og turister, der langsomt defilerer forbi butiksvinduerne spækket med mærkevarer fra Trussardi, Max Mara, Gucci m.fl.

Ny i gaden er Excelsior Milano, Via Mazzini 6, som med fem etager har fristelser fra mange forskellige modehuse, foruden italienske lækkerier i underetagen.

Excelsior Milano, Via Mazzini 6

3. Klokken 19: Aperitif med de lokale

Fra pladsen Piazza Bra, hvor der ligger elegante cafeer og restauranter med udendørs borde, kan man se til det næsten 2.000 år gamle, imponerende romerske amfitater Arena.
Foto: Preben Hansen

Fra pladsen Piazza Bra, hvor der ligger elegante cafeer og restauranter med udendørs borde, kan man se til det næsten 2.000 år gamle, imponerende romerske amfitater Arena.

En af Veronas moderne vinbarer, Enoteca zero 7, gemmer sig blot et stenkast fra Piazza Bra. Her kommer lokale kunder til en snak og et glas vin. Blandt 900 forskellige etiketter er en Valpolicella og en Amarone altid trukket op, og mindst 10 andre vine sælges glasvis.

Enoteca zero 7, Vicolo Ghiaia 2

4. Klokken 20: Pizza i kirken

Der bør altid være et kirkebesøg i en italiensk by. Vælg den gamle San Matteo-kirke, hvor der ved indgangen indhugget i granit står ’Evangelistæ Matthæi Sacrum’ – og nedenunder i neon: ’Ristorante Pizzeria’. Ja, hvorfor ikke? San Matteo-kirken er nænsomt ombygget til restaurant og serverer pizza fra stenovn og andre italienske retter. Uhøjtidelig stemning og højt til loftet.

San Matteo kirken, Vicola Guasto 4

5. Klokken 22: 2.000 år gammel byport

Afslut den første dag i Verona med en stemningsfuld vandring gennem den gamle bydel. Gå gennem den 2.000 år gamle, romerske Borsari-port med buer, vinduer og halvsøjler i tre etager. Om aftenen skinner portens hvide kalksten, når de oplyses af projektører. Følg gågaden Corsa Porta Borsari ind i den gamle bydel, og indsnus stemningen i middelaldergaderne og de oplyste palæer omkring Piazza delle Erbe.

Porta Borsari

LØRDAG

6. Klokken 9.30: Kærlighedens hus

Inden alle andre turister er vågnet, lister du dig ind gennem porten til kærlighedens hule, Julies hus. På portlågerne hænger hængelåse i klaser i forsøget på at fastlænke unge pars kærlighed. Og væggene er overmalet med kærlighedsgraffiti, hvor alfabetet får selskab af kyrilliske bogstaver og kinesiske skrifttegn. I gården kan man se den romantiske balkon og den nye statue af Julie med det skinnende, højre bryst.

Den romantiske balkon i Casa di Giulietta, Julies Hus.
Foto: Preben Hansen

Den romantiske balkon i Casa di Giulietta, Julies Hus.

Den gamle bronzestatue fra 1969 – med hul i brystet – er flyttet inden døre. Julies hus er fra 1200-tallet, og man ved reelt ikke, om det har tilhørt Capuleti-familien. Romeos hus kan ses tæt ved i gaden Via Arche Scaligeri 4.

Casa di Giulietta, Via Cappello 23

7. Klokken 11: Kærlighedsbreve i tusindvis

Tusinder af breve sendes årligt til adressen ’Julie, Verona, Italien’. Nogle bliver afleveret i postkassen ved Julies hus, men alle breve gives videre til Juliet Club, en frivillig organisation, der har sat sig det mål at svare på brevene, ofte om ulykkelig forelskelse.

Klubben har guidede ture og en udstilling, hvor man kan se titusindvis af breve til Julie. Årets bedste brev kåres på valentinsdag, 14. februar.

Juliet Club, Casa degli Orefici, Corso S. Anastasia 29.

8. Klokken 12: Mundgodt hos Albertini

Salumeria Albertini er Veronas mest berømte delikatesseforretning. Hyggelig, gammeldags butik proppet med pølser, skinker, olivenolie, pasta, vin og andre italienske specialiteter.

Salumeria Albertini, Corso S. Anastasia 39

9. Klokken 13: Frokost med udsigt

Gå over floden på den gamle fodgængerbro, Ponte Pietra, og fortsæt ad trappegaden Scalone Castello San Pietro op til borgen, der blev bygget af østrigerne i 1800-tallet. Her ligger restauranten Teodorico Re med udeservering og en fabelagtig udsigt over Adige-floden og det gamle Verona. Der serveres lækre salater, supper og pastaer samt aflange pizzaer på skærebræt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Piazzale Castel San Pietro

10. Klokken 15: Operamuseet

Fra tilskuerrækkerne i Arena er det svært at se det kæmpearbejde, der bliver lagt i operaforestillingerne. I operamuseet kommer man helt tæt på kjoler og dragter – kardinalens vejer 60 kg – fyldt med smukke detaljer, og originale kulisser som Carmens rose, en egyptisk sfinks og meget andet fra over 600 ’Aida’-forestillinger.

Museo dell’Opera, Via Massalongo 7

Arena, som blev bygget omkring år 100, er i god stand og bruges til operaforestillinger om sommeren.
Foto: Preben Hansen

Arena, som blev bygget omkring år 100, er i god stand og bruges til operaforestillinger om sommeren.

11. Klokken 18: Aperitif i gammel vinbar

Vinbaren Oreste Cantina dal Zovo er let at overse, fordi den ligger i en sidegade til Corsa Porta Borsari. Baren er smal og med hundredvis af flasker fra gulv til loft. Køb et glas vin, og med lidt held er der en taburet at sidde på ved de smalle borde langs vinhylderne, hvor man kan studere etiketterne lidt nærmere. Eller blot nyde stemningen i vinbaren, hvor gamle lysekroner og en stor skibsklokke hænger fra mørke træpaneler og bjælker i loftet.

Oreste Dal Zovo, Vicolo San Marco in Foro 7

12. Klokken 20: Veronas favoritmåltider

Der er fristende at anbefale restauranten Il Desco, hvor man sidder i et palæ fra 1500-tallet og spiser små, kunstnerisk anrettede portioner belønnet med en michelinstjerne. Det er bare ikke særlig typisk mad fra Verona, hvor livretterne er hestestuvning med polenta, risotto og gnocchi. Gå derfor ned i Veronas ældste og hyggeligste gade, Via Sottoriva, hvor det er muligt at sidde udenfor langs floden hos Trattoria Vecio Mulin.

Jeg vil anbefale en risotto med Amarone-vin og ost, og en fiskeret – f.eks. pesce spada e melanzane, sværdfisk med aubergine. Eller til den store appetit en fiskeplatte, plateau royal med tun, laks, rejer, østers og tilbehør.

Trattoria Vecio Mulin, Via Sottoriva 42

SØNDAG

13. Klokken 10: Tjek din hæderlighed

Nyd morgenkaffen på Piazza della Erbe – engang romernes Forum – omkranset af flotte bygninger fra 1100-1600-tallet. Midt på pladsen blandt parasoloverdækkede frugt- og souvenirboder ses byens berømte fontæne, Madonna Verona fra 1368.

Et ribben fra en hval hænger i en portåbning. Knoglen skulle falde ned på den første hæderlige person, som går gennem porten, men selv om flere paver har taget turen, er knoglen blevet hængende i flere århundreder. Afprøv din egen hæderlighed, og kom frem til Piazza dei Signori med en statue af en grublende Dante.

Piazza della Erbe

14. Klokken 11: Verdens bedste is

’Naturalmente buono’, reklamerer Pretto, der er en af Veronas nyere isbarer. Italienerne laver verdens bedste is, og den nyeste trend er næsten kliniske, apotekeragtige isbarer, der producerer is af de bedste og mest friske råvarer og uden brug af farver, smags- og konserveringsstoffer. Pretto serverer fremragende is, men det gør også mange andre isbarer i Verona.

Pretto, Piazza della Erbe 40

15. Klokken 12: Stemning på broen

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Folk i Verona elsker Scaligero-broen, som er en fodgænger-bro. Der er dømt middelalderstemning, når man går over de tre flotte buer bag høje, beskyttende mure, og det er nødvendigt at klatre op på den en meter høje og smalle sti langs murene for at nyde udsigten. De unge sætter sig ofte i murens skydeskår, hvor de snakker, kysser eller stirrer på Adige-flodens travle vand.

Broen lå i ruiner efter Anden Verdenskrig, men er smukt restaureret med så mange af de originale sten, som man har kunnet fiske op af floden.

Ponte Scaligero

16. Klokken 13: Få historien på museet

Museet i den gamle borg giver lidt styr på Veronas historie og Scaligeri-familien, der regerede byen 1262-1387. Fyrst Cangrande I var imod paven, og Verona blev et kulturelt åndehul for kunstnere og forfattere – bl.a. Dante. Størst indtryk gør den underfundige rytterstatue af netop Cangrande I.

Museo di Castelvecchio, Corso Castelvecchio 2

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden