Vancouvers skyline ligger på den anden side af vandet. Cykelguide Jeremy Catherell viser rundt på en sjælden dag solskin.
Foto: Allan Graubæk

Vancouvers skyline ligger på den anden side af vandet. Cykelguide Jeremy Catherell viser rundt på en sjælden dag solskin.

Rejser

Tre timer på cykel med indlagt test - så ved du alt om Vancouver

Vancouver i Canada er en cykelvenlig. Med en kyndig guide føres man rundt til steder i byen, man ikke selv ville finde.

Rejser

Cykelturen i Vancouver begynder med en lille test. Det gætter vi i hvert fald på. Cykelguiden Jeremy Catherall indleder nemlig sin cirka 18 kilometer lange rundtur i Vancouvers English Bay-kvarter med en skrap lille stigning.

»De fleste amerikanere må stå af her og trække cyklen«, siger han. Men nu skal der mere til at slå en københavnercyklist ud, især når vi som her kører på en avanceret Specialized-cykel med 21 gear, så vi klarer bakken uden problemer.

Politiken har købt en guidet bytur hos firmaet Vancouver Bike Tours, som ejes af Jeremy Catherall, og han er også den eneste ansatte.

Denne tirsdag morgen i april 2016 er Politiken eneste deltager på turen, så vi fik Jeremys viden helt for os selv. I travle perioder kan der være op til 20 deltagere på hver tur. Her har vi skåret den 3 timer lange tur ned til 10 indtryk fra et solbeskinnet Vancouver. Det er Jeremy Catheralls citater, vi bringer herunder.

1 Den regnbuefarvede bydel
Fodgængerfelterne og læskurene ved bybussens stoppesteder er regnbuefarvede. Vi er i bydelen Davie Village, som har verdens femtestørste Pride-festival hvert år i juli.

»Det er et ’gaybourhood’, der minder om San Franciscos Castro-kvarter, og det er i orden med myndighederne, at så meget er malet regnbuefarvet«. Trods graden af anarki kører trafikken også her særdeles civiliseret.

2 En nem by at cykle i
Vancouver vil gerne være en cykelby, men der er kun særdeles begrænset trafik af tohjulere.

Om morgenen er det måske fem procent af Københavns cykeltrafik. Der er 289 kilometer cykelstier – som regel kun i den ene side af vejbanen, hvor de går i begge retninger.

3 Vancouver i mange film
Masser af blockbuster-film er optaget i Vancouver.

Ofte skal scenerne fra Vancouver gøre det ud for New York. Facaden på The Marine Building har optrådt i film som ’Blade’ og 'Fantastic Four’.

Kig nærmere på facadens flotte udsmykning, der bl.a. rummer ørne og et hyppigt brugt symbol for Canada: solnedgangen.

4 Regnen har fået sin egen skulptur
På Canada Place står 'The Drop', en lidt ironisk hilsen til det regnmættede klima i Vancouver.

5 Bo som Howard Hughes
Havnepromenaden fører os forbi store yachts og små vandflyvere, der giver en 10-minutters tur over Vancouver for 85 dollars (420 kroner).

En brun klods af et hotel tårner sig op: The Westin Bayshore. Jeremy: »Har du set filmen ’The Aviator’ om Howard Hughes? Husker du scenen, hvor han opbevarer sin urin i en række flasker? Det var her på hotellet«.

6 En sjælden dag uden regn
Fra Stanley Park er der uhindret udsigt over mod Vancouvers skyline.

Jeremy står ved cyklen og nyder, at det er solskin. Det er absolut ingen selvfølge i Vancouver, der ikke har hårde vintre, men masser af regn:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Engang regnede det 35 dage i træk. Det var så deprimerende, at det kostede mig et forhold«.

7 Totempælen fortæller en lang historie
En samling totempæle er stillet op i skovbrynet i Stanley Park.

De er skåret i cedertræ og fortæller historier om de personer, de er sat op til minde om. Ørne, laks og bjørne er nogle af dyr, der udtrykker den afdødes personlighed.

En lille voldgrav holder graffitimalere på afstand. De oprindelige indbyggere i Canada omtales som ’First Nation’, og de har udviklet totempælene til kunst.

8 En havfrue – i californisk stil
Der kunne have været et dansk islæt i Stanley Park.

Jeremy: »Vancouver by ville gerne have en kopi af Den lille Havfrue i vandkanten, og de sendte en repræsentant til København for at spørge om lov. Men de sagde nej. Og så blev det i stedet en figur af en californisk inspireret badepige«.

8 Regnskoven er hjem for ørne
Stanley Park er kategoriseret som regnskov med eksotiske beboere, nemlig fem ynglende par af den hvidhovedede ørn. Vi ser et ørnepar svæve over os.

Jeremy: »Hvorfor mon de bliver ved med at cirkle over os? Det er usædvanligt«.

Ørnene undslap desværre vores fotoforsøg.

Der skulle være noget andet dyreliv i parken, men det er noget, Jeremy aldrig har fået øje på: »De kalder dette en lakseflod, men jeg har aldrig set en laks«. Som en slags erstatning finder Politiken i stedet en gren, der har en slående lighed med en laks. Jeremy synes ikke, at det er en gyldig erstatning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

10 Ukendt kunstners værk
Jeremy siger, at vi skal parkere cyklerne ved en lille skovsti, som man aldrig ville finde, hvis man ikke havde en guide med.

Bag træerne dukker et stort ansigt op, skåret ud af en træstub.

Jeremy: »Ingen ved, hvem der skåret figuren ud, men det er sket for i hvert fald 10 år siden. Og nu er han ved at gro en afrofrisure«, siger Jeremy om de vækster, der er vokset ud på toppen af den ukendtes ansigt.

Politiken var inviteret af Icelandair ogAtlantic Link.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce